Home » Learn More » Tai Chi en Qigong » Oefen dagelijks je Tai Chi

Oefen dagelijks je Tai Chi

Relax More - Oefen dagelijks je Tai Chi

Professor Cheng Man-ch’ing (de leraar van William C. C. Chen, de Tai Chi grootmeester wiens stijl wij beoefenen) gaf het advies om minimaal 10 minuten per dag je Tai Chi te beoefenen. Waarom tien minuten?

Ten eerste is dit de duur van de hele Tai Chi vorm. (Overigens doen wij er tijdens de les vaak iets langer over, dat is een kwestie van de persoonlijke voorkeur van ondergetekende…) Daarbij kun je in die tijd voldoende Chi/energie genereren én door het lichaam te laten circuleren.
De sleutel ligt echter in de consistentie; in het dagelijks oefenen, zodat het in je natuurlijke ritme komt.

Het belangrijke Taoïstische boek de Tao Te Ching (Daodejing) – laten we zeggen een soort filosofische levensgids – zegt dat “de natuur langzaam beweegt, maar uiteindelijk alles verwezenlijkt wordt”. Zo zegt prof. Cheng “Wanneer je iedere dag oefent, is het alsof je iedere dag één bladzijde aan een boek toevoegt. Eén pagina per dag, maar uiteindelijk dus een heel dik manuscript!”

Het is niet zo verstandig om twee tot drie uur op een dag te trainen en dan de volgende dag helemaal niet. Je kunt écht beter iedere dag 10 minuten dag oefenen dan één keer in de week drie uur.
Natuurlijk: als je enthousiast bent is het aan te raden langer te oefenen, maar laat dit als vanzelf ontstaan. Het heeft echt geen zin om druk te zetten op dat proces, om van jezelf te moeten oefenen omdat je een bepaald doel wilt bereiken. Deze benadering roept vroeg of laat weerstand tegen het oefenen op en dan is het middel (teveel willen oefenen) erger dan de kwaal (lichamelijk niet-bewust zijn en/of het lichaam op een onjuiste manier gebruiken).

De beste manier om een lichaam-geest transformatie te bewerkstelligen en de vruchten van Tai Chi te kunnen plukken, is om te streven naar langzame maar zekere verbetering. Net zoals in andere aspecten van ons leven, zoals werk, je relatie of je dieet, overigens…

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven