Home » Learn More » Kinderen en jongeren » Het is waar!

Het is waar!

Relax More - Het is waar!

Met zijn ogen dicht zit de zesjarige Mees op een kussen. Hij zit voor de allereerste keer zo stil als een kikker aan de kant van een sloot. In het begin friemelt hij veel en wiebelt er nog van alles. Dat is normaal en helemaal prima. Na een paar minuten beweegt Mees minder en lijkt zijn lijf tot rust te komen.

Het belletje klinkt en kondigt het einde van de oefening aan. Gelijk doet Mees zijn ogen open en zegt enthousiast: “Het is waar! Je wordt er ècht rustig van!” Misschien hadden zijn ouders het al gezegd en nu ervaart hij het zelf. En dat is precies de essentie van mindfulness: dat wat jij ervaart, op dit moment. Gewoon merken wat er te merken valt.

Of kinderen nu merken dat ze rustig worden of juist onrustig, dat maakt niet uit. Iedere ervaring is goed en kan niet fout zijn, want het is zoals zij het ervaren. Dat ze niets verkeerd kunnen doen, even niet hoeven presteren, zorgt vaak zichtbaar voor ontspanning.

Eén van de eerste oefeningen waar kinderen tijdens de mindfulnesstraining mee kennismaken, is het stilzitten als een kikker. We kunnen veel van een kikker leren! Een kikker kan hard kwaken en grote sprongen maken, maar hij kan ook heel stil zitten. Hij ademt en zit stil. Zo komt een kikker tot rust en spaart hij energie. Wat de kikker kan, dat kunnen wij ook. Door met je aandacht naar je ademhaling te gaan.

Mees volgt de training, omdat hij wil leren wat hij kan doen als hij zich boos voelt. Stoppen met doorgaan en met vriendelijke aandacht letten op je adem helpt bij boosheid. Ook helpt de kikkeroefening bij andere gevoelens, zoals angst of verdriet, en bij een hoofd vol (pieker)gedachten. Moe, veel onrust, weinig concentratie? Even vijf minuten kikkeren!

Wat ik van ouders nog wel eens hoor is “Mijn kind kan toch helemaal niet stilzitten”. Echt stokstijf stilzitten hoeft natuurlijk ook niet. Dan had de oefening wel stilzitten als een stokstaartje geheten.

 

Ben je nieuwsgierig naar mindfulness voor kinderen en wil je graag meer weten? Bel of mail mij gerust! Kijk ook eens in onze agenda wanneer de eerstvolgende trainingen van start gaan.

In verband met privacy is een andere naam voor het jongetje gebruikt.

Foto: Ben White on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline reacties
Bekijk alle reacties
1
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven