Veel groenten werden jarenlang weggegooid, ‘doorgedraaid’, omdat ze overgeproduceerd werden of niet pasten in het stramien van de EU normen (afwijkend uiterlijk). Wat een verspilling!

De zogenaamde buitenbeentjes dus :)

De wetgeving van de EU verbood het jarenlang om groente met een afwijkend uiterlijk te verkopen. Denk hierbij aan kromme sperziebonen en komkommers, niet-rood-genoeg-gekleurde appels, gedeukte paprika’s, dubbele wortels en dikke, korte asperges. Deze haalden de schappen van de supermarkt nooit. Maar dat proef je natuurlijk echt niet.

Gelukkig is per 1 juli 2009 en per 1 oktober 2013 is het grootste gedeelte van deze normen ongedaan gemaakt. Zodat we naar hartenlust kunnen genieten van deze mooie groenten die door moeder natuur gevormd zijn.

Het is ook prachtig om met aandacht te kijken naar al die mooie vormen, zoals hartentomaatjes, tweelingwortels, een aardappelpoppetje of een aardbei gevormd als Minnie Mouse :)

Bij de AH verkopen ze deze groenten als ‘De Buitenbeentjes’, en nu als seizoengroente de buitenbeenasperges. Heerlijk met een ei, rode-uien-botersaus en gestoomde krielaardappeltjes, volgens het recept van Rineke Dijkinga!

Lees ook hoe geweldig asperges zijn voor onze lever, darmen en bloedglucosespiegel! En waarom een combi met ei of avocado zo goed is.

De afgesneden uiteinden en andere overgebleven (broccoli) stronkjes van de afgelopen week gebruik ik de volgende dag om een heerlijke ‘stronkjessoep’ van te maken.

Heel makkelijk: de stronkjes dun schillen en uiterste einde afsnijden. Uitje en knoflook fruiten in olijfolie in een pan, stronkjes erbij doen met een halve/hele liter water, (half/heel) tuinkruiden-bouillonblokje erbij doen, beetje gemalen peper, eetlepel Lavas of flinke theelepel andere gedroogde kruiden. Eventueel klein scheutje witte wijn erbij. 10-15 minuten koken en daarna pureren en serveren met gesneden bieslook.