Luisteren, een onderschatte vaardigheid

“Het akoestische landschap waarin wij ons bevinden, in het Engels een veel mooier woord: soundscape, is iedere verzameling van geluiden, bijna als een schilderij een collectie van visuele attracties is”, aldus componist R. Murray Schafer.

“Wanneer je zorgvuldig luistert naar het klanklandschap dan wordt het wonderbaarlijk. Zorgvuldig luisteren verrijkt je leven.
In zekere zin is de wereld een niet-eindigende compositie. Geen begin en (waarschijnlijk) geen einde, en wij zijn allemaal de componist van dit wonderbaarlijke stuk. We kunnen het mooier of lelijker maken met herrie.”

David New maakte een portret van deze bekende componist. Het is een interessant en leerzaam project geworden, dat kijkers (en luisteraars!) verrast met leuke vondsten. Wat is dat eigenlijk, een uniek geluid? Waarom is het belangrijk om aandachtig te luisteren en minder herrie te maken? Wat is stilte?

Wat mij betreft een prachtig voorbeeld van je laten verrassen door alledaagse geluiden en een mooie luistermeditatie van ruim 6 minuten (nog mooier mét koptelefoon, voor de fijne nuances).
Werkelijk de moeite waard!  Aandachtig luisteren verrijkt je leven.

Ik vond de muziek bij het filmpje erg mooi. Het is een compositie van Schafer, met de naam ‘Snowforms’. En ik heb hem gevonden op YouTube, met een bijzondere en toepasselijke partituur. Een mooi, modern, organisch stuk. Als toegift:

Geniet ervan!

Foto: Alexey Ruban on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top