Home » Learn More » Kinderen en jongeren » 7 mindfulnesstips van kids voor kids!

7 mindfulnesstips van kids voor kids!

Relax More - 7 mindfulnesstips van kids voor kids!

Het wordt me steeds duidelijker: kinderen leren andere kinderen hoe ze mindfulness kunnen toepassen in het dagelijks leven. En dat vind ik fantastisch om te merken! Natuurlijk geef ik als trainer tips en advies over welke oefeningen je zoal kunt doen. Maar die halen het niet bij de creatieve ideeën van kinderen, die zèlf uitvinden wat het best werkt. De tips zijn vaak zo mooi en bruikbaar dat ik ze graag met je wil delen. Deel ze op jouw beurt gerust met alle (ouders van) kinderen om je heen.

Tip 1:

Let op je ademhaling als je ’s ochtends in de auto zit naar school. Zo begin je de dag met aandacht voor jezelf en het is lekker makkelijk, want je zit toch in de auto even niks te doen. Dit kun je ook proberen als je lopend of fietsend naar school gaat (wel op het verkeer blijven letten!) of als je ergens anders naartoe gaat met de auto.

Tip 2:

Mindfulness is niet moeilijk. Je hoeft niks speciaals te doen. Zet een oefening op en luister gewoon naar de stem. Die klinkt vaak rustig en een beetje langzaam, waardoor je eigenlijk vanzelf ook rustig wordt.

Tip 3:

Als je de oefeningen op je slaapkamer doet, hang dan een briefje op de deur dat je even niet gestoord wilt worden. Of knutsel zelf een deurhanger. Het kan namelijk irritant zijn als je zusje of broertje binnenkomt als je net middenin een oefening zit.

Tip 4:

Maak naast het piekerdoosje (dat is een opdracht tijdens de training) ook een ‘leuke-dingen-doosje’. Je versiert een doosje en stopt daarin allemaal dingen waarvan je blije gedachten krijgt. Als je dan een keer piekert of je verdrietig voelt, dan kijk je even in het doosje.

Tip 5:

Een spreekbeurt houden over mindfulness. Zo leer je er nog meer over en kun je aan je klasgenoten laten zien wat het precies is.

Tip 6:

Als je tot rust wilt komen, kun je een tijdje naar een lavalamp kijken. Dat is zo’n lamp met van die bubbels die langzaam bewegen en van vorm veranderen. Je kunt proberen om één bubbel te volgen of je aandacht richten op bubbels die samensmelten. Of gewoon lekker staren en kijken wat je opvalt. Als je geen lavalamp hebt of kunt kopen, dan kun je er ook zelf eentje maken.

Tip 7:

Maak een plekje in je slaapkamer waar je mindfulnessoefeningen kunt doen. Het hoeft niet groot te zijn, dus het kan ook als je een kleine kamer hebt. Kies een fijn plekje uit waar je bijvoorbeeld een kussen en een dekentje neerlegt. Je kunt er ook een knuffel of een beeldje neerzetten wat je erbij vindt passen, zoals een kikker (van de oefening Stilzitten als een kikker). Een mooie tekening aan de muur kan ook. Het is fijn om zo’n eigen plekje te hebben en het helpt je om eraan te denken om een mindfulnessoefening te doen.

Deze tips gaven kinderen elkaar tijdens de lessen van de 9-weekse mindfulnesstraining ‘Aandacht werkt!’ die ik aanbied in Apeldoorn. Met dank aan alle vindingrijke kinderen!

Foto: Christian Langballe on Unsplash

2 gedachten over “7 mindfulnesstips van kids voor kids!”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven