Home » Learn More » Onderzoek » Meditatie lijkt veroudering in het brein tegen te gaan

Meditatie lijkt veroudering in het brein tegen te gaan

Relax More - Meditatie lijkt veroudering in het brein tegen te gaan 1

Mensen die jarenlang regelmatig mediteren, vertonen een relatief kleine afname van grijze stof in hun hersenen als ze ouder worden. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology.

Afname van grijze stof

Relax More - Meditatie lijkt veroudering in het brein tegen te gaan 2 De afname van grijze stof begint normaal gesproken rond het twintigste levensjaar en zorgt ervoor dat het menselijk brein op latere leeftijd vatbaarder wordt voor ouderdomsziektes, zoals alzheimer.

De aanwijzingen voor het beschermende effect van meditatie vonden de wetenschappers bij een studie, waarbij MRI-scans werden gemaakt van vijftig proefpersonen. De helft van die mensen deed gemiddeld al twintig jaar aan meditatie. De andere helft van de proefpersonen mediteerde nooit. De resultaten waren tot op zekere hoogte niet verrassend: hoe ouder de proefpersonen, hoe meer het volume van grijze stof in hun brein was afgenomen.

Maar bij de mediterende deelnemers aan de studie was er wel iets opmerkelijks te zien. De grijze stof in hun hersenen was op latere leeftijd gemiddeld minder sterk geslonken dan bij de andere proefpersonen.

De resultaten zijn veelbelovend

Het gaat om een kleine studie, die nog moet worden herhaald voordat wetenschappers definitieve conclusies kunnen trekken over de invloed van meditatie op de afname van grijze stof.

Relax More - Meditatie lijkt veroudering in het brein tegen te gaan De onderzoekers waarschuwen wel tegen al te snelle conclusies. Het is een kleinschalig onderzoek en er mag in dit stadium nog geen rechtstreeks causaal verband tussen meditatie en de verminderde achteruitgang van de grijze stof in de hersenen veronderstelt worden. Er kunnen immers meer variabelen een rol spelen, zoals leefstijl en genetische verschillen in de hersenen.

“Maar de resultaten zijn veelbelovend”, verklaart onderzoekster Eileen Lunders op de nieuwssite van de Universiteit van Californië.

“We moeten met meer wetenschappelijk onderzoek verkennen of we ons brein kunnen beschermen tegen ouderdom met meditatie.”

Grijze stof bevindt zich in de hersenen vooral aan de buitenkant en heeft als functie het verwerken van informatie. Eerdere studies suggereren dat meditatie ook andere structuren in het brein kan beschermen, zoals witte stof. Daarnaast worden meditatievormen al ingezet als behandeling voor depressiviteit.

Overgenomen van nu.nl, aangevuld vanuit UCLA.edu

Foto: Guilherme Romano on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven