Home » Learn More » Compassie » Compassietraining, meer dan alleen maar meer mindfulness

Compassietraining, meer dan alleen maar meer mindfulness

Relax More - Compassietraining, meer dan alleen maar meer mindfulness

Mindfulness-vervolgtraining

Toen ik een aantal jaar geleden voor het eerst hoorde van een Mindfulness-vervolgtraining, had ik er gemengde gevoelens bij. Mindfulness is een training die al een behoorlijk positief effect kan hebben op de manier waarop mensen met stress en ongemakken omgaan. Daarbij is compassie een van de acht houdingsaspecten of ondersteunende factoren van mindfulness.

Ik zag echter óók dat sommige mensen dieper wilden gaan in hun onderzoek en training en het onderdeel compassie of mildheid nader wilden ontwikkelen. En eigenlijk was ik ook wel nieuwsgierig, vooral toen ik zag dat de compassietraining MBCL (Mindfulness Based Compassionate Living) door twee zeer ervaren trainers en meditatie-beoefenaars was ontwikkeld. Ik ben blij dat ik me hierin verdiept heb.

De compassietraining, die bij Relax More twee keer per jaar start, is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie die een nieuw perspectief biedt op eeuwenoude wijsheid, namelijk het belang van (zelf)compassie voor fundamenteel welzijn.

Een degelijk fundament

De compassietraining is onder andere geïnspireerd op het werk van Paul Gilbert (www.compassionatemind.co.uk) Kristin Neff (www.self-compassion.org) en Christopher Germer (www.mindfulselfcompassion.org), maar vooral op het Boeddhisme als overkoepelend achterliggend gedachtengoed en levensvisie.

Naast het verdiepend trainen in mindfulness – zoals compassie een onderdeel is van mindfulness, is mindfulness een onderdeel van compassie – komt onder andere het volgende aan bod:

 • Het erkennen en valideren van pijn en lijden als onlosmakelijk deel van het leven;
 • De evolutie van ons brein en hoe compassie wortelt in ons overlevingssysteem;
 • Inzicht in de drie centrale emotieregulatiesystemen en hoe deze uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf en van binnenuit;
  Training in compassie kan de balans helpen herstellen;
 • Kwaliteiten en vaardigheden van compassie en inzicht in wat het niet is;
 • Compassievol herkennen van (innerlijke) patronen;
 • Tend & befriend: een vierde reactie op stress, naast fight, flight & freeze;
 • Drie antidota (remedies, tegengiffen) tegen strenge zelfkritiek, zelfisolatie en identificatie met problemen en emoties;
 • Het ontwikkelen van de compassie-modus door oefeningen in compassievol aandacht geven, voelen, redeneren, verbeelden, spreken en handelen;
 • Het trainen van compassie als één van de vier zelfoverstijgende kwaliteiten: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid;
 • Mededogen in actie: de integratie van compassie in relaties met anderen en in je dagelijkse activiteiten.

ECHT een verdiepende training

Een breed programma, waarbij achtergrond en oefening en theorie en praktijk een mooie afwisseling vormen en waarbij veel vrijheid is ingebouwd om het programma in het eigen tempo te volgen. Dat laatste is wat mij betreft bij de compassietraining extra belangrijk, omdat de thema’s die aan de orde komen indringender kunnen zijn en misschien iets meer tijd vragen voor persoonlijke aandacht. Niet iedere deelnemer heeft echter voor ieder thema evenveel tijd nodig, dat maakt het voor ondergetekende als trainer soms op een leuke manier uitdagend om aan ieders proces tegemoet te komen.

Extra leuk is het wat mij betreft dat ik ook af en toe compassietrainers in opleiding mag begeleiden in hun certificeringsproces. En belangrijk in die zin, dat ik van mening ben dat, hoe mooi zo’n trainingsprogramma ook in elkaar zit, het trainen van een hartskwaliteit als compassie iets is dat door een trainer dient te gebeuren die meer doet dan alleen een programma afdraaien.

Nieuwsgierig?

Heb je een mindfulnesstraining gevolgd bij een gecertificeerd trainer (VMBN cat. 1) en ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal te ontdekken is onder het oppervlak van de aandachtige geest? Wil je het concept zelfzorg werkelijk verdiepen en je hart openen met behoud van vreugde? Wil je zicht krijgen op motivatiesystemen en gezondere keuzes maken?

Lees hier wat anderen van de compassietraining vonden of kijk hieronder voor een startdatum.

Foto: Tim Marshall on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven