Persoonlijk weerbericht

Persoonlijk weerbericht 1 min. leestijd

3 minuten ademruimte

De meditatie ‘3-minuten ademruimte’ is een oefening die we vaak doen tijdens de 8-weekse mindfulnesstraining, die makkelijk is toe te passen in allerlei situaties om weer even pas op de plaats te maken en de stop-knop te vinden.

Hij wordt door sommige trainers ook wel de 3-minuten adempauze oefening genoemd, maar dit vind ik taalkundig niet juist. Het is immers onmogelijk een adempauze van 3 minuten te nemen, behalve voor de zeer sportieven onder ons…

3 vragen, geen antwoorden

Wat we doen is de ruimte nemen ons bewust te worden van wat er in het huidige moment speelt. Dit doen we door onszelf 3 vragen te stellen, namelijk wat gaat er nu in mij om?, hoe gaat de ademhaling nu? en welke sensaties zijn er nu in het lichaam op te merken?
Bij alledrie de vragen gaat het niet echt om de inhoud van de antwoorden, maar alleen om het bewust worden van wat er zich nu afspeelt. Om op te merken wat er is. Om weer even tot jezelf te komen.

Tot jezelf?

Inderdaad, ‘tot jezelf’. Het is dus blijkbaar mogelijk van jezelf verwijderd te raken. Niet letterlijk, maar wel figuurlijk, mentaal.
In de drukte van vergaderingen, telefoons, sociale media, kindercreches en andere hedendaagse tijdverslinders is het verliezen van contact met jezelf aan de orde van de dag. Wie voelt in de hitte van de strijd om het dagelijkse bestaan zijn of haar lichaam nog? Al die drukte ontworteld ons en draagt zo bij aan het ontstaan van stressgerelateerde klachten en ziektes.

De 3-minutenademruimte-oefening is eenvoudig en doeltreffend om de stop-knop te vinden en even uit de drukte te stappen. Het is het persoonlijke weerbericht van dat moment. Al naar gelang hoe jouw weerbericht eruit ziet, weet je of je een jas aan moet of een paraplu mee moet nemen…

Binnenkort meer over deze oefening, stay tuned!

Foto: Lucy Chian on Unsplash

Door |23 november 2017|Categorieën: Mindfulness|Tags: , , , , , , |1 Reactie

Over de auteur:

Ronald de Caluwé is Mindfulness- en Compassietrainer, T'ai Chi en Chi Kung docent en Lichaamsgericht Traumatherapeut i.o. Daarbij zen-beginner sinds eind jaren '80. In 2009 startte hij Relax More. Zie ook Ronald's persoonlijke pagina.

Eén reactie

  1. Alfred 25 november 2017 om 08:11 - Antwoorden

    Helder fijn artikel! Thnx!

Geef een reactie