Home » Learn More » Tai Chi en Qigong » Komen en gaan

Komen en gaan

Relax More - Komen en gaan

Het zal nu zo’n 25 jaar geleden zijn dat ik mijn eerste Tai Chi lessen volgde. Samen met Hanneke ging ik op een doordeweekse ochtend naar een wijkcentrum in de Deventer wijk Colmschate om daar van Rudy van Cuyk les te krijgen.

Professioneel

Relax More - Rudy van Cuyk
Rudy van Cuyk

Rudy was ambitieus, hij maakte werk van zijn PR en had al vroeg een huisstijl, gemaakt door een heuse ontwerper, en een auto met bedrijfsopdruk. Heel anders dan veel Tai Chi leraren, die er soms genoegen in lijken te scheppen om zo min mogelijk georganiseerd te zijn… 😉 Een professionele aanpak is wat mij betreft beslist niet strijdig met inhoudelijk goeie Tai Chi.

En dat toonde Rudy ook aan. Zijn eigen inhoudelijke niveau was (is!) hoog en hij besteedde veel tijd en energie aan het volgen van workshops bij top-leraren.

Rudy’s aanpak bleek te werken. Zijn school met de mooie naam Art of Chi was tussen 1995 en 2009 echt vooruitstrevend, professioneel en van hoge kwaliteit. En ik vermoed ook wel een grote school, op landelijke schaal bekeken. Er waren steeds zo’n 125 tot 150 cursisten die wekelijks een of meerdere lessen volgden.

Eigen locatie

Waar Rudy de eerste jaren als ‘rondtrekkend artiest’ her en der in buurtcentra, gymzalen en meer van dat soort gelegenheden les gaf, was het een mooi hoogtepunt dat er op een gegeven moment een eigen locatie kwam in Eefde. Achter voormalig hotel De laatste Stuiver, in de feestzaal! Een eigen zaal, mooi en sfeervol ingericht.

Relax More - Art of Chi in Eefde
Art of Chi in Eefde

Ik heb zelf rond 1995 bij- en onder begeleiding van Rudy mijn eerste Tai Chi lessen mogen geven en kreeg al snel een eigen groep. Eerst in Deventer en later in de zaal in Eefde.

In 2009 scheidden zich onze wegen en ben ik in Apeldoorn neergestreken.

Sluiting

Vlak voor de zomervakantie kreeg ik een brief waarin de sluiting van Art of Chi werd aangekondigd. Het gebouw was destijds al in matige bouwkundige staat, de kosten waren relatief hoog. Door de crisis was het cursistenaantal gedaald. Kortom, het was moeilijk de boel draaiende te houden.
Rudy is inmiddels de 65 gepasseerd, dus wellicht (weet ik dus niet zeker) was de druk om door te gaan ook iets minder hoog.

De sluiting was voor mij een verrassing en reden om nog eens terug te kijken op een boeiende en leerzame periode!

Zo vond ik bij het zoeken van foto’s voor bij dit artikel nog een groepsfoto van de workshop van Grootmeester Chen, die Rudy en zijn partner Heleen in 2003 organiseerden. Deze foto staat bovenaan bij dit artikel. Leuk hè?

Rudy, het ga je goed!

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline reacties
Bekijk alle reacties
5
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven