Home » Learn More » Lijf en leden » Niet altijd naar het lichaam luisteren

Niet altijd naar het lichaam luisteren

Relax More - Niet altijd naar het lichaam luisteren

Als het over druk gaat, is dat meestal in negatieve zin. Druk is iets waar we vanaf willen. We willen net zo’n prettig en ontspannen leven als al die mensen in de reclame, waar men het leven op z’n mooist voorspiegelt én de illusie creëert dat dit ook voor u binnen handbereik is…
Maar helaas, dat kan niet.

Onderstimulatie

Ook wanneer er niets van u wordt gevraagd; wanneer er geen enkele druk op u wordt uitgeoefend, krijgt u een probleem. Onderstimulatie, want daar hebben we dan over, leidt namelijk onherroepelijk tot passiviteit, ambitieloosheid en lethargie.

Kijk bijvoorbeeld eens in onze verpleeghuizen. Ouden van dagen die ‘s ochtends aan tafel worden gezet (áls ze al uit bed gehaald worden) en verder weinig tot geen prikkels krijgen, glijden snel af naar een toestand van initiatiefloze vervlakking en geestelijke én lichamelijke aftakeling.

Rust roest

De mens lijkt niet gemaakt om niets te doen. Rust roest.
Een beetje druk hoort erbij (en is NIET synoniem aan stress!).

De middenweg

Zoals vaker betekent dat, dat we uitgenodigd worden een gulden middenweg te vinden. Een voorwaarde daarvoor is ten eerste dat we leren luisteren naar het lichaam, en de signalen die het lichaam geeft leren duiden.

Ten tweede dat er een beeld is van wat normaal is en wat niet.

Twee belangrijke ‘leergebieden’, waar geen objectieve waarheden zijn. Oei, valkuilen genoeg dus, door hierover te willen schrijven. Toch ga ik dat doen: aandacht besteden aan leren luisteren, blijven oefenen, de middenweg vinden.

Luisteren

Waar dat precies op uit zal komen, weet ik nog niet precies. Ook het schrijven van artikelen over de thema’s waar de lessen Tai Chi en Qigong over gaan, is steeds zoeken naar een middenweg. De concepten die er nu staan, gaan misschien helemaal op de kop. Ook nadat het bericht dat u NU leest gepubliceerd is.

Voor mij dus ook een proces van het oor te luisteren leggen, signalen duiden en keuzes maken in wat ik neer ga schrijven en wat niet. Net als bij het oefenen van het lichaam, dat we tijdens de Tai Chi en Qigong lessen gaan doen.

In het volgende deel ga ik het hebben over voelen of luisteren. Want: wie niet horen wil
Daarna over wat we doen met dat gevoel en over wat we onder normaal mogen verstaan…

Wordt vervolgd!

Foto: Alphacolor 13 on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven