Home » Learn More » Mindfulness » Multiple Sclerose, mindfulness helpt bij de kwaliteit van leven

Multiple Sclerose, mindfulness helpt bij de kwaliteit van leven

Relax More - Multiple Sclerose, mindfulness helpt bij de kwaliteit van leven

Multiple Sclerose – MS

Af en toe schrijf ik iets over een wetenschappelijk onderzoek. Een tijdje geleden ontdekte ik een artikel over het verbeteren van de kwaliteit van leven met behulp van mindfulness voor mensen met MS.

Multiple Sclerose. Een slopende ziekte, waarbij de isolatielaag rond zenuwcellen wordt aangetast waardoor de impulsgeleiding in de zenuw gestoord raakt.

Klachten en symptomen

Bij de patiënt ontstaan neurologische stoornissen zoals bemoeilijkte spraak en verlammingsverschijnselen. De ziekte kan bij iedereen verschillend verlopen. Het hangt er maar van af waar de beschadiging optreed.
Multiple sclerose komt vaak voor onder jongvolwassenen, bij vrouwen meer dan bij mannen.

Medicijngebruik geeft meestal weinig tot geen verbetering van kwaliteit van leven. Rond de 50% van de mensen met MS maakt een depressie door. 65% heeft last van chronische moeheid. Bijna 50% geeft zelfs aan dat moeheid de voornaamste beperkende klacht is.

Op WikiPedia is een uitgebreide pagina over MS.

Onderzoek

In 2010 is onderzoek gedaan naar het effect van mindfulness bij mensen met MS.
Totaal 150 mensen met MS werden onderverdeeld in 2 groepen, de ene helft volgde een 9-weeks mindfulnessprogramma, de andere groep ontving alleen de standaardzorg. Voor, direct na- en 6 maanden na de training werd onderzoek gedaan naar de “Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven”.

Dit onderzoek bestond uit het invullen van diverse erkende en gestandaardiseerde vragenlijsten betreffende kwaliteit van leven in het algemeen, en diverse klachten (moeheid, depressie en angst) in het bijzonder. Het onderzoek staat bol van de onderzoekstechnische terminologie (ik bedoel dus dat het lastig te lezen is), dus ik vertaal hieronder enkele belangrijke zinnen uit de conclusies.

Conclusies

  • Dit onderzoek levert bewijs dat mindfulness de kwaliteit van leven van MS patiënten tamelijk- tot behoorlijk veel kan verbeteren voor minstens 8 maanden.
  • De resultaten zijn niet afhankelijk van geslacht of mate van ziekzijn of neurologische aanvangsconditie.
  • Deelnemers aan het mindfulnessprogramma waren opvallend “therapie”trouw, ondanks dat zij soms lang moesten reizen om de bijeenkomsten bij te wonen.
  • Bijna alle mindfulnessdeelnemers waren zeer tevreden over de bereikte resultaten. Na 6 maanden was er een geringe afname van effect, hetgeen volgens de onderzoekers mogelijk te verhelpen is met een regelmatige “opfrisbijeenkomst”.
  • Dit onderzoek levert bewijs dat mindfulness een positief effect heeft op een breed scala aan klachten van mensen met MS, kosteneffectief is en relatief eenvoudig is toe te passen.

Lees dit artikel verder op de Relax More Substack. Reageren mag daar ook.

Alle artikelen die je op RelaxMore.nl vindt, staan ook op Substack,
een mooi, veelzijdig en reclamevrij schrijversplatform.
Nieuwe artikelen zullen alleen op Substack verschijnen.
Je kunt je daar gratis abonneren, en je verheugen op wat komen gaat…

Scroll naar boven