Home » Learn More » Mindfulness » De vlieg

De vlieg

Relax More - De vlieg

Veel oud-deelnemers aan de mindfulnesstraining zullen het nog wel weten: het filmpje dat ik steevast laat zien aan het begin van de zesde bijeenkomst, getiteld “The Fly” (de vlieg).

Een tekenfilm van nog geen drie minuten, die haarfijn schetst waar veel mindfulnesscursisten mee te maken krijgen tijdens de training: ongemak.

Ongemak: iets waar je last van hebt, waar je van af wilt. Er zijn grote ongemakken (verlies, ziekte, chronische pijn, om maar enkele voorbeelden te noemen) en kleinere ongemakken (die vooral tijdens de training optreden, en ons oefenmateriaal vormen).

Ongemakken zijn belangrijke redenen om met de mindfulnesstraining te beginnen. Sterker nog: de grondlegger van de MBSR-training, Jon Kabat-Zinn, had als doel om mensen te leren omgaan met ongemakken. En dan bedoel ik dus vooral de grote ongemakken van hierboven, die allen in de categorie vallen die je niet zomaar even weg-ademt of affirmeert.

Ongemakken dus waar je mee hebt te leren leven. Waar je in de training toe uitgenodigd wordt om contact mee te maken en te zien welke gewoontes en patronen je je eigen hebt gemaakt om ermee om te gaan. Vechten is een heel bekende strategie, die we allemaal wel kennen. Vechten op zich is niet verkeerd, sommige dingen moet je tegen (of voor!) vechten. Maar vechten tegen iets dat je continu met je meedraagt en wat je niet kwijt zult raken is een grote bron van lijden.
En dan kan een vlieg onze leraar zijn.

Dit filmpje laat dat prachtig zien. Verder zeg ik er niet zo veel over, kijk maar gewoon, laat maar even nawerken en probeer eens opmerkzaam en zonder oordeel te zien, horen en voelen, waar je zelf je zwaard ter hand neemt, zo gedurende de dag, of tijdens je volgende meditatie.

Foto: Annelie Turner on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven