Home » Bibi Sillem

Bibi Sillem

Over Mijzelf

Bibi Sillem begeleidt meditaties bij Relax More

Ik ben geboren in 1954 in de provincie Utrecht.
In 1974 begon ik met Transcendente Meditatie in Amsterdam. Er werd mij een simpele en vriendelijke manier gegeven om meditatie te beoefenen.

In 1980 verhuisde ik naar het noorden van Californië, waar ik 37 jaar woonde met mijn dochter en mijn man. Daar werkte ik als massage-therapeute in praktijken van fysiotherapeuten en chiropractors. Ik kwam in contact met- en bestudeerde daar verschillende vormen van Lichaamswerk, zoals Orthopedische Massage, Neuro Muscular Therapy, Cranio-sacral Therapy and Reiki.

Ook in deze periode speelde mijn meditatie beoefening een belangrijke rol in mijn werk maar ook bij het moederschap.

Spirit Rock

Waar ik woonde werd een meditatie centrum opgericht door o.a. Jack Kornfield en Sylvia Boorstein. Het heet Spirit Rock Meditation Center. Daar wordt gemediteerd maar ook worden veel lessen vanuit het Boeddhisme onderwezen. Dit wordt de Dharma genoemd.

Vanaf de negentiger jaren kwam ik regelmatig op Spirit Rock voor meditatie avonden, stilte dagen of langere retraites geleid door verschillende leraren waaronder Jack Kornfield.
Ik ben nog steeds erg betrokken bij Spirit Rock.

Ik volgde een twee en een half-jarig programma door Spirit Rock leraren geleid: The Power of Engagement. Het bracht mij in contact met mensen die allemaal werk deden om een “verschil in de wereld” te maken.
Ik werkte 7 jaar als vrijwilliger bij Zen Hospice Project in San Francisco, waar ik mensen in hun laatste levensfase en hun families steunde.

Reizen

Toen mijn dochter uit huis ging ben ik gaan reizen door India waar ik tijd doorbracht in een weeshuis met verstandelijke en lichamelijk beperkte jonge mensen.
Het gaf mij veel voldoening om door gewoon elke dag bij de babies en kinderen te zijn ze zienderogen op te zien bloeien.

Ik reis nog steeds graag en combineer mijn reizen altijd met een nuttige bezigheid, door bijvoorbeeld te koken voor vrienden en familieleden, of mantelzorgers te ondersteunen, of mensen te leren mediteren en mindfulness in hun leven te brengen. Het brengt mij toch dichterbij de vervulling van mijn wens om bij te dragen aan een vreedzame en verbonden maatschappij.

Mindfulnesstrainer

Van 2019-2021 heb ik de Mindfulness Meditation Teacher Certification Program gevolgd en afgerond. Dit programma is gecreëerd door Jack Kornfield en Tara Brach. Zij zijn beide psychologen en leraren van de Dharma, maar deze leraren training is specifiek non-sectarian om het zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.

Momenteel geef ik in een besloten groep online les aan een internationale groep mensen, waar we elke keer één onderwerp onder de lens van mindfulness houden en daar met elkaar over delen.

Ik ben speciaal geïnteresseerd in hoe we in het dagelijks leven Mindfulness kunnen toepassen.
Om onszelf beter te leren kennen, niet alleen wanneer we lekker in ons vel zitten maar ook als we het moeilijk hebben. Bijvoorbeeld als we geïrriteerd, boos, bang, onzeker, of juist opgewonden, geobsedeerd en enthousiast zijn.
We leren onze enorme variatie van emoties en gevoelens kennen en ze te zien als wolkjes die in een blauwe lucht voorbij komen. Soms zijn er natuurlijk ook wel donder wolken bij die ons wat langer bezighouden! Maar door bewust te worden wat er speelt, cultiveren we een rustige, milde en ook heldere houding ten aanzien van wat het leven ons elke dag weer brengt.

Ik ben zo dankbaar dat ik mindfulness meditatie heb geleerd en deel graag wat ik over de laatste 50 jaar heb meegekregen en ervaren heb.

Scroll naar boven