Home » Learn More » Mindfulness » Mindfulness charlatans betrapt met verborgen camera

Mindfulness charlatans betrapt met verborgen camera

Relax More - Mindfulness charlatans betrapt met verborgen camera

Je kon er natuurlijk op wachten. Maar de Belgen waren (volgens mij) de eersten dit keer. De eersten om met de verborgen camera mindfulnesstrainers, of mensen die zich zo noemen, te bezoeken. Gisteren op Canvas, in het actualiteitenprogramma Panorama, was het onderwerp “de mindfulness business”.

Belgische mindfulness-coryfeeën als Edel Maex, David Dewulf en Björn Prins, alledrie ook wel in Nederland bekend, vertelden over het trainerschap.

Het trainerschap dat blijkbaar door sommigen nog als makkelijk wordt opgevat. Dit is niet helemaal onbegrijpelijk, aangezien mindfulness gaat over ‘hier komen, je herinneren in dit moment te zijn en terug te komen’ (Edel Maex).

Gesproken werd over redenen die tegen deelname aan een mindfulnesstraining pleiten, waaronder acute en diepe depressie.

Het was tijd om de reporter met de verborgen camera op pad te sturen. Trainer 1 adviseerde terecht te wachten met het deelnemen. Bij trainer 2 was het geen enkel probleem om deel te nemen, ondanks dat de reporter zelfs enkele uitspraken ten teken van suïcidaliteit deed. De reporter kreeg een mindfulnessoefening die eruit bestond om van 0 tot 180 te tellen. (?)

Trainer 3 spande de kroon. Niet alleen mocht de depressieve en half suïcidale reporter direct starten met de training, hij kreeg ook een interessante ademhalingsoefening, waarbij hij diep mocht doorademen, zelfs ‘tot zijn geslacht aan toe. Ja, en het is misschien ook goed om daar de hand op te leggen.’ Aldus trainer 3.

Tenen krommend. Nee, stuitend! Dit zijn de mensen die mindfulness een slechte naam bezorgen, die zelfs schade kunnen toebrengen aan de deelnemers door valse verwachtingen te scheppen, onproffessioneel en onethisch om te gaan met de oefeningen en de kwetsbaarheid van sommige deelnemers.

Niet vreemd dus dat Edel Maex en David Dewulf hier schande van spraken. Ik sluit me daar van harte bij aan.

Ook de diverse varianten van mindfulness die tegenwoordig te volgen zijn, kwamen kort aan de orde. Mindfulness voor zwangeren, mindful afvallen, – zeilen en noem ze maar op. Ergerlijk, getuigend van verkeerde opvattingen over mindfulness, wildgroei en verwatering, aldus Edel Maex.
Dank je Edel, dat moest inderdaad eens gezegd worden.

Wanneer u wilt kunt u via de site van Canvas de uitzending voorlopig nog zien. Op zondag 19 mei wordt hij op tv herhaald rond 18 uur.
Artikel in De Standaard over de uitzending. Ook een in Nieuwsblad.be. En de laatste van DeRedactie.be.

Ik schreef trouwens al eerder wat artikeljes over de competenties van mindfulnesstrainers. Hier, hier en hier

Goed dat hier meer aandacht voor komt.

Goed weekend!

Foto: Braydon Anderson on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven