Ik kreeg eens een nieuwsbrief doorgestuurd van een bekende (bedankt, Ton!) Het was de HealthDirect, een van de nieuwsbrieven van Elsevier. In dit nummer stond een column van neuroloog Wil Hoefnagels over mindfulness. Ik geef hieronder de volledige tekst weer, die wat mij betreft geen verdere toelichting behoeft.
Column: Mindfulness voor neurologen
Jakkes, zult u misschien denken bij het lezen van de titel van deze column. Toch hoop ik dat u verder leest. Jazeker, het is een hype. Erg in op het moment. Het lijkt wel alsof iedereen plotseling het licht gezien heeft.
Waar gaat het dan om? Mindfulness is niet zomaar te vertalen. Het betekent zoiets als aandacht, bij jezelf stilstaan. Dat doen we veel te weinig. Het is een oude techniek die al vele duizenden jaren beoefend wordt door aanhangers van het boeddhisme. Het is een manier om bewust aandacht te geven aan je lichaam en wat je voelt. Is dat nodig?
Broodnodig
Ons vak stelt hoge eisen. We werken hard, maken veel uren en hebben te weinig tijd voor onszelf en onze relaties. Ik denk dat het aantal echtscheidingen bij artsen hoger is dan in andere beroepen. Niet voor niets kopte De Telegraaf: Artsen hebben zwaar liefdesleven. MedNet hield een enquête onder ruim 700 artsen. Nogal wat artsen gaven aan dat hun relaties in de knel kwamen door de eisen van het werk. Vroeger werkte ik wel 70-80 uur per week in het ziekenhuis. En dan kwamen er nog vergaderingen bij, wetenschappelijk werk en nascholing. Gelukkig is dat een beetje veranderd. Ik ben zelf ruim 50, maak niet meer zoveel uren en heb meer tijd dan ooit tevoren. De jongere generatie artsen heeft het ook beter begrepen. Ze gaan eerder naar huis dan wij gewend waren. Ze stellen terecht dat er ook ruimte moet zijn voor hun privéleven.
Emoties
Ons vak stelt ook emotionele eisen. Het valt niet mee om een jonge vrouw te begeleiden met een kwaadaardige hersentumor. U weet dat ze doodgaat, maar dat duurt nog even. Hoelang nog, dat valt niet goed te voorspellen. Intussen praat u met haar en legt contact. Als het dan uiteindelijk misgaat, dan verliest u ook een beetje. U heeft misschien wel uw professionele distantie bewaard, maar toch eist ons vak dan ook een hoge emotionele tol. Als u dan thuiskomt, hebt u eigenlijk geen zin meer, wilt u met rust gelaten worden om weer bij te komen. Intussen voelen uw vrouw en kinderen zich misschien wel verwaarloosd. En dat wreekt zich op den duur. Misschien raakt u ze wel kwijt. Aan een relatie worden immers tegenwoordig ook hoge eisen gesteld.
Eisen
Als man moet je allerlei rollen aankunnen. Je moet niet alleen een goede minnaar zijn, maar ook een goede luisteraar. Omdat we al de hele dag naar mensen luisteren, hebben we daar ‘s avonds vaak geen zin meer in. Zo komt het persoonlijke in de knel. Als u kinderen heeft, dan moet u ook spelletjes met ze doen. En later met uw vrouw praten over de opvoeding en de problemen. Het draait allemaal om aandacht. En dat is waar Mindfulness de nadruk op legt. Het is een manier om in jezelf te keren en je bewust te worden van je lichaam. Het is een vorm van mediteren, een manier om bij jezelf stil te staan. En dat is heel goed. We hollen immers van het een naar het ander, hebben altijd tijdgebrek en vragen ons nauwelijks af wat het allemaal met ons doet.
Aandacht voor jezelf
Artsen zorgen vaak slecht voor zichzelf. Zij vragen niet zo gauw om hulp. Ze zijn gewend om hun eigen problemen op te lossen. Om zich te ontspannen grijpen ze vaak naar de fles. Artsen schijnen meer alcohol te gebruiken dan gemiddeld. Dat is niet voor niks. Ik denk dat het beter is om op een andere manier te leren ontspannen. Dat kun je leren, bijvoorbeeld met Mindfulness.
Foto: JAFAR AHMED on Unsplash