Home » Learn More » Tai Chi en Qigong » Eerste ervaring met Grootmeester Chen

Eerste ervaring met Grootmeester Chen

Relax More - Eerste ervaring met Grootmeester Chen 1

Het laatste wekend van augustus gaf dé grootmeester van de Tai Chi vorm die wij beoefenen een aantal workshops in Amsterdam. Met vier afgevaardigde uit Apeldoorn begaven we ons vrijdagmiddag op weg naar de eerste drie lessen. Over deze ervaring volgt hieronder een stukje, geschreven door Ieke, waarvoor dank!

Tai Chi workshop van grootmeester William Chen

William Chen geeft merkbaar met plezier de Tai Chi bewegingen door. Hij is nog steeds actief zoekend naar nieuwe beelden om de juiste bewegingen helder te krijgen voor de verschillende beoefenaars. Hij zoekt hiervoor vergelijkingen met bewegingen die te zien zijn in het dagelijks leven. Zo gebruikte hij voor het duidelijk maken van het omhoog brengen van de ellebogen, de beweging van de landingsflappen bij een vliegtuig. Alle bewegingen in de Tai Chi komen gewoon uit de natuurlijke bewegingen die we meestal onbewust al doen, zoals lopen.

Opbouwen

We bewegen met ons hele lichaam en alle bewegingen worden opgebouwd van onder naar boven, zoals een huis eerst een stevig fundament krijgt en zo wordt opgebouwd naar de top, zo is een juiste stand van de voeten de eerste belangrijkste bouwsteen, van daaruit gaat de beweging door de romp totdat bij het strekken van de vingers de beweging eindigt. Waarbij de duim, wijs- en middelvinger als de actieve vingers worden gezien. Dat is bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar bij het uitsteken van een hand naar voren, wanneer je iemand de hand wilt schudden, dan strekken deze drie vingers zich vanzelf uit naar voren, de pols maakt hierbij een knikje. Deze strekbeweging van de vingers komt steeds weer terug in de vorm, zoals bij “de naald uit de zeebodem” of “duw het gordijn”.

Tai Chi is exciting!

In zijn bewegingsvoorbeelden liet William Chen ook zien hoe “Exciting” het is om aan Tai Chi te doen. Zo gaf hij om in de juiste Tai Chi houding te komen, het voorbeeld aan van een bewaker met een zware gordel met wapens om de heupen: de heupen ontspannen laag, de ellebogen naar buiten, met onder iedere oksel een Chihuahua hondje dat voldoende ruimte moet hebben.

Met de veelal grappige en heldere vergelijkingen, de tips en alle persoonlijke aanwijzingen en correcties was dit een leerzame, leuke en boeiende avond. Daarnaast was het gezamenlijk reizen ook erg gezellig, leuk om elkaar wat meer te spreken en nader te leren kennen.

Yin yang are the creators of the universe
Tai Chi nourishes our physical and mental well being
The commitment to Mother Nature is the resource of health
Empowering youthfulness and longevity

Dit is de Engelse vertaling van de Chinese tekst op het shirt dat ik van William Chen kocht als aandenken.

Ieke

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven