Home » Learn More » Tai Chi en Qigong » Daoyin Tu

Daoyin Tu

Relax More - Daoyin Tu

Een prachtige ontdekking

In 1973 werd tijdens opgravingen in Mawangdui, dicht bij Changsha, de hoofdstad van de Chinese provincie Hunan, een gehavende schildering ontdekt, die de naam Daoyin Tu kreeg. De Daoyin Tu bleek een kleurige schildering op zijde te zijn, die 44 lichaamsoefeningen toont. Het werk komt uit de Han dynastie, die duurde van 206 voor Christus tot 25 na Christus.
Dat maakt de Daoyin Tu de oudst bekende afbeelding van lichamelijke oefeningen ter wereld!

Na opgraving is het werk hersteld/gerestaureerd. Hieronder zie je twee afbeeldingen: van het opgegraven en het gerestaureerde kunstwerk.

Het begrip Daoyin

Daoyin 導引 (ook wel Tao Yin) betekent letterlijk ‘leiden en rekken’. Het is de oudst bekende Chinese vorm van ‘calisthenics’ (Grieks voor ‘mooie kracht’) of ‘gymnastiek’ (Grieks voor ‘trainen’). 

De oude Chinezen realiseerden het belang van lichamelijke oefeningen ten behoeve van de gezondheid al zeer vroeg en creëerden deze serie oefeningen.

Traditioneel en historisch zijn de Daoyin oefeningen strekoefeningen die meestal gecombineerd worden met adem-werk. Sommige Daoyin oefeningen bevatten specifieke ademhalingsmethoden (huxi 呼吸).
Daoyin wordt soms ook
Yangsheng 養生 genoemd, hetgeen letterlijk ‘het leven voeden’ betekent.

Andere benamingen voor Chinese bewegingsoefeningen ten behoeve van gezondheid zijn ‘tu gu na xin‘: ‘oude energie verdrijven en nieuwe energie aantrekken’ en ‘xing qi’: ‘de qi bewegen’.

De term Qigong (‘De kunst van het cultiveren van de qi’) is de meest recente term. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de term Qigong pas medio de vorige eeuw ingeburgerd geraakt. Maar we hebben het dus over dezelfde oefeningen.

Visie op gezondheid

De visie op gezondheidszorg die men in die dagen aanhing, was niet alleen afhankelijk van externe factoren zoals chirurgie, medicijnen of acupunctuur als behandelwijzen, maar maakte veel meer gebruik van interne krachten en factoren om zo actief ziekten te voorkomen of behandelen. Vanuit een holistische visie werd gezegd dat het beoefenen van Daoyin heilzaam is voor het lichaam, de structuur versterkt, de energie en daadkracht cultiveert en een levendige geest stimuleert.

Het weerspiegelt de wijze waarop de mensen uit de Han dynastie voor hun gezondheid en lichaam zorgden en zo een lang leven zonder ziekten probeerden te bereiken.

De schildering

De Daoyin Tu bevat afbeeldingen van mannen en vrouwen, jong en oud, in diverse houdingen, soms zittend, soms staand, en weer anderen met een oefenhulpmiddel. De verschillende kledingstijlen zou kunnen duiden op het feit dat deze therapeutische oefeningen en de wens tot een lang en gezond leven niet tot een bepaalde maatschappelijke klasse behoorden, maar door meerdere lagen van de maatschappij beoefend werden.

De oefeningen zijn in drie categorieën onder te verdelen, af te leiden uit de karakters naast de afbeeldingen.

De eerste categorie verbeeldt lichaamshoudingen, strekkingen en buigingen, al dan niet naar één zijde of gepaard gaand met het buigen of draaien van de torso; springende bewegingen, ademoefeningen en soms met gebruikmaking van een voorwerp als een stok, een bal of een bord.

De tweede categorie zijn afbeeldingen waarin de houding van dieren wordt geïmiteerd: de havik, wolf, draak, aap, beer en kraanvogel.

De derde, grootste en meest belangrijke categorie afbeeldingen toont de houding of beweging die ter verlichting of genezing van een bepaalde ziekte gebruikt kan worden, zoals nierziekte, flatulentie (winderigheid), rugpijn, etc.

Voor dit artikel is gebruikt gemaakt van info op de webpagina www.daoistcenter.org/daoyin.html (niet meer online…), WikiPedia en van ‘The way of Qigong‘ van Kenneth Cohen.

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven