Home » Mindfulness / MBSR – Aandachttraining – Zorgzaamheid en stressreductie

Mindfulness / MBSR – Aandachttraining – Zorgzaamheid en stressreductie

De golven zijn niet tegen te houden,
maar je kunt wel leren surfen.

Mindfulness in Zutphen én Deventer

Met zorgzame aandacht en zonder oordeel aanwezig zijn in het huidige moment. Zo zou je mindfulness kunnen omschrijven. Dit is van belang om je leven zo optimaal mogelijk te kunnen leven en dat je op een gezonde(re) manier om kunt gaan met de dingen in het leven die moeilijk zijn om mee om te gaan.

Mindful zijn is een eigenschap die we allemaal van nature bezitten, maar die door onvoldoende oefening en teveel externe ruis vaak niet goed tot ontwikkeling komt.
Zo verliezen we zorgzaamheid en verharden we. We raken verstrengeld in oordelen, automatismen en emoties en zijn we meer bezig met het verleden of de toekomst dan met het nu.

Mindfulness / MBSR - Je kunt de golven niet tegenhouden, maar wel leren surfen. Trainen? In Zutphen, bij Relax More!

Gelukkig kun je mindfulness trainen! Live in Zutphen of Deventer, of online van waar je maar wilt. Op deze pagina lees je daar alles over.
Onderstaand filmpje is een mooie inleiding:

Stress?

Soms lijkt het wel of mindfulness alleen maar gaat over het verminderen van stress en het vinden van ontspanning. Eigenlijk doe je jezelf tekort, als dat je insteek is om het te gaan ontwikkelen.

Het verminderen van stress is het gevolg van een veel interessanter onderzoek, namelijk het vinden van een antwoord op de vraag waarom je überhaupt gestresst raakte. Mindfulness gaat dus over het krijgen van inzicht in de oorzaak van het probleem én het reikt een oplossing aan.

Je leven leven

Iedereen krijgt in het leven te maken met ongemak, stress, pijn, ziekte en verlies. Uiteraard proberen we daar iets aan te doen. Als dat lukt is dat mooi. En soms lukt dat niet, hoezeer je ook je best doet. Ons automatisme is dan om harder ons best te doen om datgene wat ons dwars zit onder controle te krijgen of om het te ontvluchten. Dát is wat we geleerd hebben en dat is wat we doen.

Je kunt je leven niet uitstellen tot je er klaar voor bent.
Het wordt ‘point blank’ op je afgevuurd.
José Ortega y Gasset

Soms is het beter om iets minder hard je best te doen of te stoppen met vluchten en op een andere manier om te gaan met de ongemakken en tegenslagen in je leven. Maar hoe doe je dat als je dat nooit geleerd hebt?

In de Chinese kalligrafie wordt het woord mindfulness uitgedrukt door twee karakters: het bovenste karakter (een schuilplaats) is te vertalen met het woord NU; daaronder zien we het karakter voor HART. Mindfulness is met je hart aanwezig zijn in het nu.

Mindfulness trainen bij Relax More in Zutphen en Deventer

In een MBSR- of mindfulnesstraining leer je – door je aandacht te trainen – om met een nieuwsgierige en zorgzame houding te kijken en op een milde manier te aanvaarden wat er hier en nu is:

 • Welke gedachten heb ik?
 • Hoe is mijn stemming?
 • Wat voel ik in mijn lijf?

Het gevolg is dat er ruimte ontstaat ten opzichte van deze ervaringen, zodat we stress en ongemak op een bewuste en natuurlijke manier kunnen beantwoorden.

Mindfulness is geschikt bij

 • Stressklachten
 • Burn-outklachten
 • Gebrek aan energie
 • Veel piekeren
 • Angstklachten
 • Depressie
 • Chronische pijn- en vermoeidheidsklachten
 • Medisch onverklaarbare klachten

Wat levert het op?

 • Minder piekeren en angst
 • Beter slapen
 • Minder reactief zijn
 • Bewuster leven
 • Meer rust en balans in het leven
 • Een groter gevoel van geluk en tevredenheid
 • Beter omgaan met chronische klachten
 • Adequater omgaan met stress

Zoals je ziet zijn er goede redenen om mindfulness te ontwikkelen. Maar een burn-out of chronische klachten zijn niet nódig om ermee te beginnen. Er is maar één voorwaarde om een goede training te kunnen hebben, en dat is nieuwsgierigheid. Ben je nieuwsgierig en bereid om te ervaren wat een andere manier van reageren kan betekenen?
Als het antwoord op die vraag JA is, heb je genoeg redenen om mee te doen.

De mindfulnesstraining

Mindfulness is buitengewoon praktisch, zinvol en toepasbaar in het dagelijks leven. Niets zweverigs aan. Inmiddels hebben wereldwijd tienduizenden mensen de training gevolgd en zijn de positieve effecten wetenschappelijk aangetoond.

De aandachttraining is in de VS ontwikkeld door dr. Jon Kabat-Zinn onder de naam Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR). Kabat-Zinn ontwikkelde een programma waarin het begrip aandacht centraal staat. Dit programma, dat zijn waarde dus ruimschoots bewezen heeft, wordt door Relax More al meer dan 12 jaar verzorgd (meer dan 500 deelnemers). In groepstrainingen in Zutphen en Deventer en sinds enige tijd ook in groepen online of individueel online.

In de training oefen je diverse technieken en wordt je verder ondersteund door teksten, filmpjes en MP3’s om zelf te kunnen oefenen.

Bewezen effectief

Recent werd een grote meta-analyse gepubliceerd die 142 onderzoeken samenvat, met ruim 12.000 patiënten die verschillende psychiatrische aandoeningen hadden. Hieruit bleek dat een mindfulnesstraining bij vele aandoeningen ondersteunend is, en dat met name goede resultaten worden geboekt bij depressie, pijn en verslavingen. Over onderzoeken naar mindfulness schrijf ik regelmatig een artikel in Relax More Substack. Er is ook een hele pagina met onderzoeksresultaten en er zijn factsheets van de beroepsvereniging van trainers: een voor deelnemers, en een voor werkgevers (hint…).

Tussen stimulus en respons ligt ruimte.
In die ruimte ligt onze kracht om onze reactie te kiezen.
In onze reactie ligt onze groei en vrijheid.
Viktor Frankl

Kies uit maar liefst drie
effectieve mindfulnesstrainingen

Check hieronder…

Data, kosten, info en inschrijven

Info over de live groepstraining

 • het complete officiële 8-weekse MBSR-programma;
 • ondersteund met een complete digitale leeromgeving, waarin extra filmmateriaal, MP3’s en teksten die je zowel kunt lezen en beluisteren, als printen en opslaan;
 • mooie locaties in Zutphen en Deventer;
 • gratis parkeren nabij het pand;
 • de unieke combinatie van een groepstraining met veel extra online onderwijsmateriaal maken dit een extra krachtige training;
 • deze training wordt verzorgd door mindfulnesstrainer Judith Tool;
 • na de training hou je nog vijf jaar toegang tot de online omgeving;
 • na de training kun je meedoen met de activiteiten van Connect More, de verdiepende Compassietraining volgen of meedoen met de trainingsdagen van de Veerkrachttraining.

Hieronder staan de startdata waarop de volgende live groepstraining(en) in Zutphen zal of zullen plaatsvinden.

woensdag september 4
Geen evenementen gevonden!

Hieronder staan alle nu nog geplande data waarop de groepslessen zullen plaatsvinden, zowel van de lopende als de geplande groep.

woensdag september 4
woensdag september 11
09:30 - 12:00 Mindfulness groep J24-4
woensdag september 18
09:30 - 12:00 Mindfulness groep J24-4
woensdag september 25
09:30 - 12:00 Mindfulness groep J24-4
woensdag oktober 2
09:30 - 12:00 Mindfulness groep J24-4
woensdag oktober 9
09:30 - 12:00 Mindfulness groep J24-4
vrijdag oktober 11
woensdag oktober 16
09:30 - 12:00 Mindfulness groep J24-4
woensdag oktober 23
09:30 - 12:00 Mindfulness groep J24-4
Geen evenementen gevonden!

Particulieren en ZZP’ers

De kosten voor particulieren en ZZP’ers zijn € 547,= (vrij van BTW). In de prijs inbegrepen zijn de 8 lessen van 2 à 2,5 uur, een telefonisch kennismakingsgesprek, toegang tot de online leeromgeving met digitaal werkboek, tekst- en oefen-MP3’s, filmpjes en meer ondersteunend materiaal, thee bij aanvang van de lessen, lunch tijdens de oefendag.

De training komt in een aanvullend pakket bij veel ziektekostenverzekeraars in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding. Check dus je polis (met de tool van Zorgpremies.nl hieronder) en deze pagina met tips.

Voor minima en studenten is een aanpassing van de prijs mogelijk en kun je in 2 termijnen betalen. Neem hiervoor contact op.
In de trainingsprijs is 10% solidariteit opgenomen. Dit bedrag wordt gebruikt om minder draagkrachtigen aan de training te kunnen laten deelnemen.

Voor mensen die eerder bij Relax More een live groepstraining hebben gedaan en een ‘opfrisser’ willen, is de prijs € 274. Mensen die vijf keer of vaker een trainingsdag van de Veerkrachttraining hebben gevolgd, krijgen 10% korting.

Zakelijk

Voor bedrijven – of wanneer de werkgever, een coachings- of reïntegratiebureau of een instantie de training betaalt – is de prijs € 897,= (vrij van BTW).

Alle belangrijke onderdelen van de les kun je online nog een keer lezen, beluisteren en bekijken. Ook als je een les mist, blijf je dus bij!

Lekker thuis de les nog eens dunnetjes overdoen… (Met dank aan Jennifer voor de foto)

De beroepsvereniging van Mindfulnesstrainers VMBN heeft een drietal factsheets gemaakt met wat belangrijke info overzichtelijk bij elkaar gebracht. Een voor jou als (aanstaand) deelnemer, een voor je werkgever (want het is ook in diens belang dat jij mindfulness traint en een voor de ziektekostenverzekeraar (om zo nodig op te sturen en ze aan te moedigen jouw training te vergoeden.

Klik op de afbeelding om een PDF te downloaden.

Info over de online groepstraining

 • het complete officiële 8-weekse MBSR-programma;
 • in de vorm van 8 online groepslessen van 1,5 uur;
 • ondersteund met een uitgebreide digitale leeromgeving, waarin o.a.:
  • 5 uur aan filmmateriaal,
  • 60 MP3’s,
  • alle teksten zowel te lezen, beluisteren als te printen en op te slaan;
 • persoonlijke feedback op de (niet verplichte) online opdrachten;
 • tussendoor contact met de trainer is mogelijk;
 • inclusief gratis (niet-verplichte) stilte-/oefendag;
 • PLUS de voordelen van een groep: leren van- en gestimuleerd worden door andere deelnemers;
 • PLUS de voordelen van online trainen: in je eigen omgeving (zie ook hieronder…), geen reistijd;
 • na de training hou je nog vijf jaar toegang tot de online omgeving en kun je meedoen met de activiteiten van Connect More, de verdiepende Compassietraining volgen of meedoen met de trainingsdagen van de Veerkrachttraining.

Deze training start in overleg wanneer meer dan 5 mensen zich als belangstellend hebben aangemeld.

Particulieren en ZZP’ers

De kosten voor particulieren en ZZP’ers zijn € 397,= (vrij van BTW). In de prijs inbegrepen zijn een telefonisch kennismakingsgesprek, toegang tot de online leeromgeving met digitaal werkboek, tekst- en oefen-MP3’s, filmpjes en meer ondersteunend materiaal, één gratis live-les en een oefendag, alsmede de lunch tijdens deze dag.

De training komt in een aanvullend pakket bij veel ziektekostenverzekeraars in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding. Check dus je polis (met de tool van Zorgpremies.nl hieronder) en deze pagina met tips.

Voor minima en studenten is een aanpassing van de prijs mogelijk en kun je in 2 termijnen betalen. Neem hiervoor contact op.
In de trainingsprijs is 10% solidariteit opgenomen. Dit bedrag wordt gebruikt om minder draagkrachtigen aan de training te kunnen laten deelnemen.

Voor mensen die eerder een live groepstraining hebben gedaan en een ‘opfrisser’ willen, is de prijs € 247. Mensen die vijf keer of vaker een trainingsdag van de Veerkrachttraining hebben gevolgd, krijgen 10% korting.

Deze vergoeding tool wordt verzorgd door Zorgpremies.nl en gratis ter beschikking gesteld aan Relax More. Zorgpremies.nl ontvangt een kleine provisie wanneer je met behulp van deze tool naar de zorgvergelijker gaat.

Zakelijk

Voor bedrijven – of wanneer de werkgever, een coachings- of reïntegratiebureau of een instantie de training betaalt – is de prijs € 547,= (vrij van BTW).

Tja, dat is toch echt een voordeel, kijk eens naar de foto hieronder, die een deelnemer me stuurde tijdens een online les…
Als je internet hebt, kun je overal vandaan meedoen!

Online trainen? Als je maar internet hebt, kan het!

Info over de online solo training

 • het complete officiële 8-weekse MBSR-programma;
 • in de vorm van 8 zelfstandig te volgen online lessen;
 • een moderne en uitgebreide digitale leeromgeving, waarin je o.a. aantreft:
  • 5 uur aan filmmateriaal,
  • 60 MP3’s,
  • alle teksten zowel te lezen en te beluisteren, alsmede te printen en op te slaan;
 • inclusief eenmalig 45 minuten online persoonlijk contact via Zoom;
 • persoonlijke feedback op de (niet verplichte en korte) online opdrachten;
 • de voordelen van online trainen: in je eigen omgeving, geen reistijd;
 • starten wanneer je maar wilt;
 • wekelijks toegang tot een nieuwe les, en je kunt gewoon trainen in je eigen tempo, want…
 • na inschrijving hou je vijf jaar toegang tot de online omgeving en kun je meedoen met de activiteiten van Connect More, de verdiepende Compassietraining volgen of meedoen met de trainingsdagen van de Veerkrachttraining.

Let op

Het is niet voor niets dat mindfulness meestal wordt gevolgd in een groep in een live-setting. Het leereffect is hierbij namelijk het grootst. Lees op deze pagina over de voor- en nadelen van alleen online trainen, zodat je een afgewogen keus kunt maken.
Neem gerust contact op bij nadere vragen.

Particulieren en ZZP’ers

De kosten voor particulieren en ZZP’ers zijn € 274,= (vrij van BTW). In de prijs inbegrepen is de toegang tot de online leeromgeving met digitaal werkboek, tekst- en oefen-MP3’s, filmpjes en meer ondersteunend materiaal, alsmede eenmaal een half uur persoonlijk contact. Heb je al eerder een mindfulnesstraining bij Relax More gevolgd, dan kun je deze online training volgen voor € 147,=.

Betaal je individuele training in bij Relax More online en je kunt direct starten!

De training komt in een aanvullend pakket bij veel ziektekostenverzekeraars in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding. Check dus je polis en deze pagina met tips.

Voor minima en studenten is een aanpassing van de prijs mogelijk en kun je in 2 termijnen betalen. Neem hiervoor contact op.
In de trainingsprijs is 10% solidariteit opgenomen. Dit bedrag wordt gebruikt om minder draagkrachtigen aan de training te kunnen laten deelnemen.

Zakelijk

Voor bedrijven – of wanneer de werkgever, een coachings- of reïntegratiebureau of een instantie de training betaalt – is de prijs € 447,= (vrij van BTW).

De beroepsvereniging van Mindfulnesstrainers VMBN heeft een drietal factsheets gemaakt met wat belangrijke info overzichtelijk bij elkaar gebracht. Een voor jou als aanstaand deelnemer, een voor je werkgever (want het is ook in diens belang dat jij mindfulness traint) en een voor de ziektekostenverzekeraar (om zo nodig op te sturen en ze aan te moedigen jouw training te vergoeden).

Klik op de afbeelding om een PDF te downloaden.

Wordt de training vergoed?

Check dat met behulp van de tool hieronder. Ook op deze pagina van Zorgwijzer.nl kun je makkelijk opzoeken welke verzekeraars een gedeeltelijke vergoeding voor mindfulness verstrekken.

Deze vergoeding tool wordt verzorgd door Zorgpremies.nl

Waarom mindfulness volgen bij Relax More?

1 – Ervaren trainers

Mindfulness is geen techniek die je uit een boekje leert en het doceren ervan al helemaal niet.
Ondergetekende, trainer Ronald de Caluwé, heeft 30 jaar ervaring met mediteren en andere mind-body-skills. Ik rondde in 2009 de opleiding tot officieel erkend docent mindfulness/MBSR (categorie 1 VMBN) af aan het Instituut voor Mindfulness (IVM) en verzorg inmiddels al ruim 10 jaar het MBSR groepsprogramma bij Relax More in Zutphen (voorheen in Apeldoorn). Ook trainer Judith Tool draait inmiddels al heel wat jaartjes mee.

MBSR-/Mindfulnesstrainer Ronald de Caluwé is VMBN lid categorie 1.
Lid VMBN, categorie 1

Ik maak wel eens de vergelijking met pianoles nemen. Als je piano wilt leren spelen, doe je dat niet bij een pianoleraar die zelf net van de muziekschool af is. Nee, je zoekt een goede leraar, die zelf al lang speelt en muziek maakt.
Een goede pianoleraar begeleidt je in het maken van muziek, een belangrijke kunstvorm. Een goede mindfulnesstrainer leert je belangrijke dingen over een andere kunstvorm, namelijk levenskunst. Het gaat uiteindelijk namelijk om de kwaliteit van je leven en de relaties met anderen en de wereld waarin je woont.

2 – Een zeer uitgebreid, verzorgd en volledig programma

Bij Relax More krijg je niet alleen maar een aantal lessen en steeds een kopie van de lesstof mee voor in je map. Nee, je krijgt – naast de live- of online lessen (afhankelijk van de training die je volgt) – toegang tot een volledig uitgeruste moderne online leeromgeving, waar je op je gemak teksten kunt lezen én beluisteren en waar alle belangrijke thema’s in de training nog eens op film te bekijken zijn. Dus óók als je een les mist, blijf je bij.

En na de training hou je vijf jaar toegang tot het lesmateriaal, dus je kunt ook nog op eigen kracht de training meerdere keren herhalen.

3 – Toepassing van de nieuwste wetenschappelijke inzichten

Sinds de ontwikkeling van de mindfulnesstraining heeft de wetenschap veel ontdekkingen gedaan over de werking van ons brein en de processen die zich tussen brein en lichaam afspelen. Mooie ontdekkingen, die verklaren waarom mindfulness zo goed werkt, en ook waarom het bij sommige mensen minder goed aanslaat. Bij de groepstrainingen – zowel live als online – pas ik deze inzichten toe.

De term trauma-sensitieve mindfulness is van toepassing. Een mindfulnesstraining kan soms sensaties oproepen die geassocieerd zijn met een moeilijke periode in een mensenleven. Een trainer met kennis van zaken én ervaring kan een deelnemer daar op een goede manier doorheen loodsen. Hierdoor verloopt de mindfulnesstraining positief voor de deelnemer en kan een proces van heling op gang komen.
Bij Relax More ben je daarvoor aan het goede adres.

4 – Vervolgmogelijkheden

Net als je met pianoles verdiepende lessen kunt nemen of masterclasses kunt volgen, kun je bij Relax More verdergaan met je beoefening ná je training. Vertrouwd en met dezelfde hoge kwaliteit. Hieronder en op de pagina’s van Connect More en de Veerkrachttraining lees je meer over de mogelijkheden.

Ervaringen van deelnemers

Ziek door stress

Van stress kun je echt ziek worden.

Stressgerelateerde aandoeningen komen heel vaak voor en vormen zo een belangrijke oorzaak voor verlies aan levensgeluk. Burn-out en overspannenheid zijn daar twee belangrijke voorbeelden van, die de meeste mensen wel zullen (her)kennen, op zijn minst vanuit hun persoonlijke omgeving.

Een stijgende trend

In 2016 waren er bijna 1.030.000 gebruikers van antidepressiva. Er werden toen 10 miljoen recepten voor antidepressiva voorgeschreven. In 1997 waren dat er nog 2,9 miljoen (Bron: GIP-databank Geneesmiddelen).

Kijken we naar 2017, dan zien we dat uitgaven aan zorg voor depressie bijna 1,1 miljard euro bedragen. Dit betreft 4,5% van de totale zorguitgaven voor psychische aandoeningen en 1,3% van de totale zorguitgaven voor de gezondheidszorg (bron). 

In 2018 bleek 16,4% van de mannelijke werknemers en 18,1% van de vrouwelijke werknemers enkele keren per maand of vaker burn-outklachten te ervaren. Totaal zijn dat 1,2 miljoen werknemers (bron). De gevoelens van vermoeidheid en uitputting zijn gemeten aan de hand van vijf items waaronder emotionele uitputting, leeg voelen en vermoeidheid.

Daarnaast waren er in 2019 naar schatting 254.400 personen met de diagnose overspannenheid in de huisartsenpraktijk: 84.800 mannen en 169.700 vrouwen (bron).

Indrukwekkende aantallen

Natuurlijk ontwikkelen niet alle burn-outklachten zich ook daadwerkelijk tot een burn-out, en niet iedereen die antidepressiva gebruikt heeft een depressie (echt waar). De cijfers geven echter aan dat werknemers zich geregeld vermoeider voelen dan goed is voor een mens…

Er zijn dus heel veel mensen met gezondheidsklachten waarbij stress een rol speelt. Want de cijfers gaan dan wel vaak over burn-out en overspannenheid, maar de relatie van stress en gezondheid is bij veel meer aandoeningen van belang.

Daarom is mindfulness ook zo’n zinvolle training bij heel veel verschillende klachten en niet alleen bij werkstress. Chronische moeheid en -pijn, concentratieproblemen, bewegings- en gewrichtsklachten, negativiteit en piekeren, omgaan met ziekte, ouderdom en verlies; het zijn allemaal gebieden waar we gezonder mee kunnen leren omgaan.

In de mindfulnesstraining besteden we in meerdere lessen uitgebreid aandacht aan stress en gezondheidsklachten. Op deze pagina kun je meer lezen over onderzoeken naar het effect van meditatie en mindfulness op de gezondheid.

Meer over burn-out

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals boven al geschreven: de mindfulnesstraining is voor iedereen geschikt die nieuwsgierig is. Dus niet alleen voor mensen met stress- of andere gezondheidsklachten. We weten allemaal: voorkomen is beter dan genezen.
Voor de meeste mensen geldt dat zij grote delen van de dag op de automatische piloot functioneren. Mindfulness geeft je de controle terug en laat je met humor en mildheid naar jezelf kijken! Een effectieve methode om gezonder te leren omgaan met stress, pijn, moeheid, burn-out, depressie, chronische ziekte en andere gezondheidsklachten.

Aan het eind van de training heb je voldoende bagage om mindfulness op jouw wijze in je leven te integreren en dus een aandachtiger leven te leiden.

Vorig jaar hield ik een spreekbeurt over de toepassing en bruikbaarheid van mindfulness in de palliatieve fase van ziekte voor mensen die hiermee te maken hebben en hun naasten. Hieronder kun je luisteren naar een interview dat ik voordien gaf bij RTV Apeldoorn.

In onderstaand filmpje wordt je ruim een uur lang meegenomen in een inspirerende toespraak van Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de MBSR-/mindfulnesstraining. In het Engels, maar met de Engelse ondertiteling prima te volgen, zodat het uur omvliegt.

Jon legt uit wat mindfulness is en wat het niet is en hij neemt je als toehoorder mee in een oefening. Zonder veel eh’s, recht vanuit het hart. Na de oefening is er ruimte voor vragen met de deelnemers, net als in onze mindfulnesslessen.

Mindfulness: No New Age Bullshit
Jon Kabat-Zinn

Na je mindfulnesstraining verder oefenen

Connect More

Connect More - Oefening baart kunst

Na je training ben je automatisch lid van Connect More. Om het effect te onderhouden, geïnspireerd te blijven en je ervaring te blijven voeden, kun je meedoen met verschillende activiteiten, zoals het maandelijks online meditatie-uur en extra oefen-/stiltedagen.

En er is nog more te doen bij Relax More

Veerkrachttraining

De Veerkrachttraining is een flexibel te volgen training, vol kennis, wijsheid en oefeningen. Ongeveer tien keer per jaar een meditatiedag met verdieping, stilte en beweging. Het overkoepelende thema is steeds compassievol lichaamswerk, dat iedere trainingsdag via een ander dagthema belicht zal worden.

Tai Chi en Qigong

Er zijn wekelijkse lessen in Tai Chi en Qigong, bij uitstek aandachtige beweegdisciplines, waar je mindfulness en compassie in beweging kunt trainen zodat je je lichaamsbewustzijn verder kunt verdiepen.

Meer dan alleen prettig bewegen. Het dagelijks leven speelt zich immers niet op een yoga-matje of meditatiekussen af, maar in beweging, driedimensionaal en in interactie met anderen. Aspecten die op verschillende manieren in deze disciplines aandacht krijgen.

Je training herhalen

Het is helemaal geen gek idee om nógmaals een mindfulnesstraining te volgen. Je kunt immers nog lange tijd in de online leeromgeving terecht en je hebt daar de beschikking over een knop om je hele training te resetten en weer vanaf het begin te doorlopen.
Of misschien besluit je een tweede MBSR-training te doen in een live- of juist een online groep. Dat kan dan voor half geld.
Tot slot noem ik nog de prachtige en krachtige verdiepende compassietraining om te doen ná de mindfulnesstraining of de veerkrachttraining, waarvan je de trainingsdagen ook vóór de mindfulnesstraining kunt volgen.

