Home » Learn More » Tai Chi en Qigong » Qigong warm-up voor muzikanten

Qigong warm-up voor muzikanten

Relax More - Chi Kung warm-up voor muzikanten

Ik mocht recent een ochtend-workshop geven voor de deelnemers van het zomerkamp van de Nederlandse Fluitacademie (Neflac).

Wereldwijd

Het jaarlijkse zomerkamp is bedoeld om veelbelovende jonge fluitisten extra ontwikkelmogelijkheden te geven en beginnend professioneel fluitisten extra verdieping en verbreding te bieden. De deelnemers komen van over de hele wereld naar Landgoed Rhederoord in De Steeg om het zomerkamp bij te wonen en fijne kneepjes en verdiepende lessen te krijgen van topfluitisten en -leraren.

Wat is je instrument?

Omdat ik maar een uur de tijd had en geen idee van het niveau van lichaamsbewustzijn van de deelnemers, had ik enkele mogelijkheden in mijn hoofd om het uur door te brengen. Wat ik vooraf met de organisatoren besproken had, was dat mijn thema zou zijn “Instrument en Expressie“.

Mijn achterliggende gedachte was dat het spelen van muziek niet alleen maar iets is van het bewegen van vingers en uitademen door een fluit, maar dat die vingers ergens aan vast zitten, dat een fluit gedragen wordt, een lichaam ademt en het geheel rust op de aarde.

Om te chargeren: het lichaam is het instrument, en de fluit is de expressievorm daarvan.

Muzieklichaam

En zo gingen we dus aan de slag, met wat losdraai-oefeningen, gevolgd door een milde serie van de 8 brokaten. De 8 brokaten doen we ook geregeld tijdens de Qigong lessen, ik zal daar wel eens wat artikelen over schrijven, want ze zijn redelijk eenvoudig om te doen maar diepgaand in hun effect.

Kenmerkend bij de 8 brokaten is in ieder geval dat met name de wervelkolom in alle richtingen gestrekt en geopend wordt. Tijdens een eenmalige workshop, en al helemaal bij zo’n 30 jonge en ambitieuze muzikanten, is het de kunst om te zorgen dat men niet te bruusk beweegt en grenzen op een harde manier overschrijdt; dus moest geregeld “de rem” er even op en gingen we weer terug naar het zachte losdraaien.

Zichtbare ambitie

En zo vliegt een workshop van een uur dan voorbij. Prettig om te merken dat de deelnemers oprecht geïnteresseerd waren en meededen. Boeiend om te zien hoe de ambitie zichtbaar is in de manier waarop de deelnemers de oefeningen meededen.

Ik hoop dan ook dat mijn boodschap goed is overgekomen: Zorg goed voor jezelf, je bent meer dan een stel vingers en longen. Probeer de verbondenheid van het geheel niet uit het oog te verliezen.

Ambitie is OK! Maar de valkuil is dat het rigide streven wordt. Zorg dat je plezier hebt en houdt bij het musiceren!

Een erg leuke workshop om te mogen geven, dank, Neflac!

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven