Home » Learn More » Lijf en leden » Mindfulness in Sport

Mindfulness in Sport

Relax More - Mindfulness in Sport

Kan het streven naar de beste te willen zijn in je sport en mindfulness samengaan? Tot voor kort dacht ik van niet.
Een onderzoek van Naranjo & Schmidt (2012) met een mikactiviteit wees uit dat mindfulness training invloed lijkt te hebben op het maken van minder motorische fouten. Proefpersonen gingen trager bewegen met als effect dat zij hun bewegingen zelf beter konden bijsturen. De conclusie lijkt te mogen zijn dat tijdens het leren bewegen en verfijnen van een beweging mindfulness kan bijdragen aan het resultaat. Het trager bewegen bij sommige sporten lijkt me echter niet wenselijk vanuit de optiek van de sporter 😉

Het Nederlands elftal en SC Cambuur gebruiken yogavormen, in de zin van aandachtig en vriendelijk stretchen, tijdens de hersteltraining. Hoe zou het spel op het veld er uitzien als ook in de wedstrijd er meer vriendelijke aandacht zou zijn voor zichzelf en de ander?

Is het overigens niet zo dat velen van ons mindfulness zijn gaan beoefenen om met stress te leren omgaan, met de bedoeling om als mens (in de rol van ouder, partner, arbeider, ….) ‘beter’, meer optimaal te functioneren? Een (top)sporter wil toch eigenlijk niet anders: zo optimaal mogelijk functioneren met de mogelijkheden en talenten die hij heeft. Een Mindfulness Based Coach kan hier een bijzondere rol in spelen. In deze zin kan mindfulness bijdragen aan de ontwikkeling van de sporter en het verschil maken tussen perfectionisme en excellent presteren.

Foto: Pascal Swier on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven