Home » Learn More » Kinderen en jongeren » Om mee te beginnen – Lees- en kijktips mindfulness voor kinderen

Om mee te beginnen – Lees- en kijktips mindfulness voor kinderen

Relax More - Om mee te beginnen - Lees- en kijktips Mindfulness voor kinderen 4

‘Aandacht werkt’

Eline Snel heeft de methode ‘Aandacht werkt‘ ontwikkelt, een mindfulnesstraining voor kinderen, gebaseerd op de 9-weekse Mindfulness Based Stress Reduction training van John Kabat-Zinn (grondlegger van mindfulness wereldwijd).

De boeken die Eline Snel hierover schreef:

  • ‘Stilzitten als een kikker’ (met voorwoord van John Kabat-Zinn en bijgesloten cd met oefeningen om thuis te doen)
  • ‘Ruimte geven en dichtbij zijn’ (voor pubers, bijgesloten cd met oefeningen om thuis te doen)

En haar onlangs verschenen werkboek:

  • ‘Stilzitten als een kikker –  jouw aandacht werk(t)boek’

zijn aan te raden als je kennis wilt maken met mindfulness voor kinderen.

‘Stilzitten als een kikker’

In ‘Stilzitten als een kikker’ vertelt Eline wat mindfulness is en waarom mindfulness (juist) goed is voor kinderen. In het boek helpt Eline je op weg. Aan de hand van 8 thema’s (aandacht en adem, het trainen van de aandachtspier, uit je hoofd in je lijf, storm op komst, omgaan met lastige gevoelens, de piekerfabriek, aardig zijn is leuk, geduld/vertrouwen en loslaten) gekoppeld aan praktijkvoorbeelden laat Eline jou (en je gezin) kennismaken met mindfulness.

Het boek dient als leidraad en verdieping; de oefen-cd maakt dat je thuis direct de oefeningen kan doen, samen met je kind(eren). Daarnaast is er aandacht voor hoe jij zelf, als ouder mindful kan zijn. ‘Stilzitten als een kikker’ is een helder, praktisch (hand)boek, geschikt voor als je nog weinig weet van mindfulness, er benieuwd naar bent, maar ook als je al wel (meer) ervaring hebt met mindfulness en op zoekt bent naar tips voor het toepassen van mindfulness thuis.

Stilzitten als een kikker – jouw aandacht werk(t)boek

Het werkboek dat Eline ontwikkelde is een praktische aanvulling op haar eerste boek, ‘Stilzitten als een kikker’. Het werkboek laat zien hoe ‘simpel’ mindfulness eigenlijk is, of meer, hoe goed en gemakkelijk toepasbaar in het dagelijkse leven. Het werkboek bestaat uit verhalen, het oefenen van de aandachtsspier, je ademhaling op een speelse wijze leren volgen, met aandacht kijken, ruiken en voelen, beweegoefeningen, oefeningen om je gedachten te leren kennen en leuke knutseloefeningen.

Het werkboek is echt voor kinderen gemaakt en straalt de kern van mindfulness uit: ‘Met aandacht zijn bij wat je doet, op dit moment’- en dat kan eigenlijk bij alles wat je op een dag doet. Met het thema compassie: ‘Aardig zijn is fijn’, eindigt het werkboek; hele fijne oefeningen en knutsels in het ervaren én delen van vriendelijkheid en geluk. Er wordt in de hoofdstukken in het werkboek steeds gerefereerd naar de oefen-cd, bij het boek ‘Stilzitten als een kikker’.

‘Ruimte geven en dichtbij zijn’

In ‘Ruimte geven en dichtbij zijn’ staat Eline stil bij de dynamiek die een puber teweeg brengt in je relatie met hem/haar. De titel vat mooi samen waar het om gaat, en, wat het spanningsveld is wat veel ouders herkennen: Hoe bied je die nabijheid die je kind (want dat is het nog) nodig heeft en geef je tegelijkertijd de ruimte voor de ontwikkeling, met het vallen en opstaan dat daarbij hoort? Hoe houd je rekening met de gevoelens die de puberteit van je kind bij jezelf oproept en hoe verhoud je je hierin naar je kind? Wat heb jij daarin nodig en wat heeft je kind daarin nodig?

Dit boek heeft eenzelfde, duidelijk en heldere opbouw als ‘Stilzitten als een kikker’, maar is verdeeld in 3 (grote) thema’s: Moed, Compassie en Vertrouwen. De bijgevoegde cd bevat 13 meditaties voor ouders, voor jongeren is er een speciale download (app) met oefeningen.

Interview met Eline Snel over mindfulness voor kinderen

Wanneer je het leuk vindt van Eline Snel zelf horen wat mindfulness voor kinderen inhoudt: In dit interview geeft Eline Snel antwoord op de vraag: ‘Zijn kinderen van nu anders dan de kinderen van vroeger?’ Daarnaast geeft Eline uitleg over de methode ‘Aandacht werkt’ en legt ze uit wat maakt dat kinderen gebaat zijn bij mindfulness.

Vragen?

Mocht je vragen hebben over mindfulness voor kinderen, of vraag je je af/twijfel je over of mindfulness geschikt is voor je kind(eren)?
Neem gerust contact op met trainer Linda Nijhof via de contactbutton rechtsboven aan deze pagina of stel je vraag aan mij (Marijke Slagter) onderaan deze artikel!

Scroll naar boven