Home » Learn More » Mindfulness » Na je training verder oefenen

Na je training verder oefenen

Relax More - Na je training verder oefenen

Oefening baart kunst

Regelmatig horen deelnemers mij tijdens hun mindfulness– of compassietraining zeggen “oefening baart kunst”. Vaak er nog achteraan “en niet oefenen baart helemaal niets”. Jon Kabat-Zinn zei het op zijn manier: “you don’t have to like it, just do it”. Dat klinkt misschien dreigend, maar gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

Na 8 weken…

In de laatste les van de training is er altijd ruim aandacht voor tips en trucs over het voortzetten van de beoefening ná de training. Dit wordt aangeraden, om meerdere redenen: het is prettig om te doen (zeker als je je eigen oefening mag kiezen) en een belangrijke en gezonde manier van zelfzorg. Van tijd tot tijd even verstillen en uit de maalstroom van het dagelijkse gedoe te stappen. Een uitstekende burn-out preventie.

Daarbij is het van belang te beseffen dat na de training de groep wegvalt. De groep is namelijk, behalve leerzaam, ook ondersteunend bij het oefenen. Zonder een of meerdere gelijkgestemden oefenen is op de lange duur vaak lastig vol te houden.

Tips en trucs

Dus hoe zat het ook al weer? Hoe kun je op een verstandige en haalbare manier de aandachttraining onderhouden? Ik bespreek hieronder een aantal van de mogelijkheden die in de achtste les aan de orde komen. Aanvullen mag in de reacties of via de e-mail, ik zal goede suggesties in dit artikel verwerken.

Voor jezelf de training herhalen

Iedere deelnemer heeft een werkboek en de MP3’s. Deze mogen levenslang gebruikt worden. Dus wat let je om vandaag opnieuw bij blz. 1 van het werkboek te beginnen? De teksten zijn niet ingewikkeld, maar prettig en inspirerend om te lezen. Het kan heel goed zijn dat de herinnering aan de bijbehorende trainingsbijeenkomst maakt dat je ook weer geïnspireerd raakt om te oefenen.

Ik ken een aantal cursisten die dit zelfs meerdere malen hebben gedaan. Af en toe ontvang ik een bericht van een ex-deelnemer die de CD’s kwijt is. Dit betekent ten eerste dat het meerdere jaren geleden is dat deze persoon deelnam, want ik gebruik al een jaar of 7 geen CD’s meer. Ten tweede, en veel belangrijker: een heel mooi teken dat de beoefening weer opgepakt wordt!

Want laat me dat misverstand direct de wereld uit helpen: iedereen heeft wel eens een ‘dip’ in het oefenen, dat geeft niets. Je kunt het altijd opnieuw oppakken, de mindfulness– of compassiebeoefening is nooit weggegooid.

De groepstraining nog een keer doen

Als trainer heb ik wat oefenen betreft een voordeel: ik heb al meer dan 70 trainingen meegedaan 😉 (en ik leer nog steeds bij…). Ik hoor het ook van anderen die voor de tweede keer een mindfulness- of compassietraining volgen. Er kan dan echt nog een verdiepingsslag plaatsvinden.

Dus zie dit als een reële optie. Je kunt zo’n training echt vaker volgen. Om dat aantrekkelijker te maken kan dat bij Relax More voor half geld. En tegenwoordig ook online, mét hele goede resultaten.

Online meditatie-uurtjes

We hebben bij Relax More geregeld momenten waarop je welkom bent om online in een groep te oefenen, om met eventuele vragen terecht te kunnen en om nieuwe inspiratie op te doen. We variëren met dagdelen, zodat iedereen wel een keer mee kan doen. Ex-deelnemers worden hiervan op de hoogte gehouden.

Als je onze nieuwsbrief ontvangt blijf je op de hoogte. Je kunt je (opnieuw) abonneren via het formulier onderaan deze pagina.

Aandachtig bewegen

Lessen volgen in Tai Chi of Qigong zijn een prima manier om de training voort te zetten in een belangrijke én praktisch toepasbare vorm.

Belangrijk omdat:

Chi Kung in het park tijdens Wereld Tai Chi Dag 2018 (foto: Rob Feber)
(foto: Rob Feber)
  1. stress voornamelijk in het lichaam zit, ook als je voor je gevoel “alleen maar” een druk hoofd hebt;
  2. het lichaam zich in de loop van de tijd tal van ongezonde beweegpatronen heeft ingeprent;
  3. het leerzaam is om te ontdekken wat het effect is op gedachten en gevoel van een bepaalde beweging of van het op een andere manier bewegen;
  4. je leert binnen je grenzen te bewegen, je lichaam dus minder te overbelasten en tóch krachtig te zijn;
  5. het aandachtig bewegen verzachting geeft in het lichaam, waardoor de adem vrijer kan stromen en via deze weg ook meer rust in de geest geeft.

Tai Chi en Qigong zijn in het leven toepasbaar. In de Tai Chi les doen we een enkele keer partneroefeningen waarbij we letterlijk gaan ontdekken hoe we omgaan met druk die op ons uitgeoefend wordt, of waar we onderzoeken hoe we een ander moeiteloos en zonder strijd kunnen verplaatsen. Leuke en speelse oefeningen, die daarnaast direct vertaalbaar zijn naar het dagelijks leven.

Toegenomen lichaamsbewustzijn maakt dat je je sneller bewust bent van het opbouwen van spanning en kunt kiezen daar anders mee om te gaan dan je patroon is.

Andere MP3’s of apps

De hedendaagse technologie brengt ons natuurlijk niet alleen maar stress en ongemak. Er zijn ook apps die ondersteunend zijn. Ondergetekende heeft een bijdrage geleverd aan dé Mindfulness App (of via Google play).
Ook Insight Timer is een mooie app.

Lezen

Tijdens de training raad ik meestal af om meer te lezen over mindfulness. Oefenen is veel belangrijker.

Ná de training kan lezen echter zeer inspirerend zijn om verder te oefenen.

Kijk voor een aantal boekbesprekingen in de categorie ‘Gelezen, gehoord en gezien‘ in ons artikel.

Daar staat niet alles wat mooi is op het gebied van mindfulness besproken, dus hier nog enkele persoonlijk favorieten:

Relax More - Na je training verder oefenen 1
  • Mindfulness, in de maalstroom van je leven, van Edel Maex. Korte hoofdstukjes, mooie taal, to-the-point.
  • Dit de plaats, van Edel Maex. Mooie verbinding tussen mindfulness, zen en compassie.

Aandacht in andere activiteiten

Een oefening is ook maar een oefening. Het dagelijks leven is geen oefening, maar de praktijk. Feitelijk is iedere handeling geschikt om de aandachtsbeoefening in terug te vinden. Een aantal noem ik steevast, zoals:

Relax More - Pianospelen moet je ook oefenen
  1. wandelen (aandachtig lopen, in contact zijn met de buitenlucht en [hopelijk ook] de natuur, ademen)
  2. zingen in een koor of muziek maken met anderen (luisteren naar anderen én naar jezelf, werken met adem, genieten)
  3. alleen zingen of musiceren (luisteren naar jezelf, werken met adem, experimenteren, genieten)
  4. sporten (bewegen, luisteren naar je lichaam, verstandig[er] omgaan met grenzen)

Samenvattend

Ook al heb je in je mindfulness- of compassietraining een aantal ‘formele’ meditatietechnieken geoefend, de kunst is om het daarnaast mee te nemen het echte leven in en oefenvormen te vinden die ondersteunend zijn.

Laat je in je keuze niet beperken door je verwachtingen of door te denken dat alleen de oefeningen uit de training geschikt zijn. Laat nieuwsgierigheid en plezier belangrijke leidraden zijn bij het maken van keuzes.

Heb je nog vragen of suggesties?
Laat in de reacties hieronder van je horen…

Grote foto bovenaan: Jeremy Bishop on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven