Ex-tennisser Paul Haarhuis is tegenwoordig coach van de Nederlandse Fed Cup dames. Dit team van 4 tennissters heeft de afgelopen 8 wedstrijden op rij gewonnen. Een topprestatie volgens de kenners, waartoe ik niet behoor.
Van de week was dit op het sportjournaal. Meestal zet ik het geluid dan uit, omdat de prestaties wat mij betreft interessanter zijn om te zien dan het bijgeleverde commentaar om aangehoord te worden. Gelukkig was ik dit keer te laat, en hoorde ik Paul Haarhuis uitleggen hoe zijn team en hij dit kunststukje geflikt hadden.
Enkele zinnen uit het gesprek met Haarhuis:
We werken aan de kwaliteit van de trainingen en van de slagen. En we zorgen ervoor dat er een heel goede sfeer is. Verder is het een kwestie van alle randverschijnselen wegnemen. Alles wordt voor ze ingevuld.
Ook het wegnemen van spanning en druk is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van de coach.
Je legt jezelf natuurlijk altijd druk op. Je speelt voor je land, in een grote entourage. Je wilt presteren, ook voor je teamgenoten. Het laatste wat je wilt is dat je flink aan de broek krijgt.
Dus je legt die druk, maar dat is niet altijd reëel. Als je tegenstander erg sterk is, dan kun je misschien voor een verrassing gaan zorgen, maar dat is niet is wat je standaard mag verwachten. Als de dames zich dat realiseren, dan is die stress weg. Dan hoeven ze zich alleen nog maar bezig te houden met goed spelen, 110% alles geven. Dat verwacht ik ook: strijd, tot het gaatje.
Maar ik verwacht niet dat ze winnen.
Het enige dat je in de hand hebt, is hoeveel strijd je levert. Of je goed gaat spelen, dat is niet een kwestie van een knopje aan of uit zetten wanneer je dat wilt. Als iedereen dat zou kunnen, dan zou het ook niet spannend zijn wie er gaat winnen, want dan zal altijd dezelfde van dezelfde winnen.
Toegepaste mindfulness pur sang
Kijk toch eens, wat een prachtige woorden. Toegepaste mindfulness pur sang.
Erkennen van de situatie (er is druk), dat bewust worden en je er niet door mee laten slepen (de verwachting reëel houden), goed voor jezelf/het team blijven zorgen, aandacht voor elkaar en er vol voor gaan.
De spanning is dan hanteerbaar, de kramp van het moeten presteren vermindert, de tennissters kunnen vanuit vrijheid spelen en zo hun beste spel laten zien.
Zoals ik vaak zeg in mijn trainingen, en wat hier prachtig geïllustreerd wordt:
Mindfulness is niet voor watjes. En: het is echt toepasbaar in het dagelijkse leven.
Dank je wel, Paul!
U kunt hier het item uit het Sportjournaal nog terugkijken.