Een meditatiebankje; zelf maken of kopen?

Relax More - Een meditatiebankje; zelf maken of kopen?

Inleiding

In onze zaal hebben we t.b.v. de mindfulnesstrainingen een aantal meditatiekussens en bankjes beschikbaar. Zowel kussens als bankje zijn ook aan de zaal te koop. Eerder dit jaar zag ik, via mijn Qigong leraar, een prachtig meditatiebankje, gemaakt door een kunstenaar en handboogbouwer uit Finland. Ik vond het bankje zo mooi dat ik contact zocht met de bouwer en het nu verkoop in onze webwinkel.

Statement

Sommige mensen kunnen zich geen Fins design meditatiebankje veroorloven. Ik hecht er waarde aan te melden dat wat mij betreft de kwaliteit van je meditatie niet, ik herhaal: NIET afhankelijk is van de prijs van het medium waar je op zit. Ik heb dan ook best wat bedenkingen gehad voordat ik besloot het bankje te gaan verkopen, omdat ik die schijn niet wil wekken.

Ik zit zelf overigens op een oud en flodderig kussen en heb een tweedehands opklapbaar bankje als reserve voor als ik tijdens retraites erg zere knieën mocht krijgen (wat gelukkig de laatste jaren niet meer aan de orde is).

Wat deelnemers en cursisten mij geregeld horen zeggen in de lessen is dat je ook voor € 0,50 een meditatiebankje kunt maken waarop ook die zogenaamde verlichting 😉 te bereiken is. Iedereen heeft wel drie plankjes in de schuur liggen en kan 4 spijkers kopen. Eén zitplankje en twee staandertjes zagen, in elkaar spijkeren en voilà, klaar voor € 0,50. Heb je nog een restje verf staan, kun je hem nog iets mooier maken.

Hieronder enkele foto’s, sommigen van eigen bankjes, anderen gemaakt zijn tijdens een sesshin (zen-retraite). Klik voor een vergroting.

Je ziet: geen hoogstandjes van design, maar zeer functioneel. Wat dat betreft hoeft budget dus geen belemmering te zijn om te mediteren op een bankje.

OK, maar hoe groot moet zo’n bankje dan zijn? En waar moet of kun je verder aan denken bij het maken van een bankje? Lees verder!

Tips voor zelf maken

Lees deze tips rustig door en bekijk de tekening onderaan de pagina, dan kom je er vast uit!

 • verreweg de meeste bankjes zijn schuin, dat wil zeggen aan de voorkant (waar je knieën zijn) lager dan aan de achterkant
 • als je een plankje niet recht maar schuin doormidden zaagt, heb je twee (hopelijk even lange 😉 ) plankjes met dezelfde schuinte die als staander kunnen dienen
 • je ziet ook wel bankjes met rond gezaagde staanders, zodat de hoek waaronder je op het bankje zit kan veranderen al naar gelang wat je comfortabel vindt. Niet iedereen vindt dit prettig, omdat je soms wat wiebeliger zit. Probeer liever eerst met rechte staanders
 • een gemiddelde maat is:
  • breedte: rond de 45 cm
  • hoogte (bovenkant zitting): 14 à 18 cm aan de voorzijde, 15 à 20 cm aan de achterzijde. Reken met een verschil tussen voor en achter (schuinte) van 2,5 cm als je zitting 15 cm breed is. Een voorzijde van 16 cm hoog levert dan een achterzijde van 18,5 cm op
  • diepte: 12 à 15 cm
 • kun je niet kiezen? Begin met 45 x 15 cm en een hoogte van 16 cm voor en 18,5 cm achter
 • een plank heeft al snel een dikte van 18 mm, dit is dik genoeg voor een meditatiebankje. Het gele bankje op de foto’s hierboven is van 12 mm multiplex en oersterk
 • als je alleen een dunne plank hebt, maak je bankje dan iets smaller dan 45 cm en/of maak de staanders niet aan de rand maar zet ze iets naar het midden toe (zie boven: bankje met Yin Yang teken erop), dan wordt de draagkracht groter. Ik heb nog nooit iemand door een bankje zien zakken, maar er is natuurlijk een grens; een panlat is geen plank…
 • begin je net met mediteren en ben je niet al te soepel van lijf en leden, neem dan gerust de maat enkele centimeters hoger; afzagen is makkelijker dan bijzagen 😉
 • is je lichaam erg weerbarstig/kwetsbaar of heb je veel (chronische) pijn, weet dan dat het geen schande is om op een stoel te mediteren!
 • in elkaar zetten van de drie onderdelen kan m.b.v. spijkers of schroeven (steviger) en/of met houtlijm
 • als je alleen schroeven gebruikt, is het bankje makkelijk demontabel, aanpasbaar en weer in elkaar te zetten, zodat je eenvoudig het bankje met de voor jou ideale afmetingen kunt laten ontstaan
 • verstevig eventueel de hoekverbinding met een klosje of een meubelhoek
 • ben je van plan je bankje mee te nemen naar meditatiebijeenkomsten, dan kun je er scharnieren aan maken zodat je hem kunt inklappen
 • als je een opklapbaar bankje wilt, zorg dan dat de staanders in een grotere hoek dan 90 gr. onder de zitting staan, zodat het bankje stabiel is. Je moet dan wel de staanders iets langer maken om dezelfde gewenste hoogte te bereiken
 • maak je bankje desgewenst wat persoonlijker, door bijv. een mooie uitsparing te zagen in de staanders of met een soldeerbout een symbool of je initialen in het hout te ‘graveren’
 • een kussen voor op je bankje is niet verplicht, maar soms prettig. Een netjes opgevouwen handdoek, eventueel bevestigd met twee postelastieken kan al voldoen

De juiste hoogte?

Relax More - Een mooie rechte rug, in dit geval bij een staand persoon...Dit onderdeel verdient enige aandacht. Niet iedere hoogte is namelijk voor ieder mens geschikt; de ideale hoogte bestaat niet.
De bedoeling is dat je zit met een rechte rug. Veel mensen hebben een verwrongen 😉 idee van een rechte rug, door hun opvoeding (“zit rechtop!”) of militaire dienst (“geef acht!”). Dit leidt vaak tot een stramme of overstrekte rug. Anderzijds leidt een niet-aandachtige leefstijl of een zittend bestaan vaak tot een vorm van luiheid in de rugspieren. In combinatie met het niet-weten hoe je je rug houdt (lichaamsbewustzijn) en denken dat een onderuitgezakte houding hetzelfde is als ontspannen, leidt dit vaak tot een ineengeschrompelde of -gedoken houding.

Helaas, beide uitersten zijn een vorm van kromme rug, alleen twee verschillende kanten op.

Met een rechte rug bij de meditatie bedoelen we een natuurlijk rechte rug. Een rug die niet hol getrokken wordt en niet bol onderuitgezakt is. Precies er tussenin dus.
Een rug waarbij de natuurlijk holling (lordose) in de onderrug en (in mindere mate) in de nek -, en de natuurlijke bolling (kyfose) in de bovenrug in stand blijven, zonder overmatige spierspanning, maar zeker ook niet slap en leeg.

Dit is dus een actieve houding, waarbij altijd spieren betrokken zijn, maar waarbij je jezelf kunt trainen in een juist bewustzijn in het lichaam waardoor de spieren niet ‘over’spannen zijn én de juiste spieren gebruikt worden.

Overigens kan een jaartje Qigong trainen heel goed zijn om ten eerste dit bewustzijn en ten tweede de betrokken houdingsspieren te trainen. Meld je gerust aan voor een proefles.

Terug naar de ideale hoogte van je bankje.
Hoger of lager is niet per definitie beter. Begin met een gemiddelde hoogte en leer te voelen in je lichaam wat er gebeurt. Weet dat enig ongemak niet direct wil zeggen dat het bankje te hoog of te laag is, maar dat dit heel goed kan betekenen dat je rug-houdingsspieren nog wat sterker moeten worden.
Gebruik eventueel een spiegel tijdens je eerste meditaties om je houding te kunnen zien en af en toe te corrigeren. Zet de spiegel naast je neer, het gaat om rechtheid van de rug, dat is vanaf de voorkant niet te beoordelen. Kijk er niet de hele tijd in, dat helpt echt niet. Goed recht leren zitten heeft even tijd nodig; het is echt normaal als je in de beginperiode geregeld moet corrigeren.

Nogmaals: als je niet gewend bent op een bewuste manier met je lichaam om te gaan, kun je (nog) niet 100% op je lichaamsgevoel vertrouwen. Neem de tijd, verander niet iedere dag je bankje, want dan wen je nooit aan een bepaalde hoogte. Als je de hoogte aanpast, voel dan ook goed of je de schuinte aan moet passen.

Tekening

Ik heb een bouwtekening gemaakt om e.e.a. te verduidelijken. Klik op de afbeelding om hem te downloaden als PDF bestand, dat is makkelijker te printen.

Relax More - Een meditatiebankje; zelf maken of kopen? Klik om de tekening te downloaden als PDF.

Tot slot

Het is een tamelijk uitgebreid verhaal geworden, maar alles wat van belang is bij het maken van een bankje is wel aan bod geweest. Ik hoop dat je er iets aan hebt en wens je toe dat de meditatie op je zelfgemaakte bankje vruchtbaar mag zijn.

Uiteraard staat het vrij in de reacties vragen te stellen over het bankje en over (niet té persoonlijke aspecten van) zithouding, maar verwacht s.v.p. niet dat ik:

 1. alle antwoorden heb
 2. via het toetsenbord van m’n laptop meditatie-instructie kan geven

Daarvoor is dit medium gewoon niet geschikt. Voor dit laatste kan ik iedereen aanraden een ervaren meditator te zoeken in zijn eigen omgeving, die vanuit een gewortelde traditie (bijv. Zen, Vipassana of Shambhala, om maar enkele van vele mogelijkheden te noemen) een gedegen achtergrond heeft en zelf dagelijks praktiseert.

Als je bovenstaande tekst en de bouwtekening wilt gebruiken op je eigen website, dan mag dat, als je de tekening niet aanpast en een link plaatst naar www.meditatiebankjemaken.nl. Dank je wel!

9 reacties op “Een meditatiebankje; zelf maken of kopen?”

 1. Avatar

  Bedankt voor de bouwtekening! Prima bankje geworden en sneller in huis dan via bol.com 😉 had inderdaad nog wat planken staan in de schuur, schroeven ook, likje verf en heb de standaard maten aangehouden, en zit heerlijk!

 2. Avatar

  Hallo ! Zelf heb ik enkele jaren terug al een bankje of 2 gemaakt. Het verschil tussen voor- en achterzijde is telkens minder dan 1,5cm ipv de 2,5cm die hier gehanteerd worden. Ook deze zitten erg comfortabel. Het is echt wel wat uitzoeken en durven experimenteren met genoemde afmetingen.

 3. Avatar

  Beste Ronald,

  bij toeval kwam ik “al googlend” op jouw website terecht omdat ik aan het zoeken was naar meditatiebankjes. Daarom deze mail, niet met een vraag, maar om te bedanken voor de uitgebreide uitleg over hoe je een meditatiebankje zelf kan maken! Erg duidelijk en handig!

  Hartelijke groeten en wie weet tot ziens ergens in de toekomst,
  Marja Nieuwland

 4. Avatar

  Wat een mooie uitleg en tekening – heel liefdevol hoe u benoemt dat een versiering ook mag!
  Ik ga er mee aan de slag; heb er ooit als eens een gemaakt met een bijpassend tafeltje om in een dagboek te schrijven. Deze hebben bij een verhuizing een beetje klem gezeten dus nu nieuwe ronde nieuwe kansen! Erg handig om er maten bij te hebben.

 5. Avatar

  Hoi Ronald,

  Het lukt mij niet om het PDF te downloaden. Hij geeft dan de melding: Forbidden
  You don’t have permission to access this resource.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top