Home » Learn More » Gelezen, gehoord, gezien » Je hebt maar een aandacht…

Je hebt maar een aandacht…

Relax More - Je hebt maar een aandacht...

Vandaag stond er een erg leuk artikel in de de NRC (dank je Pieter voor het attenderen), over aandacht. Het onderwerp waar zo’n beetje de gehele MBSR-/Mindfulnesstraining over gaat. In de training besteden we ook aandacht (!) aan het onderwerp van dit artikel: dat je je aandacht nooit 100% kunt sturen.

Een ander belangrijk onderwerp is de scope van aandacht. Aandacht is niet één ‘ding’, er is altijd een bepaalde bandbreedte. Soms ben je intens geconcentreerd op één belangrijke taak, soms is de aandacht breder.

Dit verklaart het moeilijke van het werk van grensrechters:

Dat bij een voetbalwedstrijd buitenspel vaststellen zo moeilijk is bijvoorbeeld, omdat een grensrechter nooit tegelijkertijd kan kijken naar de plaats waar de voorste speler staat én naar de voet van de speler die de bal aftrapt.

En, ook iets waar ik mij persoonlijk aan stoor: de stimulans om in de auto vaker op je snelheidsmeter te kijken is feitelijk een onveiligheid vergrotend advies!

Behalve voor de oogbewegingen is er ook tijd nodig om nieuwe informatie te verwerken. Bij elkaar duurt dat minimaal 350 milliseconden. Bij een snelheid van 30 kilometer per uur is dat 2,9 meter extra remweg. Je ogen steeds van de weg halen is al met al veel gevaarlijker dan drie, vier kilometer te hard rijden.

En om het geheel te illustreren, het voor velen bekende filmpje van de gorilla:

Haha, mét extra verrassing, of niet? (Voor mij wel…)

Heel goed geïllustreerd dus.
Een lezenswaardig artikel en binnenkort mag u een boekbespreking verwachten…

Als ik m’n aandacht er tenminste bij kan houden…

Foto: Romain Vignes on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline reacties
Bekijk alle reacties
1
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven