Home » Learn More » Onderzoek » PTSS, stressgerelateerde aandoeningen en auto-immuunziekten

PTSS, stressgerelateerde aandoeningen en auto-immuunziekten

Relax More - PTSS en stressgerelateerde aandoeningen en auto-immuunziekten

Inleiding

Recent onderzoek van wetenschappers uit IJsland en Zweden laat zien dat mensen die PTSS (Post-Traumatische Stress Stoornis) hebben gehad een verhoogde kans hebben op het krijgen van auto-immuunziekten. Het onderzoek is gepubliceerd in het vooraanstaande Journal of the American Medical Association (JAMA).

Over PTSS en auto-immuun

Omdat sommige lezers van dit artikel niet zo bekend zijn met medische begrippen, licht ik eerst twee belangrijke begrippen toe.

PTSS

Een Post-Traumatische Stress Stoornis kan optreden na heel veel verschillende overweldigende gebeurtenissen, dus niet alleen bij oorlog, ernstig uiterlijk geweld of misbruik. Meer “alledaagse” situaties, zoals gepest worden op school of op het werk, een zware bevalling, plotseling verlies van een dierbare of langdurig gevangen zitten in een slechte relatie, kunnen ook allemaal leiden tot post-traumatische klachten.
Het is heel goed mogelijk dat chronische stress en trauma op dit moment tot de meest belangrijke oorzaken van menselijk lijden horen.

PTSS kan zich op veel verschillende manieren uiten, maar centraal staat steeds dat de cliënt het gevoel heeft vast te zitten en moeite heeft om relaties met de omgeving op een goede manier te onderhouden. De laatste jaren blijkt steeds duidelijker dat een lichaamsgerichte benadering (bijv. o.b.v. Somatic Experiencing®) betere resultaten geeft dan meer cognitief gerichte therapieën of therapieën die gebaseerd zijn op herbeleving.

Auto-immuunziekte

Dit zijn ziekten die ontstaan doordat het afweersysteem (= immuunsysteem) van het lichaam antistoffen produceert tegen eigen (= auto-) lichaamscellen, weefsels of organen, waardoor die worden aangetast of ziek worden (bron). Wat de mechanismen hierachter zijn is veelal nog onduidelijk.
Behandelen is vaak lastig, hetgeen erop neerkomt dat de symptomen onderdrukt worden met bijv. corticosteroïden (een bepaald soort ontstekingsremmers) of immunosuppressiva (medicijnen die de afweer onderdrukken = suppressie).

De laatste jaren zijn nieuwe hypothesen (= veronderstelling of onderzoeksvraag) geuit. Een ervan is dat de toegenomen hygiëne in onze jeugd ervoor zorgt dat ons afweersysteem als het ware te weinig te doen heeft (welk kind wordt er nu nog iedere dag vies van het buiten spelen?) en daardoor een lagere drempel heeft om lichaamseigen cellen op te ruimen.

Een ander idee is dat chronische stress, waarvan al bekend was dat het invloed op de afweer heeft, ervoor zorgt dat de afweer als het ware op hol slaat.

Onderzoeksopzet

De studie is verricht met behulp van databases die in Zweden worden bijgehouden over de gezondheid van de bevolking. In deze databases heeft men meer dan 100.000 personen gevonden die de diagnose PTSS of een andere trauma-gerelateerde diagnose kregen tijdens de onderzoeksperiode van ruim 30 jaar (begin 1981 – eind 2013).

Relax More - PTSS en auto-immuunziekten 1

We spreken dan over een retrospectief cohortonderzoek (= onderzoek van een grote groep [= cohort] mensen, terug [= retro] kijkend [= spectie] in de tijd), een onderzoekstype dat een tamelijk hoge bewijskracht heeft (“Cohort Studies” in de pyramide).

De andere trauma-gerelateerde diagnosen die in het onderzoek werden betrokken zijn acute stressstoornis, aanpassingsstoornis en ‘overige stressstoornissen’. Al deze diagnosen zijn gestandaardiseerd en gecodeerd in de International Classification of Diseases (ICD).

De mate waarin individuen (langer dan 1 jaar) na hun vastgestelde stressstoornis gediagnosticeerd werden met een auto-immuun ziekte (uit een lijst van 41) werd vergeleken met de mate van voorkomen daarvan bij hun broers en zussen en bij maar liefst 10 willekeurige individuen van dezelfde leeftijd en geslacht. Dit betekent dat deze controlegroep van willekeurige individuen in dit onderzoek groter was dan 1 miljoen (!) mensen.

Lees dit artikel verder op
De Polyvagale Wereld“, op Substack,
een mooi, veelzijdig en reclamevrij schrijversplatform.

Je kunt je daar gratis abonneren, en je verheugen op wat komen gaat
aan artikelen over de polyvagaaltheorie en stress- en traumaresponsen.
Lees en volg ook de Relax More Substack.

2 gedachten over “PTSS, stressgerelateerde aandoeningen en auto-immuunziekten”

  1. Zelf reageer ik niet zo gauw op berichten maar in dit artikel kan ik me helemaal vinden. Ga vooral door met de onderzoeken.

    1. Avatar foto
      Ronald de Caluwé

      Dank voor je respons, Joke, dat stimuleert zeer zeker om vaker dit soort artikelen te schrijven. 😉

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven