Home » G-GHIA Qigong groep

G-GHIA Qigong groep

GHIA?

Het begrip GHIA krijgt langzamerhand meer bekendheid. De letters staan voor Global High Intensity Activation. Dit beschrijft een toestand waarin het stresssysteem een groot deel van de tijd geactiveerd is, terwijl dit niet nodig is in de actuele situatie. Iemand kan bijvoorbeeld met een huishoudelijke taak bezig zijn en daarbij onrust voelen, spanning in het lichaam of erg negatieve gedachten hebben.

GHIA Qigong groep, compassievol lichaamswerk voor een overactief stresssysteem.

Hoe ziet GHIA er uit?

GHIA kan zich op allerlei manieren uiten. Lichamelijke uitingen zijn onrustige gevoelens, een pijnlijk lijf, vastzittende spieren, hoofdpijn, migraine, slaapproblemen. Er kan vermoeidheid zijn of er zijn sterke energie wisselingen (heel veel energie en dan plotseling instorten).

Qua denken merken mensen vaak snelle onrustige, negatieve gedachten op. In (lichte) stress situaties kan iemand met GHIA sneller van slag raken dan iemand zonder GHIA, soms ook dichtklappen of verstijven. Soms wordt er continue een gevoel van dreiging ervaren. Aanraking en intimiteit kunnen lastig zijn. Mensen met GHIA hebben meer kans op klachten van burn-out, overprikkeling, depressie of angst. Ze zijn vaak gevoelig, creatief, en spiritueel aangelegd.

Hoe kom je aan een chronisch overactief stresssysteem?

GHIA ontstaat al op jonge leeftijd, meestal in de kindertijd of zelfs al in de baarmoedertijd of rondom de geboorte. Als iemand lastige ervaringen heeft in deze tijd laat het lichaam de stressreactie vaak niet meer goed los. Het stresssysteem blijft tot op volwassen leeftijd geactiveerd, en het lichaam vertoont snel heftige stressreacties. Niet altijd is te achterhalen waarom iemand GHIA kreeg. Een genetische aanleg voor een gevoelig zenuwstelsel speelt vermoedelijk ook een rol.

Soms is GHIA heel lang sluimerend en komen klachten opeens naar voren. Bijvoorbeeld na een verlieservaring, ongeluk, ziekte of infectie.

De G-GHIA Qigong groep

Wekelijks is er een online les voor mensen met GHIA. We noemen deze groep de G-GHIA groep, waarbij die eerst G kan staan voor gezond, gezellig, gezapig, geen-probleem, geleidelijk, grondend of glorieus.

We* hebben deze groep opgericht omdat het voor mensen met GHIA lastig kan zijn om een passende vorm van lichaamsbeweging te vinden, waarin aandacht is voor:

 • De thema’s die bij GHIA een rol kunnen spelen;
 • De samenhang tussen lichaam, gedachten en gevoelens;
 • Het feit dat ook moeilijke onderwerpen met lichtheid benaderd kunnen worden;
 • Het gezond(er) leren omgaan met GHIA mogelijk is en dat dit geduld en een compassievolle houding vraagt;
 • Het oefenen van deze compassievolle houding.

*De ‘we’ zijn Saskia Ebus en Ronald de Caluwé. Ronald geeft al heel lang Qigong les en heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op wat hij ‘compassievol lichaamswerk’ is gaan noemen: bewegen van lichaam én geest, met respect voor grenzen en voor de geschiedenis die het lichaam met zich meedraagt. Hij is ook trauma-counselor en mindfulnesstrainer. Saskia is therapeut, voormalig neuroloog en heeft persoonlijke ervaring met GHIA.

Praktisch

 • De online lessen worden wekelijks gegeven op vrijdagmorgen om 9.30 uur en duren tot 10.15 uur, via Zoom. Als je wilt, kan je daarna online blijven voor een paar minuten samen in rust zitten, gevolgd door gelegenheid voor vragen aan Ronald en Saskia over de les of over GHIA of om je ervaringen te delen.
 • Als je uitleg over Zoom wilt, dan kun je een PDF met tips en instructies downloaden.
 • De kosten zijn € 5 per les, als je dat kunt betalen. Is je portemonnee erg krap, dan kun je voor minder of zelfs voor niets meedoen. In de bevestigingsmail beschrijven we hoe je kunt betalen.
 • Je bent welkom om je aan te melden als je je herkent in de beschrijving van GHIA en de klachten en symptomen van GHIA. Ook mensen met diagnoses als fibromyalgie of Long-Covid die een veilige en rustige beweeggroep zoeken, zijn van harte welkom.
 • Als je een keer niet kunt, hoef je je niet af te melden, maar het mág wel, via ronald@relaxmore.nl.
 • De eerste les is op vrijdag 8 maart!
 • Tijdens de les:
  • Bepaal je zelf welke oefeningen je wel of niet meedoet;
  • Is het fijn als je voornaam zichtbaar is in Zoom;
  • Is het prettig als je camera aan staat, dan kan Ronald je eventueel een tip geven over de beweging. Als het even nodig is, mag de camera natuurlijk uit;
  • Is er ruimte voor vragen of voor het delen van een ervaring, maar we maken er geen uitgebreide praatsessie van.

Podcasts

Omdat er zoveel over GHIA te vertellen wat niet snel in een leesbare tekst is te vangen, hebben Saskia Ebus en Ronald de Caluwé een aantal podcasts opgenomen. Je kunt ze luisteren op Soundcloud of Spotify.

Je ontvangt de Zoom link in de bevestigingsmail. Op iedere vrijdagochtend vanaf 8 maart om 9.20 uur zal onder deze regel ook de link staan.

Meer lezen?

Misschien wil je meer lezen over GHIA? Saskia Ebus (ervaringsdeskundige, therapeut en oud-neuroloog) werkte mee aan een kwartaalthema over GHIA in het online magazine Mad in The Netherlands.

Aanmelden?

We starten op vrijdag 8 maart om 9.30 uur, je kunt je hieronder vast aanmelden.

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
E-mailadres*
Privacy en gebruik persoonsgegevens*
Het is tegenwoordig verplicht om deelnemers hier een vinkje te laten zetten. Sorry daarvoor. Je mag weten dat we zorgvuldig met je gegevens omgaan.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven