Home » Learn More » Natuur & Kunst » Adembeweging

Adembeweging

Relax More - Adembeweging

Nils Völker is een Duitse kunstenaar die mooie dingen maakt, check zijn site maar. Ik kwam op internet zijn werk Bits and Pieces tegen. Misschien dat de Qigong cursisten al een vlaag van herkenning hebben bij het zien van de afbeelding bij dit artikelje.

Wanneer we tijdens de les een tijdje een staande houding oefenen, gebruik ik regelmatig een beeld dat kan helpen om beter te voelen in je lijf of de ‘bedoeling’ van de oefening in te kunnen voelen. Toen ik een tijdje geleden de Hoberman Sphere ontdekte, heb ik deze aangeschaft en meegenomen naar de les.

De Hoberman Sphere is een kinetische figuur, bedacht door Chuck Hoberman. Het is een bol die groter en kleiner kan worden door de onderdelen die met enigszins schaarvormige gewrichten de grootte bepalen. Als één onderdeel van de bol beweegt, beweegt alles mee. Er is geen expansie (of contractie) naar voren zonder expansie naar achteren.

Dit beeld kan helpen bij de staande houdingen. Je zou jezelf kunnen visualiseren in het midden van een hele grote Hoberman Sphere, een waar je zelf in past. En stel je dan voor dat tijdens je Qigong beoefening de adem naar alle plaatsen in het lichaam laat stromen en dat het hele lichaam ademt en meehelpt aan de stevigheid van de structuur die nodig is om de houding enige tijd aan te houden.

Het hele lichaam pulseert op een zachte manier mee in het ritme van de adem. Het hele lichaam, dus ook de achterkant en de delen die niet betrokken lijken bij de oefening, expandeert een beetje op de inademing en contraheert een beetje op de uitademing.

Een beeld dat letterlijk en figuurlijk ruimte kan geven; zachtheid kan brengen naar delen van het lichaam die teveel hun best doen tijdens de oefening. Een beeld dat kan verduidelijken hoe ons lichaam als een geheel kan functioneren.

Onderstaand filmpje laat het mooie kunstwerk van Nils Völker zien. Het zijn dan wel heel veel Hoberman Sphere’s, maar de pulsaties zijn duidelijk te herkennen.

Geniet ervan!

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven