Home » Learn More » Tai Chi en Qigong » Met beide voeten op de grond

Met beide voeten op de grond

Relax More - Met beide voeten op de grond 1

Afgelopen week was Grootmeester William C. C. Chen weer in Nederland voor zijn jaarlijkse Tai Chi workshop. Traditioneel de laatste vrijdag t/m maandag van augustus.

Samen uit

Relax More - Met beide voeten op de grond
Grootmeester Chen en het clubje van Relax More

Op de eerste workshopavond ben ik samen met drie Tai Chi leerlingen naar Amsterdam gereisd. Voor twee van hen een eerste kennismaking met “onze” grootmeester. En dat maakte indruk, waarover misschien later meer.
Voor mij was het niet de eerste keer 😉 , maar dat wil niet zeggen dat ik niet onder de indruk was…

Vitaal

Wat mij vooral opviel was dat Grandmaster Chen (zo spreken we hem aan) wel jonger leek te zijn geworden, op zijn 83e jaar. Hij oogde fris en vitaal en had andermaal het afgelopen jaar weer veel geleerd over het beoefenen en doceren van Tai Chi. Zoals hij zei: “Ik leer nog steeds nieuwe dingen, én ik vind steeds nieuwe woorden om het voor studenten nog helderder te maken.”

En zo was het ook. Met een opvallende helderheid wist Grandmaster Chen ons weer wat te leren over het ontspannen van de ribbenkast, de samenhang tussen bovenste ribben en oksel/bovenarm en de onderste ribben en de heupen, een betere positie van de pols, ‘positieve’ en ‘negatieve’ vingers, de hoek van het bovenlichaam, de kwaliteit van het contact van de voet met de vloer, de koppeling tussen tenen en vingers. Over ‘winding’ en ‘spinning’ (opwinden en loslaten), over de vuist ‘in’ de elleboog, over de chihuahua, de ‘four-wheel-drive’ en de ‘landing wings’. En over plezier en ‘excitement’ in het oefenen en bewegen.

Typisch Master Chen

Altijd prachtig om te zien is dat Grandmaster Chen zélf perfect beheerst wat hij vertelt, én heel goed kan demonstreren hoe het eruit ziet als je niet de aanwijzingen volgt. Dat is zeer illustratief en erg leerzaam.

Wie bekend is met Tai Chi in het algemeen en de Yang stijl van Grandmaster Chen in het bijzonder, zal misschien enkele van bovengenoemde termen wel eens gehoord hebben. Meer veel is toch typische William Chen ‘taal’, voorkomend uit zijn ver ontwikkelde kennis van de werking van het lichaam, zijn Body Mechanics.

Tai Chi leerlingen van Relax More zullen zeker een aantal van deze termen herkennen. Het voert natuurlijk te ver om ze hier allemaal uit te leggen. (Daarbij: Tai Chi is meer dan alleen wat terminologie…)

Grootmeester

Grootmeester Chen is wat mij betreft de titel grootmeester zeer waardig. Wees gerust: ik ben niet zo heel dweperig met lerarengedoe of gevoelig voor titels; heb er zelfs een beetje weerstand tegen. Maar iemand die de Tai Chi op zo’n niveau beoefent, zó geïnspireerd les kan geven, na 60 jaar eigen beoefening nog steeds ‘bijleert’, en die, niet in de laatste plaats, zoveel plezier en excitement uitstraalt, die mag van mij die titel met recht dragen.
(Ik heb er overigens nog nooit discussie over gehoord, hetgeen alleen maar aantoont hoe terecht de titel is.)

Samen thuis

En zo gingen we vrijdagavond met z’n vieren weer verrijkt en geïnspireerd naar huis. Voorlopig is er weer genoeg stof om te oefenen, uit te dragen en te verdiepen, zoals mijn drie medebezoekers kunnen beamen.

Wie weet heeft u nu zin om een proefles te komen doen?

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven