Een halfvol glas weegt evenveel als een halflege

Relax More - Een halfvol glas weegt evenveel als een halflege

Van de week kwam mij het volgende verhaal onder ogen, via collega-trainer Rudi Korthuis. Ik heb het vertaald in het Nederlands, en hoop dat de relatie met mindfulnessbeoefening duidelijk is.

Een trainer liep rond in het leslokaal terwijl zij het thema omgaan met stress uitlegde aan de toehoorders. Ze toonde een glas water aan de groep, en iedereen verwachtte de vraag “is dit glas halfvol of halfleeg?” In plaats daarvan luidde de vraag “hoe zwaar is dit glas water?”

De antwoorden varieerden van 50 gram tot een kilo.

De trainer legt uit: “het absolute gewicht doet er niet toe. Het hangt ervan af hoe lang je het glas vasthoudt. Als ik het een minuut vasthou, is dat geen probleem. Als ik het een uur vasthou, dan gaat mijn arm waarschijnlijk zeer doen. Na een dag zal ik waarschijnlijk een geheel gevoelloze en lamme arm hebben.

Het gewicht van het glas water blijft gelijk, maar hoe langer ik het vasthou, des te zwaarder wordt het.

De stress en onze zorgen in het leven zijn als dit glas water. Denk er een ogenblik over en er is niets aan de hand. Denk er iets langer over en het begint pijn te doen. En als je de hele dag door stress hebt en aan je zorgen denkt, dan zul je je verlamd en gevoelloos voelen, niet in staat iets te doen.

Herinner je er dus aan het glas neer te zetten.”

Foto: Sharon McCutcheon on Unsplash

1 reactie op “Een halfvol glas weegt evenveel als een halflege”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top