Home » Learn More » Verhalen » Mindfulnesstrainer worden? Keus genoeg…

Mindfulnesstrainer worden? Keus genoeg…

Relax More - Mindfulnesstrainer worden? Keus genoeg...

Zeven opleidingen

Toen ik recent op de Algemene Ledenvergadering van de VMBN was, de beroepsvereniging van mindfulnesstrainers Nederland, hoorde ik dat er al 7 opleidingen tot mindfulnesstrainer zijn in Nederland.

Ik stond werkelijk met de oren te klapperen. ZEVEN.
En dan laat ik de mogelijkheden om je op te laten leiden tot kindermindfulnesstrainer nog buiten beschouwing.

Mogelijk heb ik geen weet van de (aanstaande) opleiding tot mindfulnesstrainer bij mensen met kanker, voor dikke mensen, dunne mensen, vrouwen, invaliden of andere zogenaamde “specifieke doelgroepen”.

Het Instituut voor Mindfulness was in Nederland de eerste

Het begon allemaal in 2005, toen mede-grondlegger van de MBSR trainingen in Nederland, Johan Tinge, de door Jon Kabat-Zinn en Saki Santorelli aangemoedigde Nederlandse opleiding tot MBSR trainer ging opzetten. In 2006 startte zijn eerste opleiding. Eind 2007 zat ondergetekende in de derde groep.

De vraag om opleidingsplekken groeide in die tijd snel. Dat heeft er ongetwijfeld toe geleid dat er een tweede plek in Nederland kwam waar je je kon laten opleiden tot mindfulnesstrainer. De precieze loop van het ontstaan hiervan en het vervolg van het als-paddestoelen-uit-de-grond-rijzen van opleidingen is me verder niet bekend.

Maar goed, we zitten nu dus aan 7.

Ik kan me voorstellen dat veel mensen zich willen laten opleiden en juich dit ook toe.
Ik vraag me werkelijk af of er pogingen zijn geweest naar Johan Tinge toe, alsmede vanuit hem en zijn instituut, om e.e.a. wat te kanaliseren en wellicht samenwerking te vinden. Want frappant is dat er docenten zijn die aan meerdere opleidingen les geven.

En ik denk dat iedereen het 100% eens is met hetgeen op deze pagina van de website van het IvM gezegd wordt:

Filosofie en achtergrond van het IvM

Hieronder vertelt Johan Tinge over wat hem ‘bezielt’:

Mijn missie in mijn werk en leven, en dus ook mijn missie met het Instituut voor Mindfulness, is om de kracht en het wonder van opmerkzaamheid een plek te geven in onze maatschappij.

Toen we de opleiding startten waren er alleen mogelijkheden tot scholing in de VS, Duitsland en Wales. Niemand ging naar Duitsland, en slechts weinigen gingen naar de VS.

Dat nodigde uit om in Nederland een trainers-opleiding op te zetten zodat belangstellenden op een grondige en inspirerende manier de acht-weekse training konden leren geven. De tijd was rijp, er was behoefte aan scholing en er waren in West-Europa inmiddels voldoende trainers die scholing konden verzorgen. Het IvM is er in geslaagd om ervaren docenten van het eerste uur te betrekken bij de opleiding.

Tegelijkertijd konden we zo aan kwaliteitsbewaking gaan doen. Het bleek dat er inmiddels mensen als trainer aan de slag waren gegaan zonder daarvoor toegerust te zijn. Zij boden bijvoorbeeld mindfulnesstrainingen aan zonder goede scholing. Het werd tijd hier iets aan te doen. Het IvM is mede opgericht om een gedegen scholing in MBSR/MBCT in Nederland mogelijk te maken.

We willen nog altijd bovenal kwaliteit leveren, én die bewaken. Daar horen bepaalde deelnamecriteria bij. Vandaar dat we van onze cursisten vragen dat zij voldoende ervaring hebben met meditatie en ook zelf het 9-weekse programma hebben doorlopen.

De resultaten stemmen tot nu toe zeer tevreden. Er zijn inmiddels tientallen trainers opgeleid aan het IvM die op hun eigen manier, en vanuit hun eigen passie, door heel Nederland kwalitatief hoogstaande trainingen aanbieden.

Profileren maar…

O ja, natuurlijk is ‘de markt’ vrij en open. Maar hoe ga je je als opleiding nr. 4, 5, 6 of 7 profileren ten opzichte van opleiding nr. 1, 2 en 3?
Ik denk dat lagere toelatingscriteria een optie zou kunnen zijn. Of korter opleiden. Of goedkoper.
En laat dat nu net het geval zijn bij enkele opleidingen waarvan ik de site heb bezocht. Tenminste: ik heb er geen één gevonden die langer duurt dan de anderhalf jaar van het IvM, en ook geen één die duurder is. Toeval?

De keus is aan u

Voor de hand ligt dat dit alles leidt tot vervaging van normen en verwatering van inhoud, omdat de vijver steeds leger gevist wordt. Ondanks dat ik bij veel opleidingen op zijn minst enkele docenten zie met een respectabele staat van dienst in ‘mindfulness-land’, kan ik niet aan de indruk ontkomen dat er iets wringt. Iets dat misschien te maken heeft met het vercommercialiseren van de opleiding tot mindfulnesstrainer.

Overigens kan ik niet oordelen over de kwaliteit van al die opleidingen. De meesten schijnen door de VMBN gevisiteerd en goed genoeg bevonden te zijn. De websites en de folders zien er helemaal OK uit, niet alleen visueel maar ook inhoudelijk.

Nou ja, wat je in ieder geval kunt stellen is dat de laatste tijd veel mensen zijn opgeleid tot mindfulnesstrainer. De wachtlijst bij het IvM kan niet lang meer zijn… Dat is mooi, want ik kan u vertellen dat de opleiding daar van hoge kwaliteit is en verzorgd wordt door de mindfulness-mensen van het eerste uur. Een keuze waar ik geen spijt van heb!

Hieronder een mooi filmpje over dit instituut en een aantal van de leraren die er les geven:

Foto: Patrick Tomasso on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven