Ilan Amit overleed in 2013. Hij was een Joods wiskundige, filosoof, defensiespecialist en mysticus die blind werd op z’n 45e. Amit schreef “The Lamp: A (not quite) spiritual biography”.
Blind geworden
Enige tijd nadat Ilan blind was, kwam hij via zijn schoonzoon in aanraking met diens Tai Chi leraar, Assi Ben Porat, en ging lessen volgen. Ook voor Assi een bijzondere ervaring, als jong Tai Chi leraar die nog nooit met een blinde leerling had gewerkt.
De Tai Chi leraar
De twee ontmoetten elkaar een keer per week gedurende zo’n 23 jaar. Assi vertelt dat hij eigenlijk helemaal geen rekening meer houdt tijdens de lessen met Ilan’s blindheid. “Op de een of andere manier heeft iedereen zijn eigen blindheid”…
Aandachtig bewegen
Voor Ilan zijn de lessen een mogelijkheid om te oefenen in niet meer te doen dan wat er op dat moment te doen is: aandachtig bewegen, en niet aan iets anders denken. En zoals dat gaat bij oefenen: soms gaat het mis, is de balans verstoord en loopt de beweging stroef.
We leven in een paradoxale wereld. We zoeken naar zaken die we al hebben. Maar je kunt ze niet vinden, omdat je op de verkeerde plaatsen zoekt… Als je ze dan gevonden hebt, heb je niet het idee dat je iets gewonnen hebt, omdat je eigenlijk ook niets gewonnen hébt.
We denken steeds maar dat we meer nodig hebben dan wat we al hebben, en dat dit ‘speciale ding’ het doel van het leven is. Totdat je beseft dat dit ‘speciale ding’ een niet-speciaal ding is. Het gewone is het speciale.
Je ziet dat de wereld een plek is waar je overal toeval vindt. Het toeval lijkt alles te bepalen. Alle prachtige dingen gebeuren bij toeval en een keer in de miljoen gebeurt er iets echt goeds. Wát er gebeurt doet er niet zoveel toe. Het is het aanwezig zijn dat ertoe doet. Maar om dat te begrijpen en te leven is erg moeilijk. Het betekent namelijk dat rijk zijn of arm, gezond of ziek, of je lijdt of niet, of dat je tevreden bent, dat al die dingen eigenlijk niet zo belangrijk zijn als wij denken dat ze zijn.
Ik moest blijkbaar eerst blind worden voordat ik dat een beetje ging begrijpen.
Geniet van dit inspirerende filmpje van 5 minuten.