Blijf in verbinding

Je leest meer tips over blijven oefenen of weer opfrissen in dit artikel.
Mocht het zo zijn dat je na je training niet bij Relax More verder gaat, dan is dat natuurlijk prima. Je bent altijd later weer welkom, bijvoorbeeld bij de Veerkrachttraining of bij de activiteiten van Connect More.

Het leven ontvouwt zich in momenten. De helende kracht van mindfulness ligt in het leven van ieder van die momenten zo goed als we kunnen, erkennen zoals het is en open voor wat er vervolgens komt, in het volgende NU.
Jon Kabat-Zinn

Hoeveel mensen gingen je al voor?

592

deelnemers, in

85

groepstrainingen.

Als niet nu, wanneer dan wel?

Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat hij geen tijd had om aan een mindfulnesstraining te beginnen. Te druk! Het moest eerst rustiger zijn in het leven, dán zou hij er nog wel eens over na gaan denken. Maar ja, wanneer is je leven rustig? Wanneer is het werk af?

Ik denk dat het handiger is om het om te draaien:

Het is verstandig om nu met een mindfulnesstraining te beginnen, zodat het eindelijk rustiger kan worden in je leven…

Heb je naar aanleiding van deze pagina nog vragen, neem gerust contact op.

Veelgestelde vragen

Wat is mindfulness eigenlijk?

Mindfulness betekent vrij vertaald ‘zorgzame aandacht’. Veel mensen gaan gebukt onder stress, moeheid en allerlei lichamelijke klachten. Gebleken is dat het trainen van mindfulness verlichting kan geven voor dit soort klachten en ervoor zorgt dat mensen beter in hun vel zitten en gezonder met stress omgaan. Een prachtige vorm van preventieve gezondheid.

Hoe ziet een mindfulnesstraining eruit?

Het programma bestaat uit 8 lessen die je live in Zutphen- of online kunt volgen. Je krijgt toegang tot een uitgebreide online leeromgeving met MP3’s, filmpjes en teksten, die je kunt lezen, printen én beluisteren.

Kan ik mindfulness ook online trainen?

Ja! Dat kan bij Relax More in een groep en individueel.
Een groep biedt het beste van twee werelden (de voordelen van een groepstraining [leerzaam!] én lekker in je eigen omgeving oefenen of geen les missen als je een paar dagen weg bent).
Solo is het meest flexibel (je bepaalt de start en je hele trainingstempo zelf, maar leert niets van anderen).
Daarnaast bied ik natuurlijk ook mindfulness aan als een live-training, in een mooie zaal in Zutphen.

Waarom zou ik een training bij Relax More moeten doen?

Daar zijn maar liefst VIER goede redenen voor:
1) deskundigheid en ervaring van de trainer;
2) een zeer uitgebreid, verzorgd en volledig programma;
3) toepassing van de nieuwste wetenschappelijke inzichten;
4) verschillende mooie vervolgmogelijkheden.

Wat leer je precies in een mindfulnesstraining?

Door middel van meditatie-oefeningen leer je gezonder om te gaan met stress, burn-out, stressgerelateerde klachten, depressie en chronische gezondheidsproblemen. Het is de bedoeling dat je tijdens de training dagelijks thuis oefent, zo’n 45 minuten per dag. Wees gerust: je wordt daarin deskundig begeleid.

Wat kost een training?

Dat varieert van € 547 voor een volledige live training, via € 347 voor een volledige online training tot € 274 voor een online solo-training. Aanpassing is mogelijk voor mensen met een kleine beurs. En wat dacht je ervan om een tegemoetkoming van je werkgever te vragen? Of van vergoeding door de zorgverzekeraar?

Is vergoeding mogelijk?

Jazeker! Veel ziektekostenverzekeraars geven dekking voor een mindfulnesstraining vanuit een aanvullend pakket. Relax More is uitgebreid gecertificeerd. Check je polis en vergeet niet in november te checken of het de moeite loont te switchen van zorgverzekeraar…

Hoe kan ik met mindfulness beginnen?

Het beste kun je je op relaxmore.nl kijken, er is altijd wel een training in de planning. Info lezen, inschrijven, kennismakingsgesprek en dan zie ik je graag bij Les 1!

Scroll naar boven