Tai Chi, bewegen in aandacht

Relax More - Tai Chi of Chi Kung proberen?T’ai Chi Ch’uan (kortweg Tai Chi) is een bewegingsleer en zelfverdedigingskunst, met haar wortels in het oude China. Het is diep verweven met de Taoïstische filosofie en gezondheidsleer.

Tai Chi is een uiterst weldadige methode voor het verwerven van harmonie en evenwicht. Praktisch gezien is het een ideale manier om een verloren gegaan contact met je lichaam te herstellen. De principes zijn op allerlei gebieden toepasbaar, zoals bijvoorbeeld bij andere sporten, bij het zaken doen of tijdens interactie tussen mensen. Relax More - Tai Chi of Chi Kung proberen?

Een belangrijk onderdeel van de lessen is het aanleren van de zogenaamde vorm, een sequentie van 60 bewegingen, die als parels aan een ketting één lange, ononderbroken bewegende meditatie vormen. Mooi om te zien, prettig om te doen, ontspannend en leerzaam. Je kunt gerust zeggen dat Tai Chi bewegen in aandacht is.

Daarbij wordt je door het beoefenen van Tai Chi besluitvaardiger, je gaat beter in je vel zitten en kunt beter met werkdruk (stress) omgaan. Ook op het gebied van lichamelijke gezondheid heeft Tai Chi een positieve uitwerking op chronische aandoeningen, waaronder astma, reuma, fybromyalgie en ME. Dit is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Ook bij bedrijfsblessures, waaronder b.v. RSI-klachten (muisarm) werkt Tai Chi preventief en genezend.

Volgens de Chinezen wordt je van deze oefeningen:

Ontspannen en soepel als een baby
gezond en krachtig als een houthakker
kalm en rustig als een wijze

Bij Relax More wordt de vorm van Grootmeester William C. C. Chen gedoceerd. Een zachte vorm uit de zgn. Yang stijl. Onderstaand de hele Tai Chi vorm, uitgevoerd door een aantal William C. C. Chen Tai Chi leraren, tijdens een intervisiedag in onze zaal in Apeldoorn.

Deze vorm verdelen we in onze lessen in twee delen, waarbij we vrijdagmorgen het eerste deel (dat eindigt op 3:29 in het filmpje) en woensdagavond het tweede deel meer aandacht geven. Onze Tai Chi leraar Ronald de Caluwé staat helemaal rechts in beeld, met grijs vest.

De lessen zijn op woensdagavond en vrijdagmorgen.

LOCATIE    |    LESROOSTER     |     PROEFLES?    |    FOLDER

Waarom Tai Chi en Chi Kung belangrijk zijn in de hedendaagse drukte ziet u in dit korte en krachtige filmpje

 

Movement mastery requires self-mastery
Self-mastery requires inner awareness
Be your own and only master