Gebed voor sereniteit

Gebed voor sereniteit 1 min. leestijd

In het werkboek van de mindfulnesstraining staat, in het leeswerk van week 5, een gedicht wat voor mij een belangrijke kern uitdrukt van waar het in mindfulness over gaat.

Moge ik
De moed hebben om te veranderen wat ik kan veranderen
De sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen
En de wijsheid om het verschil tussen beide te kennen

De spijker op zijn kop!
Ga eens na hoeveel tijd u besteedt aan het bestrijden van- of niet willen voelen van dingen die er zijn. Met andere woorden, hoeveel tijd besteed wordt aan het bevechten van de realiteit. Waarvan de energie dus bespaard zou kunnen worden door deze dingen te accepteren, in de zin van te erkennen in hun bestaan.

Aan de andere kant zijn er misschien ook wel dingen die we wél kunnen veranderen. Het kost misschien moeite, maar het kán. Ik zal het nog sterker stellen: sommige dingen veranderen niet vanzelf, dus dat zal moeite kosten. Wat zou u daar mooi de energie in kunnen steken die u bespaart met het niet meer vechten tegen de dingen die niet te veranderen zijn.

Ziedaar een belangrijke reden om uw geest te oefenen: om het verschilt te leren zien tussen wat u wel of niet kunt veranderen; om u te oefenen in het kritisch zijn op uw eigen aandeel in uw voor- of tegenspoed.

Nu ontdekte ik recent dat bovengenoemd gedicht een naam heeft. Het heet Serenity Prayer, oftewel gebed voor sereniteit.
Wat een mooie en toepasselijke naam!

(Er is zelfs een WikiPedia pagina over dit gedicht.)

Foto: Simon Migaj on Unsplash

Over de auteur:

Ronald de Caluwé is Mindfulness- en Compassietrainer, Tai Chi en Qigong leraar, Stresscoach en Lichaamsgericht Traumatherapeut. Stressoloog dus... Daarbij zen-beginner sinds eind jaren '80. In 2009 startte hij Relax More. Zie ook Ronald's persoonlijke pagina.

4 reacties

 1. Hans 12 februari 2017 om 12:26 - Antwoorden

  De eerste regels van een prachtig gebed dat wordt toegeschreven aan de Amerikaanse theoloog Reinhold Niebuhr (1892-1971). Zij zijn voor mij een soort mantra geworden en geven mij rust in woelige tijden.

 2. Petra Rakers 15 januari 2018 om 08:26 - Antwoorden

  Dank voor je tips voor deze waardevolle blogs! Dit ‘gedicht’ hangt bij mij aan de muur; zo mooi en waar… Maar soms zo moeilijk te weten of ik iets kan veranderen of niet… En hoe lang ik daar energie in steek…

  • Ronald de Caluwé 15 januari 2018 om 12:57 - Antwoorden

   Dank voor je reactie, Petra! Zeker: het onderscheid is niet altijd even duidelijk (meestal zelfs niet…). Gelukkig is er altijd een kans om van inzicht te veranderen. Hoe meer we bewust zijn van vastzitten in ideeën en concepten, hoe meer we ons bewust zijn van het effect van verwachtingen en aannames, des te meer ruimte ontstaat er voor nieuwe openheid.

   Een beginners-mind!

Geef een reactie