Home » Learn More » Bewustwording » Gemoedsrust

Gemoedsrust

Vaak koppelen we het woord stilte aan het afwezig zijn van geluid. Vervolgens wordt dat tot voorwaarde gemaakt om te kunnen ontspannen en je gemoedsrust te bewaren. Dan kun je bijvoorbeeld lezen “in het bos kom je even helemaal tot rust en kun je genieten van de stilte”, of “na deze meditatieretraite kun je er weer tegen”.

Er is niets tegen een boswandeling of meditatie-retraite. Maar als je van die stiltes afhankelijk bent voor je gemoedsrust, heb je een probleem als er geen bos voorhanden is in tijden van stress of als je een been breekt en niet op retraite kunt.

Door de dagelijkse hoeveelheid prikkels, de vele beeldschermen waar we ons achter verstoppen; doordat we met z’n allen steeds minder in ons lichaam wonen en meer in ons hoofd, en ons lichaam behandelen als een vehikel om ons hoofd van A naar B te brengen, zijn we iets kwijtgeraakt.

Hoe mooi alle communicatiemiddelen zijn en hoe welvarend we ook zijn, voor veel mensen geldt dat het leven ze overkomt en ze de grip kwijt zijn. En probeer maar eens je gemoedsrust te bewaren als je steeds achter je eigen leven aan rent. Het is de prijs die je betaalt, als mens met een zoogdieren-brein in deze prikkelrijke wereld, waar dat zenuwstelsel niet voor gebouwd is.

Net als je gaat denken dat de situatie hopeloos is, blijkt de oplossing dichter bij te liggen dan je dacht (pun intended). Want dat zenuwstelsel is dan misschien niet optimaal toegerust voor een prikkelrijk leven, het bevat wel de benodigdheden om gemoedsrust te ervaren en te bewaren. Daar word je mee geboren, dus iedereen heeft dat vermogen. Dat is het goede nieuws. Dit vermogen komt niet bij iedereen (volledig) tot bloei. Dat is minder goed nieuws, maar gelukkig kun je het ook later nog leren.

Lees verder op Substack

2 gedachten over “Gemoedsrust”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven