Een druk hoofd

‘Aap en panda, over wilde apengedachten’. Een heel leuk boekje om de basis van Mindfulness – met je aandacht zijn bij wat je aan het doen bent – uit te leggen aan kinderen. Ik merk dat het best lastig kan zijn om aan kinderen uit te leggen wat hen kan helpen, bijvoorbeeld bij veel piekergedachten of een druk hoofd. Dit boekje helpt me daarbij.

Monkeymind

Monkeymind is een begrip wat gelinkt is aan Mindfulness/meditatie; het staat voor de veelheid aan gedachten die we kunnen hebben in ons hoofd (en de associatie: het ‘springen’ van gedachte naar gedachte), het ‘getetter’ van je hoofd. Het is dan ook leuk dat dit boekje gaat over aap en zijn wilde apengedachten. Het boekje vertelt dat aap niet blij is, door zijn drukke hoofd, vol met gedachten. Aap komt panda tegen, die wél gelukkig lijkt te zijn, terwijl ze hetzelfde doen op een dag! Hoe kan dat? Panda legt aap uit hoe hij omgaat met gedachten.

Mindfulness! ‘Mijn vuilnis’?

Panda deelt zijn geheim. En het geheim heeft een naam: Mindfulness. Aap zegt daarop: ‘Mijn vuilnis? Je bedoelt al mijn gedachten aan straks en dat ik die allemaal weg moet gooien?’
‘Eigenlijk zei ik Mindfulness‘, lacht panda. ‘Maar wat je zegt is wel precies wat ik bedoel‘.

Een kleurrijk, toegankelijk en uitnodigend (voor)leesboekje dat je -ook- kunt gebruiken als introductie van het oefenen met aandacht met je kind, zowel thuis, als op school.

‘Aap en Panda, over wilde apengedachten’
Sonja Gijzen & Inez van Goor
Leeftijd: ca. vanaf 4 jaar