Ik volg al een tijdje de website Cloudappreciationsociety.org. Ja, u leest het goed: een club mensen die wolken waarderen. Een erg mooi initiatief en daar mag wat mij betreft best een website aan gewijd worden. U kunt zelfs lid worden en ontvangt dan iedere dag een prachtige wolkenfoto in uw mailbox.
Wolken zijn boeiende verschijnselen waar de dynamiek van de natuur zich prachtig in weerspiegelt. Behalve dat ze veel zeggen over het weer, zijn ze ook gewoon mooi om te zien. Als we onze neus eens wat vaker van ons mobiele beeldscherm zouden afhalen, zouden we dat ook vaker zien… Daarbij bewegen ze volgens principes die we in de Tai Chi en Qigong lessen ook vaak de revue laten passeren: golvend en spiralend.
De laatste jaren kreeg men bij de Cloud Appreciation Society regelmatig foto’s toegestuurd van een wolk die niet paste in de gebruikelijke classificatie. Alsof er een nieuwe wolkensoort is dus! Op de Wereld Meteorologie Dag die 23 maart jl. werd gehouden was het thema ‘Wolken begrijpen’ (‘Understanding Clouds’). Dit ging gepaard met het verschijnen van de nieuwe editie van hét standaardwerk om wolken te classificeren, de International Cloud Atlas.
Dit officiële naslagwerk voor ‘wolkenspotters’ bevat voor het eerst de ‘Asperitas’ wolk. Een nieuw geclassificeerde wolk, met een chaotische en bijzonder turbulent voorkomen. De Cloud Appreciation Society heeft het toevoegen van deze wolk in 2008 voorgesteld, gebaseerd op foto’s die door zijn leden van over de hele wereld zijn ingezonden.
Een mooi voorbeeld van ‘leken-wetenschap’, waarbij observaties door het publiek, ondersteund door de camera’s van hun smartphones en het internet, de wetenschap hebben beïnvloed. (Hier een link naar het Engelstalige bericht.)
Hieronder nog een mooi filmpje van Undulatus Asperitas (Undulatie is golven, Asperitas betekent ruig), waarin prachtig de woest golvende bewegingen te zien zijn. Het is net de zee, maar dan op z’n kop. Zo krijgt het Chinese spreekwoord “zo onder, zo boven” een heel nieuwe lading. En hebben we weer wat om nader te bestuderen in onze lessen.
Immers: ook ons lichaam is een deel van de natuur. Golven en spiralen zijn een buitengewoon mooie en efficiënte manier van bewegen en kracht overbrengen. Bewegingspatronen vind je overal terug. De manier waarop water in de zee zich gedraagt, de wolken, inclusief de manier waarop koffiemelk zich door de koffie beweegt.
En: natuurlijk heeft deze nieuwe wolk direct een eigen WikiPedia pagina gekregen…
Tot slot nog een heel mooi kleurenspektakel van de Amerikaanse stormjager Mike Oblinski:
Foto: Lucy Chian on Unsplash