Voorstellen
Mijn naam is Judith Tool (1972), geboren en opgegroeid in Deventer. Opgeleid als Activiteitenbegeleider en Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna behaalde ik ook nog het Diploma Management in de Gezondheidszorg. Werkzaam geweest binnen verschillende hulpverleningsorganisaties, o.a. in de crisisopvang voor jongeren, dagopvang voor ex-psychiatrisch patiënten en een maatschappelijke stichting die zich inzet voor participatie en zelfredzaamheid.
Sinds 2013 ben ik werkzaam in de bibliotheek Deventer als coördinator vrijwilligers (300) en bedrijfsleider van een klein team met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van 2010 tot 2020 heb ik op ZZP basis individuele begeleiding geboden aan een aantal cliënten met LVG.
Maar bovenal ben ik moeder van 4 dochters en oma van 2 kleinkinderen. En heb ik er voor gekozen om in de jonge jaren van mijn kinderen fulltime te moederen en te genieten.
De stap naar Mindfulness
Als jong meisje heb ik altijd levensvragen gehad die mij niet loslieten. Waarom bestaan wij, wat is ruimte, wat is lucht, wie en wat zijn mijn gedachten, etc. Niet zwaarmoedig, maar altijd op de achtergrond aanwezig. Op mijn 17e ben ik via een vriend meegevraagd naar een meditatiegroep. Het was onwennig maar het voelde ook bekend. En zo is het pad van steeds meer bewust worden van de werking van de geest begonnen. In de loop van de tijd werd beoefenen van meditatie en yoga een rode draad in mijn leven. Met vallen en opstaan en regelmatig weer “zitten als een beginneling”.
In 2009 maakte ik een moeilijke tijd door en ben ik de mindfulnesstraining bij Ronald gaan volgen. Dit heeft mij heel veel gebracht en inzicht gegeven. Ik leerde aandachtiger en bewuster te leven en keuzes te maken. Het heeft mijn leven veranderd.
En toen…
Ronald en ik hebben contact gehouden en er is in de loop der jaren een warme vriendschap ontstaan. De mindfulnesstraining heb ik nog twee keer als deelnemer gevolgd. In de jaren daarna ben ik regelmatig aangesloten bij een oefendag van mindfulnessgroep en meer recent heb ik twee trainingen meegedaan als co-trainer. Zenmeditatie en de compassietraining kwamen op mijn pad…
Zen-Meditatie
Ik kwam in contact met de Maha Karuna Ch’an meditatiegroep waar ik zenmeditatie heb leren kennen en praktiseerde. In de jaren daarna heb ik regelmatig stilteretraites gevolgd bij de Maha Karuna Ch’an onder leiding van zenleraar Ton Lathouwers. Het heeft mij onder andere verdieping gebracht in het werkelijk ervaren van stilte, het kunnen zijn met de dingen en de saamhorigheid en één zijn met de ander zonder dat er woorden zijn. De sutra’s die gezongen worden en de zachtheid en compassie die daarin uitgedragen worden, raakten tot in mijn ziel.
Compassietraining
Een logische stap was het volgen van de compassietraining. Deze heb ik twee maal, met tussenpoos van een jaar, gevolgd bij Relax More. Wat de compassietraining (aangevuld met individuele sessies) mij heeft gebracht is meer verzachting en compassie naar mijzelf. Bewustwording van trauma’s en patronen die verharding hebben gebracht hebben daardoor kunnen en mogen verzachten. Door dit ervaren, krijgt het geven van mindfulness meer kwaliteiten vanuit compassie.
Van mindfulness
naar heartfulness
Opleiding tot Mindfulnesstrainer
Vanuit mijn persoonlijk geraakt zijn (compassie) over het grote en kleine lijden dat in ieder mens aanwezig is, mijzelf niet uitgezonderd, kom ik weer terug bij de mindfulness.
Compassie (of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel dat van onszelf als dat van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen.
In sept 2022 ben ik vanuit deze gedachten gestart met de opleiding voor mindfulnesstrainer. Ik volgde mijn opleiding bij de Mindfulness Academie te Amsterdam en ben inmiddels gecertificeerd mindfulnesstrainer en aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN.
Blijven leren en ontwikkelen
Voor mij is het leven verwondering en nieuwsgierig zijn naar alledaagse dingen die niet alledaags zijn als je er aandacht voor hebt. Leren door werkelijk in contact te zijn met elkaar, iedereen heeft kennis en zijn eigen-wijs-heid.
Maar zeker niet onbelangrijk is het overgedragen krijgen van kennis, diepe opgedane ervaring en levenswijsheid van een leraar die inspireert en zelf laat ontdekken en ervaren. Ik ben dankbaar voor de leraren die op mijn pad kwamen en nog zijn 🙏🏻.
Persoonlijk
Ik breng graag veel tijd door met mijn kinderen en kleinkinderen. Ik kan heel erg genieten van samen zijn en de kleintjes te zien opgroeien. Ik mag graag mooie boswandelingen maken, alleen of met een goede vriend(in) en fijne gesprekken hebben. Daarnaast vier ik graag vakantie op Vlieland of in de Belgische Ardennen waarin wandelen, kanoën en yoga aan het strand favoriet zijn. Lekker Netflixen op de bank met Scandinavische serie met thee en chocola staat ook in mijn top tien.