Home » Johanna de Caluwé-Schenzel

Johanna de Caluwé-Schenzel

Voorstellen

Mijn naam is Johanna de Caluwé-Schenzel (1962), geboren in Den Haag en opgegroeid in de Achterhoek.

Getrouwd met Ronald de Caluwé sinds 1987 en samen hebben we een prachtige dochter en een prachtige zoon mogen krijgen.

Vanaf mijn 25e jaar woon ik in de Stedendriehoek (Deventer-Apeldoorn-Eefde), mijn huidige woonadres is in Zutphen.

Johanna de Caluwé-Schenzel

Na het doorlopen van de Verpleegkundige A- opleiding is mijn interesse gewekt in de complexiteit en de bezieling van ons lichaam en van onze geest. Hierover ben ik nog steeds in verwondering. Ik heb gewerkt als verpleegkundige op diverse afdelingen in verschillende ziekenhuizen en als diabetesverpleegkundige op de polikliniek diabeteszorg in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn.
De laatste jaren werk ik voor een huisartsenteam in Zutphen waar ik ondersteuning bied in de ouderenzorg en spreekuren heb voor mensen met diabetes en hart- en vaatziekten.

Rode draad

De rode draad in mijn leven is voeding, voedsel voor ons lichaam en voeding voor onze geest. Als we onszelf niet goed voeden kunnen we uit balans raken.

Om meer te weten te komen over hoe we ons lichaam kunnen voeden – met aandacht voor dier, natuur en mens – heb ik een aantal opleidingen gevolg, o.a. de basisopleiding voor Natuurvoedingskundige bij de Kraaybeekerhof Academie in Driebergen. Zelfstudies over orthomoleculaire voedingsleer en de 2-jarige opleiding voor Integrative Medicine in de gezondheidszorg bij de STIBIG in Amsterdam.
Daarnaast heb ik trainingen gevolgd in Motivational Interviewing en als leefstijlconsulent.

Om mijn geest te voeden ben ik gaan mediteren (zen-meditatie en meditatie in beweging: Tai Chi), allereerst bij Rudi van Cuyck en later bij Maha Karuna Ch’an, onder de bezielende leiding van zenleraar Ton Lathouwers. Hier heb ik ook vele jaren stilteretraites mogen bijwonen. De laatste jaren volg ik bij mijn partner Ronald Tai Chi en Qi Gong lessen en bij hem heb ik mindfulness- en compassietrainingen gevolgd. Regelmatig doe ik nog mee met een oefen- of stiltedag.

Ook heb ik sessies en trainingen gevolg bij Ander Leven om een paar van mijn diepgewortelde, ongewenste gewoontes (o.a. slaapstoornis) te doorbreken. Dit was een mooie aanvulling voor mijn lichaam en geest.

Wat mij echter het meeste voedt zijn alle lieve vrienden en familieleden die ik heb, met sommige van hen heb ik een diepe connectie. Dit maakt blij, is helend en inspirerend.

Gevormd door stilte en verbinding vanuit mijn hart

Bovenstaand heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik ben dankbaar hiervoor.

Ik kan beter in stilte voelen en luisteren naar wat ik nodig heb. Ik heb geleerd zacht en mild te zijn voor mijzelf, mijzelf lief te hebben. Daardoor kan ik beter voor mijzelf zorgdragen.
Dat gaat nog steeds niet van een ‘leien dakje’, dit gaat met vallen en opstaan en dat is oké.

Wat ik heb mogen leren in dit leven heeft er ook voor gezorgd dat ik het grootste verlies wat er bestaat heb kunnen aanschouwen en integreren in mijn bestaan: het verlies van onze prachtige dochter in 2022. Ze is voor mij een ‘Levend Verlies’. Altijd aanwezig in mijn hart, een fladderend elfje.

Geïnspireerd door de natuur

De natuur is leven. Ik hou van het leven, van elk aspect. Het ruisen van de zee, de vogels die fluiten, sneeuw, wind, wolken, regen en zon, stoere bomen en fragiele plantjes, de sterrenhemel, de zon en de maan. Ook het onnoembare, het onzichtbare, de energieën.

Ik ben blij en dankbaar dat ik weer een heerlijke tuin heb waar ik met mijn handen kan wroeten in de aarde en prachtige bloemen kan ‘toveren’. Wandelen in het buitengebied, in de bossen is voor mij ook mediteren, dit is een dagelijkse behoefte en een genot.

“Winter gaat, lente komt, honderd bloemen geuren”.

Scroll naar boven