Home » Learn More » Gezond en ziek » ‘s Avonds moet de rust weerkeren

‘s Avonds moet de rust weerkeren

Relax More - 's Avonds moet de rust weerkeren

Jaja, in oude wijsheden zit nogal eens meer waarheid dan we willen weten. ‘s Avonds is er een tijd om de dag af te sluiten, tot rust te komen en vervolgens naar bed te gaan. Klinkt logisch hè?

Maar ja, wat las ik een tijdje geleden op nu.nl?

Jongeren die ‘s avonds nog gaan gamen, internetten of met hun gsm bezig zijn, gaan later naar bed, liggen langer wakker en hebben een kortere slaapduur. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel onder 1.298 personen van 14 tot 20 jaar.

Hoewel ik erg pro-onderzoeken-en-aantonen ben, verbaas ik mij toch soms over het feit dat zoiets evidents onderzocht werd. Het is maar wachten op de mededeling dat onderzoekers hebben ontdekt dat 100% van de honden, alvorens te gaan poepen, de rug kromt en een halfzittende houding aanneemt.

En toch, en toch; misschien komt bovenstaande voor bepaalde mensen als een verrassing over.

Het doet me denken aan een artikel dat een aantal jaren geleden verscheen in het NTvG, het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde. Een neuroloog schreef een artikel over kinderen met hoofdpijn. In plaats van allerhande medische onderzoeken in gang te zetten richtte hij zich in zijn behandeling op de leefstijl van het kind. Concreet: geen cola meer en op tijd naar bed. Echt waar!
Wat bleek? Het grootste deel van de klachten verdween.

Af en toe moeten we blijkbaar even wakker geschud worden. Ons ervan bewust worden dat de dingen soms erg eenvoudig zijn. Of dat we het onszelf wel eens te moeilijk maken. ‘s Avonds op tijd de computer uit. Op de bank. Drankje, boek, pantoffels zo u wilt.
Tot rust komen.

Kijkt u eens op de klok. Hoe laat is het?
Later dan 9 uur ‘s avonds? Zet dat kastje dan nu uit.
Morgen is deze site er ook nog.

Ach, en kijk eens: het genoemde artikel van neuroloog dr. Feikema gevonden!

Foto: Craig Hiron on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven