Home » Learn More » Gelezen, gehoord, gezien » No-nonsense Meditatie

No-nonsense Meditatie

Ex-mindfulness deelneemster Erica schreef een mooi artikel over een boek waar ze heel enthousiast van werd.

Via het boek Mindfulness voor Dummies maakte ik een paar jaar geleden voor het eerst kennis met Mindfulness. Tot dan was het voor mij een soort containerbegrip, zo’n modewoord waarbij je geneigd bent om er nog voor je je er serieus in hebt verdiept, een oordeel over te hebben.

Ik raakte oprecht geïnteresseerd en het smaakte naar meer. Ik maakte een pittige tijd door in mijn leven, was flink burn-out geraakt en realiseerde me dat er echt iets in mijn patronen moest veranderen. Hoe meer ik me erin verdiepte, des te groter werd mijn fascinatie. Potverdorie, dat Mindfulness zou voor mij wel eens heel goed kunnen gaan werken!

Ik meldde me aan voor een MBSR training bij Relax More om het serieus aan te pakken. En de basis was gelegd: ik heb nu een virtuele verbanddoos, gereedschapskist met tools waar ik altijd over kan beschikken, die mijn leven onwijs heeft verrijkt.

En dan word je enthousiast, dat enthousiasme wil je delen, want: mensen, het is voor iedereen toegankelijk, je weet niet wat je mist! Sterker nog: het zou geïntegreerd moeten worden in de lesstof op iedere school als je het mij vraagt. We leren allemaal fietsen en zwemmen en sporten er wat op los, maar aandacht aan onze geest wordt er te vaak pas besteed wanneer er ergens “kortsluiting” ontstaat, we ergens ontsporen of fysieke klachten krijgen.

Zodra je het in je omgeving over mindfulness of meditatie hebt, dan is dat voor veel mensen toch nog een ver van mijn bed show. “Nee…..dat is echt niks voor mij, dat kan ik niet. Fijn dat het voor jou werkt maar nee, ik heb daar helemaal niks mee”. Er hangt een sfeer omheen van zweverigheid, spiritualiteit en ingewikkelde houdingen waarin je het zou moeten uitvoeren. En dat snap ik ook!

Vandaar dit betoog, juist voor alle sceptici onder ons.
In Flow magazine eerder dit jaar werd het No-Nonsense meditatieboek getipt. Een gerenommeerd neuroloog die een boek schrijft over de effecten van meditatie, interessant! En niets is minder waar: wat een fantastisch boek. Ik raad oprecht iedereen aan dit nuchtere, toegankelijke boek te lezen.

De Vlaamse neuroloog Steven Laureys, arts en wetenschapper pur sang, deed wetenschappelijk onderzoek naar het effect van meditatie op ons brein. In Jip en Janneke taal geeft hij in het boek kort uitleg over hoe onze hersenen werken en over de bijzondere uitkomsten van zijn onderzoek. Verschillende mensen vertellen hoe zij meditatie op ieder hun eigen wijze gebruiken in het dagelijks leven: van topsporter tot politicus van strafpleiter tot singer-songwriter.
Op een heldere wijze wordt uitleg gegeven over mindfulness en verschillende vormen van meditatie, alle vooroordelen die er bestaan en een paar eenvoudige oefeningen die je zou kunnen doen om mee te beginnen. Vooral wordt benadrukt dat niets moet: je bepaalt zelf wat voor jou werkt, op het moment dat jou past en het verkeerd doen bestaat gewoon niet.

Journalist Paul Witteman zegt over het boek “Wie dit niet leest, doet zichzelf tekort”. Daar is geen woord van gelogen; hij had het wat mij betreft niet beter kunnen formuleren.
Behoefte om af en toe je hoofd even stil te kunnen zetten, te kunnen stoppen met piekeren en stressen, vat krijgen op je eindeloze gedachtenstroom?

Doesliefvoorjezelf en lees dit leuke, fijne boek.
(En schrijf je daarna in voor een training…)

Dank je wel voor je positieve verhaal en enthousiasme, Erica!

Foto: Free To Use Sounds on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven