Een halfvol glas weegt evenveel als een halflege

Een halfvol glas weegt evenveel als een halflege 1 min. leestijd

Van de week kwam mij het volgende verhaal onder ogen, via collega-trainer Rudi Korthuis. Ik heb het vertaald in het Nederlands, en hoop dat de relatie met mindfulnessbeoefening duidelijk is.

Een trainer liep rond in het leslokaal terwijl zij het thema omgaan met stress uitlegde aan de toehoorders. Ze toonde een glas water aan de groep, en iedereen verwachtte de vraag “is dit glas halfvol of halfleeg?” In plaats daarvan luidde de vraag “hoe zwaar is dit glas water?”

De antwoorden varieerden van 50 gram tot een kilo.

De trainer legt uit: “het absolute gewicht doet er niet toe. Het hangt ervan af hoe lang je het glas vasthoudt. Als ik het een minuut vasthou, is dat geen probleem. Als ik het een uur vasthou, dan gaat mijn arm waarschijnlijk zeer doen. Na een dag zal ik waarschijnlijk een geheel gevoelloze en lamme arm hebben.

Het gewicht van het glas water blijft gelijk, maar hoe langer ik het vasthou, des te zwaarder wordt het.

De stress en onze zorgen in het leven zijn als dit glas water. Denk er een ogenblik over en er is niets aan de hand. Denk er iets langer over en het begint pijn te doen. En als je de hele dag door stress hebt en aan je zorgen denkt, dan zul je je verlamd en gevoelloos voelen, niet in staat iets te doen.

Herinner je er dus aan het glas neer te zetten.”

Foto: Sharon McCutcheon on Unsplash

Door |15 december 2018|Categorieën: Inspiratie|Tags: , , , |1 Reactie

Over de auteur:

Ronald de Caluwé is Mindfulness- en Compassietrainer, Tai Chi en Qigong leraar, Stresscoach en Lichaamsgericht Traumatherapeut. Stressoloog dus... Daarbij zen-beginner sinds eind jaren '80. In 2009 startte hij Relax More. Zie ook Ronald's persoonlijke pagina.

Eén reactie

  1. Rudi Korthuis 16 december 2018 om 09:48 - Antwoorden

    Goed vertaald, lieve collega en leuk dat je naar mijn site verwijst.

Geef een reactie