Home » Tai Chi – Mindfulness in beweging

Tai Chi – Mindfulness in beweging

Een milde weg om verstarde patronen
in lijf en leden weg te laten smelten.

Tai Chi lessen in Zutphen

Gratis proefles dit kwartaal!

T’ai Chi Ch’uan is een bewegingsleer met therapeutische effecten, om de gezondheid van ons hele systeem te cultiveren en bevorderen, om onze lichaam-geest eenheid te trainen en te herprogrammeren, meditatief om de geest te kalmeren, en een martiale kunst om harmonieuze relaties met anderen te bereiken.

T’ai Chi Ch’uan (ook wel Tai Chi Chuan of Taijiquan, of kortweg Tai Chi of Taiji) heeft haar wortels in het oude China. Het is diep verweven met de Taoïstische filosofie en gezondheidsleer.

Tai Chi is een uiterst effectieve en prettige methode voor het verwerven van harmonie en evenwicht. Praktisch gezien is het een ideale manier om een verloren gegaan contact met je lichaam te herstellen. De principes zijn op allerlei gebieden toepasbaar, zoals bijvoorbeeld bij andere sporten, bij huishoudelijke activiteiten of tijdens het werk of bij ontmoetingen met andere mensen.

Een belangrijk onderdeel van de lessen is het aanleren van de zogenaamde vorm, een sequentie van 60 bewegingen, die als parels aan een ketting één lange, ononderbroken bewegende meditatie vormen. Mooi om te zien, prettig om te doen, ontspannend en leerzaam. Je kunt gerust zeggen dat Tai Chi mindful bewegen of bewegen in aandacht is.

Relax More - Tai Chi of Chi Kung proberen?
Tai Chi Chuan is niet alleen een eeuwenoude Chinese interne vechtkunst,
maar tegelijk ook een meditatieve gezondheidskunst.
Het wordt ook wel mindfulness in beweging genoemd.
Ronald de Caluwé

Oefenprincipes

Hoewel het oefenen van Tai Chi een levenslang pad van ontdekkingen kan zijn, waarin je steeds nieuwe lagen ontdekt, zijn er een vijftal basisprincipes die steeds in de lessen terugkomen. Dit zijn achtereenvolgens:

 • ontspannen
 • eenheid
 • vloeiend
 • onderscheid
 • intentie

Ontspanning is nodig om eenheid te gaan ervaren, en eenheid is nodig om vloeiend te kunnen bewegen. Alleen in deze principes zit al voor jarenlang oefenwerk. Onderscheid en intentie zijn nodig om richting te geven aan je bewegingen en om een juiste mentale houding te gebruiken.

Misschien denk je dat het heel lang trainen is voor je baat hebt bij- of plezier gaat krijgen in Tai Chi. Dat is gelukkig niet zo. (Anders had ik het ook nooit ‘volgehouden’!) Het eerste effect kun je al na les één hebben!

Relax More is aangesloten bij de Stichting Taijiquan Nederland
Tai Chi is een prachtige, vloeiende Qigong oefening die oogt als zwemmen in de lucht.
Meester T. T. Liang

Basis-info over Tai Chi

Tai Chi is een filosofisch concept of begrip dat gesymboliseerd wordt door het yin/yang-symbool. Het woord Chuan betekent vuist of boksen. Tai Chi Chuan (ook wel Taijiquan)  betekent het hoogst bereikbare of het hoogste principe.

Tai Chi Chuan, het boksen van het hoogste principe, is afkomstig uit China. Deze gevechtskunst wordt de meest verhevene genoemd vanwege het ontwikkelen van concentratie en geestkracht en het feit dat het een positieve invloed heeft op de gezondheid.

Relax More - Over Tai Chi

T’ai Chi Ch’uan, taijiquan (nieuwere schrijfwijze) wordt meestal in afgekorte vorm gebruikt en geschreven als Tai Chi of taiji.
De uitspraak is tai tsjie tsjoewèn.

Tai Chi is een zogenaamde interne martial art, een interne gevechtskunst. Met intern wordt bedoeld dat hetgeen er aan de binnenkant van de beoefenaar gebeurt belangrijker is dan wat er aan de buitenkant te zien is. Denk hierbij aan spanning of ontspanning, gedachten over het willen verslaan van een tegenstander of het nemen van wraak.

De langzame bewegingen die gedaan worden tijdens het oefenen zijn, behalve fysieke oefening en concentratie-oefening, ook oefeningen in bewustwording van wat er zich allemaal afspeelt in je lichaam, en hoe (spier)spanning en gedachten hierop van invloed zijn.

Vandaar dat Tai Chi en mindfulness elkaar prima aanvullen. Als je geïnteresseerd raakt in Tai Chi, kun je de bestudering van de body mechanics principes gaan verdiepen in fysiek contact met een mede’speler’, in de vorm van pushing hands of Tai Chi boksen.

In onderstaand filmpje wordt op een begrijpelijke manier uitleg gegeven over het yin & yang symbool dat Tai Chi representeert.

Een tijdje geleden mocht ik een interview geven over Tai Chi bij Radio Veluwe Centraal.

Door het beoefenen van Tai Chi wordt je besluitvaardiger, je gaat beter in je vel zitten en kunt beter met werkdruk (stress) omgaan. Ook op het gebied van lichamelijke gezondheid heeft Tai Chi een positieve uitwerking op chronische aandoeningen, waaronder astma, reuma, fibromyalgie en ME.

Bij ouderen is Tai Chi bewezen effectief voor het verminderen van het risico op vallen. Dit is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Ook bij bedrijfsblessures, waaronder b.v. RSI-klachten (muisarm) werkt Tai Chi preventief en genezend.

Volgens de Chinezen wordt je van deze oefeningen:

Ontspannen en soepel als een baby
gezond en krachtig als een houthakker
kalm en rustig als een wijze
Chinees gezegde

Proefles volgen?

Een proefles Tai Chi is mogelijk op iedere eerste dinsdag van de maand. Wanneer je nieuwsgierig bent (eigenlijk de enige toelatings‘eis’), kijk je voor de zekerheid in het lesrooster en meld je aan. Je hoeft je voor een proefles niet voor te bereiden, maar áls je wilt, zou je bijvoorbeeld dit bericht: ‘Altijd les één‘ kunnen lezen. Trek makkelijke kleren aan, draag liever geen parfum of andere sterk geurende stoffen en neem iets mee voor aan je voeten.

Een proefles kost € 5, contant te voldoen. Vul het formulier hieronder in zodat ik weet dat je komt. Voor of na de les is er ruimte voor vragen of nadere kennismaking. Besluit je mee te doen, dan kun je je ter plaatse inschrijven en de week erna weer meedoen, maar dan als cursist.
De proefles was dan gratis.

Dit kwartaal is een proefles Tai Chi gratis!

OK, ik meld me aan voor een proefles

"*" geeft vereiste velden aan

Welke les wil je bijwonen?

Kies een eerste dinsdagavond van de maand met de kiezer. (Controleer hier het lesrooster om te checken of er dan wel een les is).

DD dash MM dash JJJJ
Naam*
E-mailadres*
Misschien heb je specifieke klachten waar je aan wilt werken of zijn er beperkingen waar we rekening mee moeten houden?
Privacy en gebruik persoonsgegevens*
(De links openen op een nieuw tabblad.)
Wil je op de hoogte blijven via de nieuwsbrief?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktisch: tijden, kosten, lesinfo, inschrijven

De lessen zijn op dinsdagavond van 18.30 tot 19.30 uur. Check af en toe de data, want ik heb ook wel eens een (bij-)scholing en dan valt er een les uit. De data zijn:

[glossary_exclude]

dinsdag september 3
18:30 - 19:30 Tai Chi les
dinsdag september 10
18:30 - 19:30 Tai Chi les
dinsdag september 17
18:30 - 19:30 Tai Chi les
dinsdag september 24
18:30 - 19:30 Tai Chi les
dinsdag oktober 1
18:30 - 19:30 Tai Chi les
dinsdag oktober 8
18:30 - 19:30 Tai Chi les
dinsdag oktober 15
18:30 - 19:30 Tai Chi les
dinsdag oktober 29
18:30 - 19:30 Tai Chi les
dinsdag november 5
18:30 - 19:30 Tai Chi les
Geen evenementen gevonden!
Meer laden
[/glossary_exclude]

Ook privélessen zijn mogelijk, neem hiervoor contact op.

Lessen handvorm: € 12,50 per les. Betaling kan contant (graag) of overmaking naar bankrekening NL35 ASNB 8821 1352 33 t.n.v. Relax More. Je wordt verzocht om per kwartaal te betalen, per les is teveel administratief gedoe. Als je in één keer minimaal een kwartaal contant betaalt, krijg je 5% korting. Voor mensen met een kleine beurs is een aanpassing van de prijs mogelijk.

Betekent dit dat ik losse lessen kan volgen wanneer het mij uitkomt?
Ja en nee. Ja: je betaalt alleen de lessen die je ook daadwerkelijk volgt. Nee: als je Tai Chi les volgt, committeer je je aan de les en het (opnieuw) leren kennen van je lichaam, hoe het werkt en hoe je het zo optimaal mogelijk gebruikt. Dit is geen pad van losse lesjes wanneer het schikt, maar van zelfonderzoek en een zekere mate van toewijding.

 • Starten met de lessen kan altijd, dat hoeft niet persé aan het begin van het seizoen.
 • Een proefles is altijd te volgen, zie hierboven. Het is zelfs het beste om eerst een keer kennis te maken en dan te beslissen.
 • Voor de Tai Chi Zwaardvorm is enige ervaring met Tai Chi gewenst. Voor mensen die nog niet eerder Tai Chi les bij Relax More hebben gevolgd: neem eerst contact op zodat we kunnen kennismaken en overleggen.
 • De leslocatie is Het Middenhuis in Zutphen.
 • Meenemen/aandoen:
  • Zorg dat je wat gegeten hebt, maar niet té vol zit
  • Makkelijk zittende kleding
  • Sloffen of sokken (liever geen blote voeten of buitenschoenen in de zaal)
  • Flesje water of ander drinken
  • Géén parfum of andere sterk ruikende stoffen opdoen voor je naar de les komt

Inschrijven voor de lessen

Vul onderstaand formulier om je aan te melden voor de lessen. Alvast dank en graag tot binnenkort!

Ja, ik kom naar de Tai Chi les!

Ervaringen van deelnemers

Hoe ziet een Tai Chi les eruit?

Bij Relax More worden verschillende beweegvormen van Grootmeester William C. C. Chen gedoceerd, een zachte stijl uit de zgn. Yang school.

Tai Chi les, houding "Spreid de armen als een waaier". Leraar Ronald de Caluwé staat op de foto achteraan, in het zwart.
Tai Chi les in Zutphen, houding “Spreid de armen als een waaier”. Leraar Ronald de Caluwé staat op de foto achteraan, in het zwart.

De ‘vorm’

Hieronder een filmpje van de hele Tai Chi handvorm (60 bewegingen), uitgevoerd door een aantal door William C. C. Chen gecertificeerde Tai Chi leraren, tijdens een intervisiedag, die we twee keer per jaar houden..

Deze vorm verdelen we in onze lessen in twee delen. Het eerste deel eindigt op 3:29 in het filmpje. Relax More Tai Chi leraar Ronald de Caluwé staat helemaal rechts in beeld, met grijs vest.

Hieronder een filmpje dat opgenomen werd tijdens het STN Festival 2022. Hier gaven we met meer dan 20 William C. C. Chen gecertificeerde leraren een demonstratie van de handvorm.

Zwaardvorm

Bewegen met een zwaard –
prachtige verbreding én verdieping van je Tai Chi beoefening.

Het zwaard is een authentiek Chinees wapen, waarmee al heel lang Tai Chi vormen worden beoefend. Het zwaard geeft een andere dynamiek aan de beweging, werkt soms als een ‘vergrootglas’ voor je leerdoelen en kan zich ook heel mooi gedragen als een verlengstuk van je lichaam.

Leer de mentale concentratie, de dynamische actie en de vloeiende bewegingen van deze prachtige vorm.
Grootmeester Laura Stone

We trainen de zwaardvorm van Grootmeester William C. C. Chen, wiens stijl wij ook beoefenen in de handvorm Tai Chi lessen. Je zult de stijl van Grootmeester Chen herkennen in de zwaardvorm, hoewel de vorm iets dynamischer is en losser overkomt.

Tevens kun je ervaren hoe het gebruik van het zwaard extra kracht en verfijning aan de normale Tai Chi bewegingen geeft en hoe het zwaard je helpt in het beter vinden van balans en gronding. Daarbij is het een heel prettig te trainen vorm, waarbij iedere beweging zijn eigen coördinatie en aandachtspunten heeft, zodat de zwaardvorm met precisie uitgevoerd kan worden.

We leren de zwaardvorm zowel rechtsom (de ‘gewone’ beweegrichting) als linksom. Een prima training voor je links-rechts coördinatie op neurologisch én motorisch gebied.

De langzame, zachte en vriendelijke bewegingen van Tai Chi Chuan zijn als de golven van de oceaan. Ze rollen aan en vervloeien weer en brengen zo een ononderbroken stroom van energie voort.
Grootmeester William C. C. Chen

Heb je nadere vragen, neem dan gerust contact op. De zwaardlessen zijn voor leerlingen met enige ervaring met Tai Chi. Wil je weten of jouw Tai Chi ervaring voldoende is om deel te kunnen nemen aan de zwaardles, stuur me dan ook een bericht. Als we elkaar kennen, kan ik je snel een antwoord geven, indien je nieuw bent bij de lessen, dan is het misschien handig om even kennis te maken.

Je hoeft geen eigen zwaard te bezitten om deel te kunnen nemen.
Het is ook mogelijk om de zwaardvorm in privélessen te leren. Neem hiervoor contact op.

Wekelijkse zwaardlessen worden waarschijnlijk in 2025 weer ingepland.

Movement mastery requires self-mastery
Self-mastery requires inner awareness
Be your own and only master

Verdiepende workshops

Met enkele door William C. C. Chen en/of Laura Stone gecertificeerde leraren organiseren we enkele malen per jaar een verdiepende workshop. ‘s Ochtend oefenen we meestal de vorm en verdiepen we bepaalde aspecten daarvan, ‘s middags is er geregeld een gastleraar.
Op deze pagina vind je alle info en een aanmeldformulier.

Scroll naar boven