Home » Learn More » Inspiratie » Naar het circus

Naar het circus

Ik las recent een mooi verhaal, verteld door Katharine Hepburn, over een gebeurtenis in haar leven. Het zou een Kerstverhaal kunnen zijn, maar wat mij betreft mogen dit soort verhalen het hele jaar door verteld worden. Hieronder een vertaling die ik maakte.

Op een dag, ik denk dat een puber was, stond ik samen met mijn vader in de rij om kaartjes te kopen voor het circus. Eindelijk was er nog maar één familie voor ons en dan waren wij aan de beurt. Deze familie maakte grote indruk op mij. Er waren maar liefst 8 kinderen, allemaal onder de leeftijd van 12, schatte ik in. Op de manier waarop ze gekleed waren, leidde ik af dat ze niet veel geld te besteden hadden, maar hun kleding was netjes en schoon. De kinderen waren welgemanierd, stonden keurig in de rij, twee aan twee en hand in hand achter hun ouders. Ze waren enthousiast aan het kletsen over de clowns, de dieren en alle andere optredens die ze die avond zouden gaan zien. De opwinding die past bij een kind dat nog nooit naar het circus is geweest. Het zou een hoogtepunt van hun leven worden. De vader en moeder stonden vooraan de hele troep, zo trots als maar mogelijk was. De moeder hield de hand van haar echtgenoot vast en keek naar hem op alsof ze wilde zeggen “Jij bent mijn ridder in een blinkend harnas”. Hij glimlachte en genoot er zichtbaar van om zijn gezin zo blij te zien.

Alle artikelen die je op RelaxMore.nl vindt, staan ook op Substack,
een mooi, veelzijdig en reclamevrij schrijversplatform.
Nieuwe artikelen zullen alleen op Substack verschijnen.
Je kunt je daar gratis abonneren, en je verheugen op wat komen gaat…

Lees dit artikel op Substack

De kaartjesdame vroeg de vader hoeveel kaartjes hij wilde. Hij antwoordde trots “Ik wil graag 8 kinderkaartjes en 2 volwassenkaartjes kopen, zodat ik met mijn gezin naar het circus kan”. De kaartjesvrouw noemde de prijs. De echtgenote liet de hand van de man los en haar hoofd hangen. De lip van de man begon te trillen. Toen leunde hij voorover naar de kaartjesverkoopster en vroeg “Hoeveel zei u?” De verkoopster noemde de prijs nogmaals. De man had duidelijk niet genoeg geld. Hoe moest hij nu tegen zijn 8 kinderen zeggen dat er niet genoeg geld was om naar het circus te kunnen?

Mijn vader zag wat er gaande was, voelde in zijn zak en haalde er een biljet van $20 uit en liet het op de grond vallen. (Wij waren overigens ook beslist niet rijk.) Mijn vader boog voorover, raapte het $20 biljet op, tikte de man op zijn schouder en zei “Pardon meneer, maar dit viel zojuist uit uw broekzak”. De man begreep het direct. Hij had niet gerekend op deze onverwachte hulp, maar waardeerde het zeer, in deze hartverscheurende, wanhopige en voor hem schaamtevolle situatie. Hij keek recht in mijn vaders ogen, nam mijn vaders hand in de zijne, nam het $20 biljet aan en zei – met een trillende lip en een traan in zijn ogen – “Dank u wel meneer, dit betekent heel veel voor mij en mijn gezin”.

Mijn vader en ik liepen terug naar de auto en reden naar huis. De $20 die mijn vader weggaf was het geld waarmee wij onze eigen kaartjes hadden willen betalen. Hoewel we die avond niet het circus zagen, voelden we allebei een vreugde in ons die veel groter was dan het plezier dat het circus ons ooit had kunnen geven. Deze dag leerde ik de waarde van Geven. Dat geven belangrijker is dan ontvangen. Als je groots wilt zijn, “larger than life”, leer om te geven.

Liefde heeft niets te maken met wat je verwacht te krijgen, maar alleen met wat je kunt geven, en dat is alles. Het belang van geven en het helpen van anderen kan nooit overschat worden, want er is altijd vreugde in het geven. Leer om anderen gelukkig te maken door te geven.

Lees dit artikel op Substack

Foto: Allef Vinicius on Unsplash

Gerelateerde berichten

Scroll naar boven