naar heartfulness.
Compassie
Compassie (of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel dat van onszelf als dat van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen.
Steeds opnieuw wordt daarmee een beroep op ons gedaan iedereen (dus ook onszelf) te behandelen zoals wij zélf behandeld willen worden.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt,
doe dat ook een ander niet.
Waarom de compassietraining?
Compassie is een algemeen menselijke eigenschap, die bij ieder in aanleg aanwezig is. Om allerlei redenen kan compassie niet volledig tot bloei komen of erkend worden. Gelukkig kan iedereen leren compassie in zichzelf te (h)erkennen, ontwikkelen en verdiepen. Dit is het doel van de zelfcompassietraining (Mindfulness Based Compassionate Living: MBCL).
En dat kan in Zutphen!
Beoefening van zelfcompassie zorgt voor een gezonde relatie met onszelf en voor een grotere empathie en openheid naar anderen toe. Het is dus iets anders dan egocentrisme.
Veel mensen hebben een lage dunk van zichzelf en gaan gebukt onder zelfverwijten of schaamte. Mensen die soms boos, somber of angstig in het leven staan. Die (soms) moeite hebben om respect voor zichzelf en sympathie voor anderen te ervaren. Ze hebben regelmatig (zelf)kritiek en kunnen hard zijn tegen zichzelf.
Steeds is er dat stemmetje:
‘Je kúnt een betere opvoeder zijn, je kúnt gezonder eten, je kúnt sportiever zijn, een creatiever leven leiden, een mooier huis hebben, beter in je werk zijn, beter voor de aarde zorgen, een betere, meer geïnformeerde burger zijn, meer voor anderen doen, als je maar meer je best zou doen.’
Zelfcompassie trainen: niet met je verstand
Gesprekstherapieën bieden soms wel enig inzicht, maar bereiken onvoldoende het ervaringsniveau (wel snappen, niet ervaren).
Deze training biedt een vervolgtraject voor hen die ondervonden dat mindfulnessbeoefening hen goed doet, maar ook moeite hebben de beoefening in hun leven te integreren en daarbij een milde, vriendelijke houding te ontwikkelen.
Heb jij gemerkt dat je baat hebt bij mindfulness-oefeningen, maar vind je het lastig deze te integreren in het dagelijks leven? Blijven inzichten vaak in het hoofd hangen zonder dat ze deel worden van je leven (“Ik snap het wel, maar voel het niet”)? Heb je last van hardnekkige patronen van zelfkritiek, jezelf terugtrekken of overvragen? Kun je wel wat meer oefening gebruiken in een vriendelijker houding naar jezelf en/of anderen?
Heb je een mindfulnesstraining gevolgd en is je antwoord op deze vragen (deels) bevestigend? Dan kan de MBCL-/zelfcompassietraining een waardevolle vervolgtraining zijn. In deze training worden oefeningen op ervaringsniveau aangeboden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren.
Wat gij niet wilt dat een ander geschiedt,
doe dat ook uzelf niet.
Neem gerust contact op met nadere vragen.
Ervaringen van deelnemers
Liefde en compassie zijn onontbeerlijk
en geen luxe-artikelen.
Mindfulness is een radicale daad van liefde.
Dit betekent dat (zelf-)compassie de wortel vormt.
Programma
In de compassietraining komt onder andere het volgende aan bod:
- Het erkennen en valideren van pijn en lijden als onlosmakelijk deel van het leven.
- De evolutie van ons brein en organisme en hoe compassie wortelt in ons overlevingssysteem.
- Kwaliteiten en vaardigheden van compassie en inzicht in wat het niet is.
- Compassievol herkennen van (innerlijke) patronen.
- Inzicht in de drie centrale emotieregulatiesystemen en hoe deze uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf en van binnenuit. Training in compassie kan de balans helpen herstellen.
- Tend & befriend: een vierde reactie op stress, naast fight, flight & freeze.
- Drie antidota tegen strenge zelfkritiek, zelfisolatie en over-identificatie: respectievelijk self-kindness, common humanity & mindfulness.
- Het ontwikkelen van de compassie-modus door oefeningen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, redeneren, verbeelden, spreken en handelen.
- De cultivering van compassie als één van de vier zelfoverstijgende kwaliteiten: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.
- Mededogen in actie: de integratie van compassie in relaties met anderen en in je dagelijkse activiteiten.
De oefeningen worden altijd gedaan met respect voor je grenzen. Door ervaringen met elkaar uit te wisselen, krijg je steun van de groep en de trainer. Compassietraining is geen therapie en geen praatgroep. Wel leerzaam, interessant, inzicht gevend en vermilderend…
Info, data, kosten en toelating
De training wordt één keer per jaar verzorgd en bestaat uit 8 bijeenkomsten van max. 2,5 uur, verspreid over 12 tot 18 weken.
Tussen bijeenkomst 6 en 7 is een oefensessie in stilte.
Gedurende de hele training (en daarna) word je uitgenodigd om thuis te oefenen met behulp van de MP3’s en het werkboek. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers.
Info over de live groepstraining
- het complete officiële 8-weekse MBCL programma, inclusief de oefendag;
- inbegrepen zijn een werkboek, geleide meditaties in MP3 formaat, toegang tot de ondersteunende online omgeving, thee voorafgaand aan iedere les, lunch tijdens de stiltedag, een telefonisch kennismakingsgesprek en eventueel tussentijdse ondersteuning;
- na je training hou je vijf jaar toegang tot de (groeiende) online omgeving, zodat je op de hoogte blijft van de nieuwe toevoegingen en geïnspireerd kunt blijven;
- mooie locatie in Zutphen;
- gratis parkeren nabij het pand;
- na de training kun je meedoen met de activiteiten van Connect More of meedoen met de trainingsdagen van de Veerkrachttraining.
Nadere informatie wordt gegeven tijdens het (telefonische) intakegesprek, dat plaatsvindt na aanmelding. Je kunt onze compassie-folder downloaden.
Twijfel je nog? Neem dan gerust contact op voor meer informatie of lees meer over compassie in ons kenniscentrum.
Na de compassietraining
Connect More
Na je training ben je automatisch lid van Connect More. Om het effect te onderhouden en je ervaring te blijven voeden, kun je meedoen met verschillende activiteiten, zoals het tweewekelijks online meditatie-uur en extra oefen-/stiltedagen.
Veerkrachttraining
De Veerkrachttraining is een flexibel te volgen training, vol kennis, wijsheid en oefeningen. Ongeveer tien keer per jaar een meditatiedag met verdieping, stilte en beweging. Het overkoepelende thema is steeds compassievol lichaamswerk, dat iedere trainingsdag via een ander dagthema belicht zal worden. Perfect om na of voor je compassietraining te volgen.
Tai Chi en Qigong
Er zijn wekelijkse lessen in Tai Chi en Qigong, bij uitstek aandachtige beweegdisciplines, waar je mindfulness en compassie in beweging kunt trainen zodat je je lichaamsbewustzijn verder kunt verdiepen.
Meer dan alleen prettig bewegen. Het dagelijks leven speelt zich immers niet op een yoga-matje of meditatiekussen af, maar in beweging, driedimensionaal en in interactie met anderen. Aspecten die op verschillende manieren in deze disciplines aandacht krijgen.
Je training herhalen
Het is helemaal geen gek idee om nógmaals een compassietraining te volgen. Of misschien besluit je een tweede mindfulness-/MBSR-training te doen. Dat kan dan voor half geld.
Tot slot noem ik nog de prachtige en krachtige verdiepende veerkrachttraining, waarvan je de trainingsdagen ook vóór de compassietraining kunt volgen.