De diepste natuur van onze geest

Liefde en compassie zijn, tezamen met enkele andere eigenschappen, fundamentele kwaliteiten, verankerd in de diepste natuur van onze geest. In deze onveranderlijke kwaliteiten ligt de feitelijke bron van veiligheid voor onszelf en anderen.

Je dit te realiseren betekent je eigen waardigheid en potentieel voor innerlijke vrijheid en goedheid in zijn volle diepte te erkennen, en ditzelfde in alle andere mensen te erkennen.

John Makransky

Dit bericht is een vertaling van een deel van een artikel uit Tricycle, Engelstalig Boeddhistisch kwartaalblad. Je kunt het hele artikel hier lezen.

Foto: Kevin Hendersen on Unsplash

2 reacties op “De diepste natuur van onze geest”

 1. Avatar

  Momenteel lees ik David Brazier, een kritisch Boeddhist. Hij weerlegt allerlei transcendente en metafysische grondslagen, zoals het begrip buddha-nature, als zijnde boeddhistische grondslagen, hoewel ze aantrekkelijk klinken voor de Westerse mens.
  Je moet er (liefde, compassie, veiligheid) gewoon hard voor werken en het laten zien aan je medemens aan de hand van je handelen.
  Slechts (?) een filosofisch verschil van mening …
  Groet, Fred

 2. Ronald

  Dag Fred,
  Dank voor je respons. Ja, Brazier is één van mijn favorieten, vooral zijn boek “Het nieuwe Boeddhisme” vind ik erg sterk.

  Maar over jouw reactie: ik zie niet waar jouw opmerking de bovenstaande tekst bijt?
  “Je dit te realiseren … ” is inderdaad hard werken volgens mij. Het komt mij tenminste ook niet aanwaaien. Dat laat onverlet dat het wél onze fundamentele aard is.

  Hartelijke groet,
  Ronald

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top