Home » Learn More » Tai Chi en Qigong » Mocean (motion)

Mocean (motion)

Relax More - Mocean (motion)

De mooiste golven

In dit artikel wil ik graag een heel mooi filmpje met je delen. Over golven.
Acht minuten lang de mooiste golven van de zee in slow-motion. Ik schreef al eerder over wolken. Ook al van die mooie golfbewegingen.

Toen ik het filmpje eerder dit jaar ontdekte, hebben we er tijdens de Qigong lessen (letterlijk) bij stil gestaan. Nou ja, niet helemaal stil. Naast de staande meditaties die vaak een deel van Qigong les zijn, beoefenen we ook Shi Li (spreek uit als ‘sjeu lie’). Hierbij maken we een herhaalde vloeiende beweging om te ontdekken hoe je de beweging met zo min mogelijk energieverbruik kunt maken. Daarbij proberen we dus de beweging ononderbroken, inspanningsloos en tóch krachtig te laten zijn.

In de Qigong les

En daar ligt een mooie parallel met de golven van de zee. Het water is van zichzelf immers niet actief maar het wórdt bewogen. Het beweegt nooit in rechte lijnen, maar altijd in cirkels en spiralen en het komt weer terug naar waar het vandaan kwam. Daarnaast wordt het water niet moe. Tegelijk kan een golf alleen maar krachtig zijn als hij gedragen wordt door de grond.

Net als we bij Shi Li oefenen. Je laten dragen door Moeder Aarde, de in het lichaam aanwezige spiraalkrachten gebruiken om in wisselwerking met de zwaartekracht een inspanningsloze en tóch effectieve beweging te krijgen. Mooi om te zien, prettig om te doen, en een oefening waar je nooit klaar mee bent.

Natuurkracht

In onderstaande afbeeldingen kun je zien hoe dat werkt met de vorming van golven. De afbeeldingen komen uit het boek “De Oceanen” (Zomer & Keuning, 1977. Dít boek is de reden dat ik rond die tijd lid ben geworden van ECI. Weet je nog? “Drie boeken of platen voor Fl. 10,00″…).

Zoals je kunt zien speelt de bodem een cruciale rol bij het ontstaan van golven langs de kust. Hoe steiler de bodem oploopt des te meer wordt het water opgestuwd, des te krachtiger de golven ‘breken’ en rollen. Zo ontstaat dus een ‘branding‘.

Een fantastische natuurkracht. Nóg fascinerender wanneer je beseft dat de draaiing van de aarde (nóg een spiraalkracht!) en de zwaartekracht van de maan hier een onmisbare rol in spelen. 

Nu genieten!

Hopelijk ben je nieuwsgierig geworden naar het filmpje.
Met een prachtige titel: Mocean, dat klinkt als motion, Engels voor beweging

Gefilmd door Chris Bryan, met een nieuw type hogesnelheidscamera, dus beelden met een ongekend detail, waarbij je de spiralen van wervelende luchtbelletjes in de golven ziet en de uitwaaierende waterdruppels in de lucht prachtig kunt zien. Golftoppen die als draken, roofvogels of met de kop van tijger terug de zee in duiken. Soms dreigend, dan weer met prachtige lichtreflecties…
(En de stem van Richard Attenborough klinkt in het begin zacht op de achtergrond, mocht je daaraan twijfelen…)

Geniet ervan en laat je betoveren door de prachtige golven, met dank aan de aarde en de maan!

Foto: Tim Marshall on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven