Home » Learn More » Mindfulness » Een geschikte mindfulnesstrainer vinden?

Een geschikte mindfulnesstrainer vinden?

Relax More - Hoe vind je een geschikte mindfulnesstrainer?

Inleiding

Mindfulness is populair. Dat is niet raar, als je ziet hoeveel erover geschreven wordt, hoeveel onderzoek er gedaan wordt en hoe keer op keer uit deze onderzoeken blijkt dat hetgeen deelnemers rapporteren ook wetenschappelijk aangetoond kan worden: meer rust, meer energie, betere concentratie, je tijd zinvoller besteden, minder moeheid, en ga zo maar door.

Er komen ook steeds meer mindfulnesstrainers. Dat is op zich geen probleem, maar hoe bepaal je nu welke mindfulnesstrainer voor jou geschikt is? Er is een gezegde dat gaat over kaf en koren… In dit artikel geef ik een aantal handreikingen die behulpzaam kunnen zijn om een keus te maken.

Een professionele mindfulnesstrainer?

Mindfulnesstrainer is geen beschermd beroep. Iedere trainer, coach, HR-manager, psycholoog, meditatieleraar of -beoefenaar, banket- of koekenbakker mag zich mindfulnesstrainer noemen. Al dan niet met wat knip- en plakwerk weten deze mensen vaak prima een toonbare en voor de leek inhoudelijk ogenschijnlijk correcte website en folder in elkaar te knutselen. (En zo gaat dat ook wel eens, weet ik…)

Dus hoe scheid je nu kaf van koren? Hoe beoordeel je nu of de mindfulnesstrainer van je keus ook inderdaad een programma verzorgt dat de naam mindfulnesstraining terecht draagt? Wat aansluit bij waar jij naar op zoek bent; óf wat jij nu nodig hebt? (Deze twee hoeven niet noodzakelijkerwijs overeen te komen…)
Hoe maak je een keus in die grabbelton van trainers die er momenteel is? Wie is een professional en wie (nog) niet?

Want laat me duidelijk zijn: bij het toepassen van mindfulness bij een overspannenheid of burn-out en het herstellen ervan en bij een depressie gaat het echt om meer dan alleen wat adem- en ontspanningsoefeningen. Een mindfulnesstraining kan heel wat in gang zetten. Een professionele trainer weet hoe hij of zij een deelnemer door een woelige periode heen kan loodsen. De term die je steeds vaker tegenkomt is “traumasensitieve mindfulness“. Hierdoor wordt de training geen teleurstelling, wat anders wel het geval had kunnen zijn.
Mindfulness volg je nu eenmaal niet in een fabriek…

Zoektocht

Meedoen aan een 8-weekse mindfulnesstraining vraagt best het een en ander van deelnemers. Er wordt van je verwacht dat je dagelijks 45 minuten oefent. Dat is niet niks als je al een volle agenda hebt en verantwoordelijkheid draagt voor gezin en werk. De meeste zoektochten naar een passende training beginnen op internet, al dan niet via mond-op-mond reclame.

Sommige trainers schrijven regelmatig artikelen over hun vakgebied in een periodieke nieuwsbrief of een artikel. Op die manier laat een trainer al iets van zichzelf zien. Wie hij of zij is, hoe hij tegen bepaalde zaken aankijkt of de vertaalslag maakt van de training naar het dagelijks leven.

Dat is al heel belangrijk voor de beeldvorming. Misschien dat de volgende punten nog wat extra handvatten kunnen bieden.

Aandachtspunten bij het kiezen

Is de trainer opgeleid tot mindfulnesstrainer?

Mindfulness is niet slechts een simpele techniek die je zo even oppikt en zonder relevante achtergrond kunt overdragen in een trainingssetting. Ik heb een tijd geleden een boek gelezen waarin beweerd werd dat je toch wel minstens een half jaar ervaring moest hebben…  Een ernstige devaluatie van alles wat het doceren van mindfulness behelst.

Alle oefeningen die je krijgt aangereikt zijn erop gericht je meer opmerkzaam te maken. Van je plezierige, maar ook onplezierige gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Dat kan confronterend zijn. En er zijn meer valkuilen. Het is daarom belangrijk een trainer te kiezen die goed opgeleid is om jou in het proces van ‘wakker worden’ te begeleiden.

Een uitstekende opleiding tot mindfulnesstrainer – die ook ondergetekende volgde – is die van het Instituut voor Mindfulness. Johan Tinge was hiervan een belangrijke drijvende kracht. Sinds 2021 is de naam gewijzigd in Gentleminds, instituut voor Mindfulness & Compassie.

Welk mindfulnessprogramma wordt aangeboden?

Het mindfulnessprogramma dat door Jon Kabat-Zinn is ontwikkeld en waarnaar ook het meeste wetenschappelijk onderzoek is gedaan is de training Mindfulness Based Stress Reduction / MBSR, in het Nederlands ‘Aandachttraining’. Daarnaast is er een variant, genaamd Mindfulness Based Cognitive Therapy / MBCT, die vooral bedoeld is bij depressieve klachten en ook goed onderzocht is.

Lees dit artikel verder op de Relax More Substack. Reageren mag daar ook.

Alle artikelen die je op RelaxMore.nl vindt, staan ook op Substack,
een mooi, veelzijdig en reclamevrij schrijversplatform.
Nieuwe artikelen zullen alleen op Substack verschijnen.
Je kunt je daar gratis abonneren, en je verheugen op wat komen gaat…

Foto door Brent Payton on Unsplash

Scroll naar boven