Home » Learn More » Onderzoek » Mindfulness verbetert gezondheidstoestand bij Type 2 Diabetes

Mindfulness verbetert gezondheidstoestand bij Type 2 Diabetes

Mindfulness en suikerziekte

Een MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) interventie is effectief in het verbeteren van de gezondheidstoestand en het verlagen van de frequentie van depressie bij mensen met type 2 diabetes (suikerziekte). Aldus een publicatie in het blad Diabetes Care.

Mechthild Hartmann, van de Universiteit van Heidelberg in Duitsland, en enkele collega’s, onderzochten het effect van een mindfulnesstraining op psychosociale stress, ontwikkeling van nefropathie (aangetaste nieren door de diabetes) en subjectief gezondheidswelbevinden van mensen met type 2 diabetes.

Patiënten werden willekeurig ingedeeld in een mindfulnessgroep (53 deelnemers) of een groep die de gebruikelijke behandeling kreeg (57 deelnemers).

Resultaten

De onderzoekers vonden dat, vergeleken met de controlegroep, er in de mindfulnessgroep minder depressiviteit voorkwam en een verbeterde gezondheidsstatus. Er was geen significant verschil in albuminurie, een indicator voor nefropathie.
Een hogere mate van stressreductie werd gemeten in de mindfulnessgroep. Alle resultaten bleven tot minimaal een jaar na de trainingsinterventie aanwezig, hetgeen zeer positief genoemd mag worden.

Conclusie

Mindfulness (MBSR intervention) zorgt voor een langdurige reductie in psychosociale stress bij type 2 diabetes.

Waarom is dit van belang?

Er is al een aantal jaren een grote toename van type 2 diabetes gaande. De aandoening is duidelijk leefstijlgerelateerd. Teveel, te vet en te zoet eten, te weinig bewegen en teveel stress zijn daarvan hoofd-aspecten.

En er speelt een negatieve spiraal een rol: mensen met diabetes type 2 zijn vaker depressief, waardoor ze sneller verkeerd eten en nóg minder bewegen. Daarbij lijkt het er steeds meer op dat stress an sich een voorname rol speelt in het ontstaan van diabetes type 2 alsmede complicaties van diabetes.

Het reduceren van stress heeft bij deze – steeds groter wordende – groep dus eigenlijk meerdere positieve effecten en is daarmee zowel voor de kwaliteit van leven van de patiënt als voor de maatschappij als geheel een zinvolle interventie.

Link naar een PDF van het artikel, of bekijk het artikel online.

Foto: Robina Weermeijer on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline reacties
Bekijk alle reacties
10
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven