Home » Learn More » Onderzoek » Depressie en lichamelijke aandoeningen

Depressie en lichamelijke aandoeningen

Relax More - Depressie en lichamelijke aandoeningen

Depressie en somatische (lichamelijke) ziekten komen vaak samen voor. Naar schatting lijdt 15% tot 30% van de patiënten met een chronische somatische ziekte aan depressie. Dit is twee tot drie keer zoveel als in de algehele bevolking.

Verband depressie en somatische ziekten

Het verband tussen depressie en somatische ziekten is complex en lijkt twee kanten op te gaan. Mensen met een somatische ziekte hebben meer kans op het krijgen van een depressie, en andersom hebben mensen met een depressie meer kans op het krijgen van een somatische ziekte.

De comorbiditeit (het tegelijk voorkomen) van somatische ziekte en depressie wordt geassocieerd met een slechtere kwaliteit van leven, verminderde therapietrouw en vroegtijdig overlijden, ten opzichte van het hebben van een somatische ziekte zonder depressie.

Mechanismen

Ondanks veelvuldig onderzoek naar de relatie tussen depressie en somatische ziekten blijven de mechanismen die aan deze complexe relatie ten grondslag liggen onduidelijk.

Promovenda Maaike Meurs deed onderzoek naar deze mechanismen, die mogelijk onderliggend zijn aan de comorbiditeit van depressie en somatische ziekten onderzocht. Dit betrof psychologische, biologische en gedragsmatige mechanismen.

Een boeiend thema!
In dit bericht ben ik zo vrij een klein deel van haar concluderende opmerkingen te plaatsen:

Samenvattend toont het proefschrift aan dat depressie waarschijnlijk niet slechts een psychologische consequentie is van het hebben van een somatische ziekte, of een reflectie van de symptomen van de somatische ziekte.

Biologische – en gedragsfactoren spelen waarschijnlijk ook een belangrijke rol in de relatie tussen depressie en somatische ziekten.

Vanuit klinisch oogpunt zouden depressie-interventies die naast psychologische behandeling ook gericht zijn op het verbeteren van leefstijl en somatische gesteldheid daarom mogelijk tot een betere psychologische en medische prognose kunnen leiden.

U kunt een groot deel van het proefschrift hier inzien en eventueel downloaden.

Foto: Matthew Henry on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven