Het onderwijs in Nederland zal veranderen. Dat geeft niets, het is misschien wel spannend of zelfs eng, maar alles verandert. De maatschappij verandert, dus ons onderwijs ook.
Het onderwijs zal zich, naar het zich nu laat aanzien, gaan richten op de zogenaamde 21st century skills. De 21st century skills zijn 5 vaardigheden: samenwerken, kennisconstructie, ICT-gebruik, planmatig werken en probleemoplossend denken & creativiteit. Van deze laatste vind ik het vreemd dat ze deze 2 bij elkaar hebben geclusterd – gezien de onderlinge verbondenheid van alle 5 vaardigheden.
In hun informatiefolder (whitepaper) werd ik wat wijzer. Creativiteit lijkt in dienst te staan van het oplossen van problemen en creativiteit lijkt te worden geformuleerd als “…het afronden van een taak zonder instructies over de te volgen aanpak …”. Deze beschrijving knaagt aan me, komt mij nogal jachtig, technisch en kil over, terwijl mijn associatie meer is van niet streven, niet doelgericht, speels. De speelsigheid vind ik overigens wel in het `zonder instructies’ terug.
In de folder staat nog niets over hoe deze vaardigheid aan te leren. John Cleese (Monty Python) zegt in een interview bij College Tour juist dáárover iets heel opmerkelijks: “Je hebt ontspanning (a relaxed frame of mind) nodig als voorwaarde om tot creativiteit en flexibiliteit te komen”. De weg daarnaar toe vergelijkt hij met meditatie: eerst 20 minuten niks doen zodat je het gemurmel uit het onderbewuste kan gaan horen. Juist te sterk denken aan het probleem of idee werkt averechts.
Ik hoop, maar vrees voor het tegendeel, dat docenten in eender welke vorm van onderwijs, deze 20 minuten (mogen) gaan inruimen voor kinderen en jongeren. En mindfulness kan daar wellicht iets in betekenen.
En iets minder Cito-toetsen…