Home » (Zelf)compassie / MBCL – Mildheid en vriendelijkheid oefenen » Supervisie voor compassietrainers en trainers in opleiding

Supervisie voor compassietrainers en trainers in opleiding

Voortschrijdend inzicht

De laatste jaren wordt op internationaal niveau steeds meer waarde gehecht aan good practice, embodiment (belichaming) van Mindfulness-Based Interventies en andere kwaliteitskenmerken van de trainer. Om hierin een goede internationale aansluiting te waarborgen en vanuit voortschrijdend inzicht dat voor velen enige supervisie tijdens de eerste MBCL-trainingen geen overbodige luxe is, voerden de grondleggers van de MBCL-/Compassietraining m.i.v. 1 januari 2018 een nieuw beleid m.b.t. certificering voor MBCL-trainerschap.

Twee registerniveau’s

Nadat het volledige MBCL Teacher Training Programma (2x drie dagen of 1x 6 dagen) gevolgd is kunnen deelnemers die aan de criteria voldoen worden opgenomen in een ‘register A’ (MBCL-trainers) en/of een ‘register B’ (hulpverleners of coaches, die werken met mindfulness-based compassiegerichte methodieken).

Supervisie als onderdeel van MBCL-certificering

Voor MBCL-register A wordt opname in register A vanaf heden alleen gedaan als een MBCL-training groepsgewijs (voor een groep van minimaal 4 deelnemers) is begeleid door de trainer onder supervisie van een erkende MBCL-supervisor, ten minste drie sessies van een uur face-to-face of via Skype/Zoom/telefoon.

Trainer Ronald de Caluwé staat op deze lijst en is beschikbaar voor supervisie. Eerder verscheen daarover dit artikel.

Wat doen we tijdens een supervisie?

De invulling van een uur supervisie is afhankelijk van de wensen en vragen van de supervisant, maar aan de orde gaan zeker komen:

  • het verzorgen van de MBCL training en het ’spelen’ met de inhoud;
  • het groepsproces begeleiden, met inachtneming van de persoonlijke processen van de deelnemers;
  • mogelijkheden, kansen en valkuilen bij de inquiry;
  • niet in de laatste plaats is ook het eigen proces van compassie-ontwikkeling van de trainer (in opleiding) een erg belangrijk onderdeel van supervisie. Er kan aandacht zijn voor het geraakt worden in de pijnlijke delen van de eigen levensgeschiedenis, het reguleren van gevoelens en het steeds meer gaan belichamen van hetgeen we in de training uit willen dragen.

Een uur vliegt dus om…
De supervisant wordt gevraagd van iedere sessie een kort verslagje te maken. Na afloop van de supervisies zorgen we samen voor een terugkoppeling richting Frits en Erik, zodat je opgenomen kunt worden in Register A.
Het tarief is € 70 per sessie van een uur, met max. 10 minuten uitloop.

Groepssupervisie

Ook groepssupervisie met 4 tot 8 deelnemers hoort tot de mogelijkheden. We werken ervaringsgericht en traumasensitief. In een groep is dat extra leerzaam en kun je in een veilige setting je embodiment of belichaming verder ontwikkelen. Dit neem je vervolgens mee in de trainingen die je zelf begeleidt.
Hierdoor kun je een mooie verdieping van je inquiry bereiken.

Ik ben bezig dit aanbod verder inhoudelijk vorm te geven, in samenwerking met mijn goede collega Peter Paanakker. Neem contact op als je op de hoogte wilt blijven of schrijf je in voor de nieuwsbrief, onderaan deze pagina.

Scroll naar boven